Δ. Τζανακόπουλος: Στόχευση η μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων

Δ. Τζανακόπουλος: Στόχευση η μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων

Το στοίχημα της διακυβέρνησης είναι από τη μια η αριστερή σοσιαλδημοκρατική διαχείριση και από την άλλη, μια σειρά αριστερών ριζοσπαστικών τομών, ιδιαίτερα στο πεδίο των εργασιακών, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η εποχή».

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, «το στοίχημα της αριστερής ταυτότητας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ» που θα είναι η κεντρική πολιτική στόχευση, ειδικά μετά τον Αύγουστο, «πρέπει να είναι η μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων, αλλά και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης».

Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Δ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τέταρτη αξιολόγηση, εφόσον «δεν προκύπτουν δημοσιονομικά θέματα, αλλά αντιθέτως οι στόχοι επιτυγχάνονται με υπεραποδόσεις».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικά για τις προσδοκίες εξομάλυνσης μετά την Σύνοδο της Βάρνας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η Τουρκία «πηγαίνει στα διεθνή φόρα με συμφιλιωτική ρητορική και μόλις γυρίζει πίσω αλλάζει τακτική» και επεσήμανε τα δύο βασικά προβλήματα της χώρας μας έναντι της γείτονος.

Το ένα είναι το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών, «για τους οποίους δεν έχει προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο» και η Τουρκία «θέλει να το αξιοποιήσει πολιτικά και διαπραγματευτικά».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε τύπου για το ζήτημα» και «θα κάνουμε ό, τι προβλέπει το νομικό πλαίσιο, εντείνοντας τις πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις».

Όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι θα δοθεί λύση, «ανεξαρτήτως του πότε θα ολοκληρωθεί», ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της και επεσήμανε ότι οι εθνικιστικές εξάρσεις από ένα τμήμα της κοινωνίας έχουν την αντανάκλασή τους και στην πΓΔΜ. «Γι΄αυτό χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη προσοχή και ένας ισορροπημένος συμβιβασμός μεταξύ των δύο χωρών, για να μπορέσουν να κερδίσουν στο βάθος του χρόνου οι προοδευτικές δυνάμεις και των δύο κοινωνιών».