«Δε θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία»
Eurokinissi
Eurokinissi

«Δε θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία»

Αυτή η φράση του πρωθυπουργού στο Νταβός προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις που μάλλον οφείλονται σε αντιπολιτευτικούς λόγους, γιατί διαφορετικά θα έλεγα πως οφείλονται σε «αδυναμία κατανόησης κειμένου». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε το αυτονόητο, απευθυνόμενος σε επενδυτές, δηλαδή σε πολύ συγκεκριμένο ακροατήριο. Τους καθησύχασε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με δεδομένη την εθνική ασφάλεια. Προφανώς ο,τιδήποτε άλλο έλεγε, πέραν της επενδυτικής αβεβαιότητας που θα προκαλούσε, θα δημιουργούσε και μια αναταραχή στην περιοχή μας, ενώ θα θόλωνε την εικόνα της πατρίδας μας ως ενός κράτους που σέβεται τις συνθήκες και τον διάλογο.

Δηλαδή οι διαμαρτυρόμενοι τι περίμεναν να πει ο πρωθυπουργός στο Νταβός; «πάμε για πόλεμο με την Τουρκία;». Είμαστε σοβαροί;

Το εύλογο ερώτημα που θα μπορούσε να προκύψει είναι πόθεν προκύπτει αυτή η σιγουριά. Η απάντηση είναι πως προκύπτει από μια ορθολογική ανάλυση της κατάστασης. Οι πρόσφατοι εξοπλισμοί έχουν αποκαταστήσει εν τινι μέτρο μια ισορροπία δυνάμεων, κάτι που καθιστά οποιαδήποτε τυχοδιωκτική ενέργεια της Τουρκίας πράξη με υψηλό ρίσκο γι' αυτήν. Αυτό σημαίνει πως η πολιτική των εξοπλισμών έχει αποφέρει καρπούς και προφανώς θα συνεχιστεί.

Χάρη σε αυτή την πολιτική λειτουργεί αποτελεσματικά το δόγμα της αποτροπής, γιατί οι τουρκικές ελίτ επιθυμούν να σύρουν την Ελλάδα σε ένα πολεμικό επεισόδιο, αλλά δεν τολμούν. Δεν μπορούν, γιατί η στρατιωτική ηγεσία της πατρίδας μας κατέστησε σαφές πως η θεωρία του σημειακού επεισοδίου έχει πεθάνει. Αν αποτολμήσετε επιθετική ενέργεια δεν θα γνωρίζετε ποιες περιοχές της πατρίδας σας θα πλήξουμε ως απάντηση στο δικό σας κτύπημα. 

Συνεπώς ο πρωθυπουργός μάλλον έκανε μια εκτίμηση που τη στήριξε «στη συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης», όπως λέγαμε τότε στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Το να εμπνέει σιγουριά ένας πολιτικός ηγέτης και στο διεθνές ακροατήριο προφανώς αναβαθμίζει την εικόνα της πατρίδας του. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα αυτή η δήλωση ήταν μονόδρομος και εν όψει της προσδοκώμενης επενδυτικής βαθμίδας.

Μια χώρα με υψηλό τον κίνδυνο να εμπλακεί σε πολεμική σύγκρουση δεν προτείνεται από τους οίκους αξιολόγησης προς τους υποψήφιους επενδυτές. Και αν η Ελλάδα γνωρίζει την τελευταία τριετία αυτήν την ομολογουμένως επενδυτική άνοιξη αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι θεωρείται μια ασφαλής χώρα.

Όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα την αδικούν. Έδωσε επανειλημμένα εξετάσεις και τα πήγε καλά. Άλλωστε αυτοί οι χειρισμοί θα είναι ένα από τα ισχυρά χαρτιά της για την προεκλογική περίοδο, καθώς σε αυτόν τον τομέα παίζει χωρίς αντίπαλο.

Ας αφήσουμε τη μιζέρια στην άκρη. Η κυβέρνηση έχει άλλα τρωτά στα οποία θα μπορούσε να υποστεί κριτική.