Δ. Καιρίδης: Δεν μπορεί ο Μενέντεζ να καταλαβαίνει τι κάνει η Τουρκία και οι εταίροι μας να σφυρίζουν αδιάφορα

Δ. Καιρίδης: Δεν μπορεί ο Μενέντεζ να καταλαβαίνει τι κάνει η Τουρκία και οι εταίροι μας να σφυρίζουν αδιάφορα

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας Μπομπ Μενέντεζ στη μακρινή Αμερική που να καταλαβαίνει τι κάνει η Τουρκία εδώ στην περιοχή και τα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων μας να σφυρίζουν αδιάφορα, ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής της ΝΔ, Διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε, «δεν μπορεί η Αμερική που βρίσκεται 7.000 χιλιόμετρα μακριά, το Κογκρέσο της να είναι ευαισθητοποιημένο και να καταλαβαίνει εδώ το παιχνίδι του Ερντογάν και αυτοί που είναι δίπλα και έχουν υποστεί τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα του Πούτιν, να είναι παντελώς αδρανείς και αδιάφοροι, κάποιοι από αυτούς, απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, αναφερόμενος στην Ε.Ε.

« Άρα δεν φταίει η Αμερική για τη δικιά μας ομφαλοσκόπηση και αδράνεια και εφησυχασμό», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού για τον Τούρκο Πρόεδρο και στην εμφανή σύσφιξη των τουρκοαλβανικών σχέσεων, ο κ. Καιρίδης ανέφερε πως η Αλβανία «προσπαθεί να ισορροπήσει».

«Θεωρεί και τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, στρατηγικούς εταίρους και προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες την ώρα που υπάρχει αυτή η όξυνση στην ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με ευθύνη της Τουρκίας. Αυτό που εμείς λέμε στους Αλβανούς είναι πρώτον, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, Ελληνικού και Αλβανικού είναι εξαιρετικά σημαντικές, διότι υπάρχει μια κοινή συνύπαρξη».

Όπως σημείωσε η Αλβανία έχει επιλέξει την Ευρώπη και καλώς το έχει κάνει και ο ευρωπαϊκός της δρόμος, τον οποίο εμείς στηρίζουμε, περνάει μέσα από την Αθήνα και τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

«Το να έχει καλές σχέσεις και με άλλες χώρες είναι θεμιτό και καθόλου περίεργο, αλλά άλλο αυτό και άλλο να επιτρέπει σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία να δυναμιτίζουν τη σχέση μας, καθυστερώντας χωρίς κανένα λόγο την προσφυγή στην Χάγη, την οποία έχουμε αποφασίσει για να οριοθετήσουμε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μετά την υπονόμευση της αρχικής συμφωνίας που είχαμε υπογράψει επί Καραμανλή και Μπερίσα το 2009, πάλι με ευθύνη της Τουρκίας, αν πιστέψουμε τον πρώην Αλβανό πρωθυπουργό».

«Άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ο Έντι Ράμα, δεν είναι ο διστακτικός, επιφυλακτικός, μετριοπαθής εκσυγχρονιστής ηγέτης που ήταν τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του» είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Εγώ τον έχω δει, τον είδαμε τις προάλλες και στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αποκτήσει μια υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, θα έλεγα και αλαζονεία, ίσως και αυταρχικότητα που τον κάνει δύσκολο συνομιλητή».