«Βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω Κασσελάκη: Το «όχι» της Αχτσιόγλου, η έξοδος Γεροτζιάφα και τα βέλη του Φίλη
Eurokinissi
Eurokinissi

«Βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω Κασσελάκη: Το «όχι» της Αχτσιόγλου, η έξοδος Γεροτζιάφα και τα βέλη του Φίλη

Εξαιρετικά τεταμένο παραμένει το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η έλευση του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος έχει δημιουργήσει «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η Έφη Αχτσιόγλου αρνήθηκε θέση στο νέο κόμμα, ο Ν. Φίλης επιτέθηκε με δριμύτητα στον πρόεδρο, λέγοντας πώς είναι «κάτι μεταξύ Τραμπ και Μπέπε Γκρίλο» ενώ ο Γρ. Γεροτζιάφας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα, αφήνοντας αιχμές κατά της νέας ηγεσίας.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο Στ. Κασσελάκης βρέθηκε στο στόχαστρο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Ραγκούσης του επιτέθηκε για τις αιφνίδιες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, οι  Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέργιος Καλπάκης στηλίτευσαν τον τρόπο αντικατάστασής τους, ο Νίκος Ξυδάκης παρατήρησε ότι «πριν δύο εβδομάδες δεν τον γνώριζε κανείς» και ότι τον «φύτεψε» ο κ. Τσίπρας, ενώ ο Κώστας Χρυσόγονος είπε ότι η εκλογή του είναι «άλμα στο κενό» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα οι «υπερασπιστές» του νέου προέδρου επιτίθενται στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που του ασκούν σφοδρή κριτική για τα πρώτα δείγματα γραφής που έχει δώσει. Ο Νίκος Καρανίκας χαρακτήρισε αποτυχημένη εκλογική παρέα τους κ.κ. Φίλη, Σταθάκη, Βίτσα και Σκουρλέτη, ο Νίκος Παππάς στηλίτευσε τον Νίκο Φίλη, αφήνοντας τη σπόντα «δεν θέλω να σκεφτώ ότι εργαλειοποιεί την λέξη Αριστερά», ενώ η νέα εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη κατηγόρησε το ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος  πως «κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ».

Το ηχηρό «όχι» της Έφης Αχτσιόγλου στον Στ. Κασσελάκη

Ξεκινώντας από την αντίπαλο του Στ. Κασσελάκη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, η Έφη Αχτσιόγλου αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε θέση επιθυμούσε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως της πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης σε σημερινή κατ' ιδίαν συνάντηση, μετά την αποδοχή της πρότασής του από τον Σωκράτη Φάμελλο να συνεχίσει το έργο του, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Δεν μπορώ, για προσωπικούς λόγους, να αναλάβω οποιαδήποτε θέση τη δεδομένη στιγμή», ήταν η απάντησή της κ. Αχτσιόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Γρ. Γεροτζιάφας: Τα συνθήματα Κασσελάκη τα βρίσκουμε σε ομιλίες ακροδεξιών

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα, αφήνοντας αιχμές κατά της νέας ηγεσίας.

Ο κ. Γεροτζιάφας ξεκινά το κείμενό του με τη φράση «τα συνθήματα του Στέφανου Κασσελάκη  τα βρίσκουμε και σε ομιλίες ακροδεξιών πολιτικών αρχηγών» εξαπολύοντας μια ολομέτωπη επίθεση στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, εμπνεόμενος από την πολιτική του κόμματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, λογικά θα προκρίνει ένα αντίστοιχο μοντέλο για την οργάνωση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα».

«Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης «απέναντι στον Μητσοτάκη» η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγεμονεύεται από τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Αναλυτικά το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα dailypharmanews.gr:

«Τα συνθήματα του Στέφανου Κασσελάκη  τα βρίσκουμε και σε ομιλίες ακροδεξιών πολιτικών αρχηγών»

«Οι πολιτικές Υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, την τεχνολογική και φαρμακευτική επανάσταση, την κλιματική κρίση κλπ. Η Ελλάδα έχει επιπλέον ιδιαιτερότητες που καθορίζονται από την όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων, την αναμενόμενη επιδείνωση των δεικτών της δημόσιας υγείας, την κατάρρευση του ΕΣΥ, την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση της ΝΔ, την ανάπτυξη και εδραίωση αντιεμβολιαστικής και τεχνοφοβικής διάθεσης σε σημαντικές ομάδες πολιτών (στην οποία συνέδραμαν και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και την υγειονομική βόμβα που πυροδοτήθηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τις θέσεις του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την πολιτική του στον χώρο της Υγείας. Εντοπίσαμε σε δηλώσεις του αναφορές για «την προστασία των αδυνάμων » , «το κοινωνικό κράτος » και «την υποστήριξη του ΕΣΥ».

Ωστόσο, βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών (ακόμη και ακροδεξιών) όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτησή σας, καθώς δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σεβόμενος το αποτέλεσμα των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών, πρέπει να εκτιμήσουμε ορισμένα αντικειμενικά γεγονότα:

  1. Στις εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ήττα συνολικά της Αριστεράς (πλην ΚΚΕ) οδηγεί de facto σε ηγεμονία της στρατηγικής της ΝΔ (σχηματικά: ιδιωτικοποίηση και περεταίρω αποδιάρθρωση του ΕΣΥ) και πολιτική περιθωριοποίηση του προγράμματος για Δημόσιο, Καθολικό, Ποιοτικό Αποκεντρωμένο και Δωρεάν ΕΣΥ. Για την υποστήριξη αυτού του προγράμματός έθεσα και την υποψηφιότητά μου στις βουλευτικές εκλογές. Με αυτή την ήττα ολοκληρώθηκε και ρόλος του «think tank υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο οποίο συμμετείχα.
  2. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, εμπνεόμενος από την πολιτική του κόμματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, λογικά θα προκρίνει ένα αντίστοιχο μοντέλο για την οργάνωση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Όμως το αμερικάνικο μοντέλο «κράτους πρόνοιας» δεν είναι καθολικό, βασίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση και στην ιδιωτική περίθαλψη και έχει τεράστιο κόστος με φορολογικές ελαφρύνσεις προς την φαρμακοβιομηχανία και τους ιδιωτικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών υγείας.
  3. Ο χώρος της υγείας όπως και αυτός της εκπαίδευσης βρίσκονται στο επίκεντρο της νεοφιλελεύθερης αποδιοργάνωσης των κοινωνιών μας. Στο ερώτημα περί ιδιωτικών πανεπιστημίων ορισμένοι/ες βουλευτές/βουλευτριες/υποστηρικτές/ υποστηρίκτριες του νέου Προέδρου, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε μια συγκλίνουσα κατεύθυνση με αυτή της Κυβέρνησης της Δεξιάς. Συνεπώς, η πολιτική συνέπεια επιβάλει την υιοθέτηση εκ μέρους τους των αντίστοιχων θέσεων σχετικά με την πολιτική του κόμματός τους στον χώρο της Υγείας.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης «απέναντι στον Μητσοτάκη» η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγεμονεύεται από την νεοφιλελεύθερη στρατηγική.

Το δημόσιο Σύστημα Υγείας μαζί με την Παιδεία είναι βασικοί πυλώνες συγκρότησης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον, το επίπεδο υγείας του λαού μιας χώρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια η επεξεργασία και διεκδίκηση εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για δημόσια δωρεάν Υγεία με ορίζοντα 10ετίας, προσαρμοζόμενο στις τεχνολογικές εξελίξεις (πχ artificial intelligence) και στις εξελίξεις της Ιατρικής επιστήμης είναι το πολιτικό ζητούμενο της Αριστερής Ριζοσπαστικής Τεχνοκρατίας. Αυτό το αίτημα δεν απαντάται από το πολιτικό πρόσημο του σημερινού Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η διαμόρφωση του μακροπρόθεσμου σχεδίου για Δημόσιο, Καθολικό, Ποιοτικό Αποκεντρωμένο και Δωρεάν ΕΣΥ και κρατική ρύθμιση και έλεγχο του ιδιωτικού τομέα υγείας, είναι ζητούμενο για την κοινωνία και πρέπει να γίνει μέσω δημοκρατικής διαβούλευσης των κοινωνικών φορέων (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, συνδικαλιστικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, οικονομικοί παράγοντες, σύλλογοι ασθενών και χρηστών υπηρεσιών υγείας κλπ).  Η  διαβούλευση πρέπει να καταλήξει στην δέσμευση των κομμάτων για την εφαρμογή του σχεδίου χωρίς ανατροπές μικροκομματικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της εναλλαγής κυβερνήσεων στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με στόχο την ανοικοδόμηση και θωράκιση του Κοινωνικού Κράτους.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας

Διευθυντής Ερευνητικού Τμήματος « Cancer, Vessels, Biology and Therapeutics » INSERM U938,

Καθηγητής Αιματολογίας, Institut Universitaire de Cancérologie, Sorbonne Université, Paris».

Ν. Φίλης: Ο Κασσελάκης είναι κάτι μεταξύ Τραμπ και Μπέπε Γκρίλο - Βολές και κατά Τσίπρα

Εξάλλου, ολομέτωπη επίθεση κατά Στέφανου Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας για τον πρώτο ότι «ξεχνάει να μιλήσει για την Αριστερά και όταν το κάνει, το κάνει με το ζόρι». 

Μιλώντας στον Ant1 το ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος ανέφερε αρχικά ότι για τον κ. Κασσελάκη. «δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι "δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι", είμαστε "εγώ και ο λαός"».

Συμπλήρωσε ότι ο κ. Κασσελάκης «είπε ότι θέλει να φτιάξει την δημοκρατική παράταξη. Το λένε όλοι αυτό. Ξεχνάει να μιλήσει για την Αριστερά και όταν το κάνει, το κάνει με το ζόρι. Αν από ένα κόμμα μιας ευρύχωρης Αριστεράς όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάμε σε μια δημοκρατική παράταξη χωρίς όρια, αυτή είναι κακή πορεία για το κόμμα». 

«Είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή αυτήν, ηττήθηκε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και την δύναμη του», προσέθεσε. 

Λάβρος κατά του Στέφανου Κασσελάκη είπε ακόμη «πήγαν 150.000 άνθρωποι να ψηφίσουν; Και; Αυτό δίνει νικηφόρα πορεία; Ο Παπανδρέου πήρε ένα εκατομμύριο ψήφους και μετά έχασε. Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο, ψηφίστηκε από τα μέλη και μετά χάσαμε δύο φορές. Να σπάσει η αντίληψη ότι υπάρχει σωτήρας. Πουθενά δεν υπάρχει σωτήρας. Έγινε και με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κοντά στον Τσίπρα, υπήρχε η αντίληψη ότι φθάνουμε σε «Μεσσιανισμό». 

Ακολούθως, ο Νίκος Φίλης εξαπέλυσε τα «πυρά» του στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «το ότι δεν παρενέβη ο Τσίπρας να διαψεύσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες περί υπονόμευσης του, με προβληματίζει». 

«Είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με βρήκε ο κ. Κασσελάκης που ήρθε πριν από έναν μήνα που ήρθε, σκοπεύω να δώσω τη μάχη στο Συνέδριο του κόμματος. Πρέπει να γίνει το Νοέμβριο, όπως το έχουμε πει. Έγιναν επικίνδυνα βήματα: χωρίς να ενημερωθούν τα όργανα του κόμματος, μάθαμε από την τηλεόραση ότι άλλαξε ο Γραμματέας της ΚΟ και ο Εκπρόσωπος Τύπου». 

Για τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του. Καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδο του, δεν παραγνωρίζω τίποτα. Υπήρξε επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος από τον Τσίπρα, επιλογή του Τσίπρα ήταν να υπάρξει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία».

 

Ν. Ξυδάκης: Ο Τσίπρας «φύτεψε» τον Κασσελάκη - Πριν δύο εβδομάδες δεν τον γνώριζε κανείς

«Το ότι τον “φύτεψε” ο Αλέξης Τσίπρας, το υποστηρίζει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κ. Τσίπρας ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει», επισήμανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης τονίζοντας ότι δεν τον γνώριζε κανείς πριν δύο εβδομάδες και ξαφνικά «όλοι έπεσαν πλάι του να τον κάνουν πρόεδρο και υποψήφιο πρωθυπουργό».

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ,  «μια εικόνα δεν μπορεί ποτέ να συμπληρώσει ένα στρατηγικό κενό ή ένα κενό πολιτικής. Βεβαίως, ο κύριος Κασσελάκης δεν είναι μόνο εικόνα. Νομίζω ότι έχει κάποια πλαισίωση, η οποία θα φανεί στο μέλλον. Δεν είναι μόνος του. Κάποιοι τον βοήθησαν, κάποιοι τον στήριξαν, κάποιοι του άνοιξαν τα μάτια, του ρύθμισαν την προεκλογική του καμπάνια, η οποία ήταν είχε εξαιρετικά καλό χρονισμό, ήταν μια χορογραφία, δεν αναγκάστηκε».

Σημείωσε πως «και τα πρόσωπα που βλέπουμε είναι ήδη αρκετά. Δηλαδή πώς φάνηκαν; Που τον γνώριζαν τον άνθρωπο αυτόν; Δεν τον γνώριζε κανείς. Τον γνώρισαν και σε μία δύο εβδομάδες όλοι έπεσαν πλάι του να τον κάνουν πρόεδρο και υποψήφιο πρωθυπουργό. Αυτό έχει ένα ενδιαφέρον, σε επίπεδο στελεχικό» και επανέλαβε «Δεν είναι μόνος του ο κ. Κασσελάκης. Κάποιοι τον έφεραν και κάποιοι τον στήριζαν».

Ερωτηθείς τι δεν κάλυπταν οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι και κλήθηκε να το καλύψει ο Στ, Κασσελάκης, ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως «πολιτικά δε νομίζω ότι καλύπτει ένα κενό. Καλύπτει ένα ψυχολογικό κενό, τάζει νίκη, τάζει ότι είναι ένας αρχάγγελος ο οποίος θα νικήσει τον Μητσοτάκη και αυτό φαίνεται ότι για τους ανθρώπους που τον ψήφισαν, για το εκλογικό κοινό, το οποίο προσήλθε τις δύο Κυριακές, 140.000 - 150.000 ψήφισαν συνολικά, οι 60.000- 70.000 που ψήφισαν τελικά τον Στέφανο Κασσελάκη, αυτή η εικόνα, αυτή η υπόσχεση, αυτή η επαγγελία, αυτό το στυλ ήταν ικανοποιητικό. Το θέμα είναι ότι με αυτή την κίνηση, η οποία αριθμητικά τα δεδομένα είναι πολύ ισχνά, ας σκεφτούμε ότι στις εκλογές με τις οποίες υπέστη μια συντριπτική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε σχεδόν 950.000 ψήφους.

Ερωτηθείς στο ποιοι είναι αυτοί που τον έφεραν ο κ. Ξυδάκης απάντησε πως «το ότι τον «φύτεψε» ο Αλέξης Τσίπρας, το υποστηρίζει ο ίδιος ο Στέφανος Κασελάκης, ο κ. Τσίπρας ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει» και συνέχισε:

«Το ποιος είναι ο Στέφανος Κασελάκης στη διαδρομή του, τι πρεσβεύει, ποια είναι η πορεία του στις επιχειρήσεις, γιατί στην πολιτική η ίδια δεν έχει καμία πορεία, αυτό είναι και είναι δουλειά και της δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία εδώ και ένα μήνα, ενάμιση μπορεί να ασχολείται με την εικόνα, αλλά δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο.

Αυτό θα έχει ενδιαφέρον διότι όλοι οι υποψήφιοι οι οποίοι βρέθηκαν να διεκδικούν την προεδρία ενός μεγάλου κόμματος τα τελευταία πέντε 0 δέκα χρόνια, γνωρίζαμε μέχρι και τον τόπο που γεννήθηκαν, τα πάντα. Το τι διαδρομή είχαν στην πολιτική ζωή και στη Νέα Δημοκρατία που έγιναν αντίστοιχες διαδικασίες και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την περασμένη Κυριακή.

Εδώ έχουμε ένα καινούργιο φαινόμενο, το οποίο είναι και πολιτικό και κοινωνικό και ίσως και ψυχολογικό», κατέληξε.

Κ. Χρυσόγονος: «Άλμα στο κενό» για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη

«Αρχηγός κόμματος με μηδενική πολιτική παρουσία, με ανύπαρκτες πολιτικές θέσεις, εκλέγεται βάσει της εικόνας του», επισήμανε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, κάνοντας λόγο για κρίση ταυτότητας στο κόμμα η απάντηση στην οποία ήταν ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο, όπου η εικόνα και το λάιφ στάιλ πλέον φαίνεται πως αρκούν για εκλογή και αρχηγού κόμματος».

«Η λέξη κλειδί είναι η «εικόνα». Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο, όπου η εικόνα και το λάιφ στάιλ πλέον φαίνεται πως αρκούν για εκλογή και αρχηγού κόμματος. Ως τώρα το φαινόμενο αυτό το είχαμε δει σε βουλευτικές εκλογές πχ, να εκλέγονται πρώην διάσημοι ποδοσφαιριστές, κάποιες πολύ ωραίες κυρίες ή κάποια άλλα πρόσωπα, με βάση την εικόνα, το ίματζ, το υφιστάμενο. Μέχρι εκεί όμως το είχαμε δει. Τώρα μεταφέρεται σε ένα επόμενο ανώτερο επίπεδο. Αρχηγός κόμματος με μηδενική πολιτική παρουσία, με ανύπαρκτες πολιτικές θέσεις, εκλέγεται βάσει της εικόνας του» τόνισε ο κ. Χρυσόγονος και συμπλήρωσε:

«Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ούτως ή άλλως σε κατάσταση περιδίνησης. Από 32% που ήταν στις εκλογές του 2019, βρέθηκε στο 17% τον Ιούνιο. Είναι πρωτοφανές αυτό για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το συνηθισμένο είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, ιστορικά, να επωφελείται από τη φθορά της εκάστοτε κυβέρνησης και αν δεν καταφέρει να κυβερνήσει, να αντιστρέψει τους όρους, τουλάχιστον να ενισχύει τα ποσοστά της σε ένα βαθμό. Εδώ όχι απλά έγινε το αντίστροφο, αλλά επήλθε ένας διασκορπισμός, θα έλεγε κανείς. Περίπου στο μισό έπεσαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, δημιούργησε μια κρίση ταυτότητας και η απάντηση του κόμματος είναι ο κ. Κασσελάκης».

«Είναι ένα άλμα στο κενό κατά τη γνώμη μου» συμπλήρωσε ο κ. Χρυσόγονος.

Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα και την ενότητα του κόμματος, ο κ. Χρυσόγονος, ανέφερε πως «εκείνο που μπορώ να εκτιμήσω είναι ότι θα υπάρξει μια κρίση ταυτότητας. Δηλαδή θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το πολιτικό dna του ΣΥΡΙΖΑ και υποθέτω ότι εκεί μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, οι οποίες θα δημιουργήσουν όχι απλά τριγμούς αλλά και ρωγμές. Δηλαδή η δήλωση που διάβασα του κ. Τσακαλώτου είναι μια δήλωση περίπου πολεμική, ας πούμε στα χαρακώματα ότι «η Αριστερά είναι εδώ, είναι στα δύσκολα». Σαν να λέει ότι είμαι έτοιμος να κάνω εσωκομματική αντιπολίτευση και ποιος ξέρει τι άλλο. Και φαντάζομαι ότι δεν είναι μόνο ο κύριος Τσακαλώτος, ο οποίος είναι ένα πολύ σοβαρό πρόσωπο με πολύ μεγάλη διαδρομή στον χώρο».

Στην ερώτηση εάν η εκλογή Κασσελάκη θα επηρεάσει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε χαρακτηριστικά «το ΠΑΣΟΚ είναι ένας χώρος που προσπαθεί να παράγει πολιτική. Εάν αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να παραχθεί πολιτική στον τόπο, διότι δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με την πολιτική, τότε ίσως να επηρεαστεί και το ΠΑΣΟΚ και ίσως να επηρεαστούν και άλλοι. Δεν νομίζω όμως ότι κάτι τέτοιο είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Υπάρχουν πολιτικά προβλήματα τα οποία απαιτούν πολιτικές απαντήσεις».

Όπως είπε, ο κ. Κασσελάκης λοιπόν θα κληθεί να πάρει θέσεις και με βάση τις θέσεις αυτές θα κριθεί κιόλας. «Αν πάρουμε ως δείγμα γραφής τα πρώτα που έχει πει… δηλαδή για κατάργηση στρατιωτικής θητείας, αυτό είναι μια θέση νομίζω μη ρεαλιστική, ουτοπική, μας έχει πει ότι «γουστάρει να ξεδοντιάσει τους δικαστές και τους δημοσιογράφους». Δεν ξέρω τι εννοεί ακριβώς, πάντως αυτό παραπέμπει λίγο σε Τραμπ», παρατήρησε.

Από την άλλη μεριά, συνέχισε, «μας έχει πει ότι έχει ως πρότυπο το Δημοκρατικό Κόμμα της Αμερικής, το οποίο είναι αντίθετο με τον Τραμπ» και υπογράμμισε πως «αυτά τα πράγματα είναι λίγο ίσως αρμοδιότητα και ψυχαναλυτή».

Τέλος προσέθεσε πως «έχουμε μπροστά μας, πέρα από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που είναι πολύ γρήγορα για να υπάρξει επίπτωση, έχουμε τις ευρωεκλογές εκεί θα είναι ένα κομβικό σημείο για την πορεία του κ. Κασσελάκη και δεν ξέρω μήπως δικαιωθεί και η πρόβλεψη του συνυποψηφίου του, του κ. Τζουμάκα ότι θα είναι μεταβατικός αρχηγός».

Γ. Ραγκούσης: Πυρά κατά Κασσελάκη για τις αιφνίδιες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ενέργεια του Στέφανου Κασσελάκη, μια ημέρα μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει αιφνιδίως στην αντικατάσταση στελεχών σε κομματικά όργανα, στηλίτευσε ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Ραγκούσης.

Σε ανάρτησή του ο κ. Ραγκούσης εκφράζει την αντίθεσή του στις αντικαταστάσεις των κ.κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο από διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, και Στέργιος Καλπάκης από εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα για τον πρώτο ότι μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, στις 2 Ιουλίου του 2023 ψηφίσθηκε ομόφωνα στην Πολιτική Γραμματεία να παραμείνει Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και ότι στις 3 Ιουλίου ψηφίσθηκε ομόφωνα και από την Κ.Ο. 

Αιχμές Θ. Θεοχαρόπουλου - Στ. Καλπάκη για την αντικατάστασή τους 

Αιχμές κατά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν ενημερώθηκαν επισήμως από το κόμμα για την αντικατάστασή τους, αλλά από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, άφησαν τα δύο στελέχη του κόμματος κ.κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέργιος Καλπάκης σε αναρτήσεις τους στο facebook.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έγινε γνωστό πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αντικαθίσταται από τον Γιώργο Τσίπρα στη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο Στέργιος Καλπάκης από τη Δώρα Αυγέρη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.

«Χθες αργά το απόγευμα ενημερώθηκα  από ιστοσελίδες για την απόφαση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ορίσει στην θέση μου νέο Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον σύντροφο Γιώργο Τσίπρα», σημείωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

 

«Χθες το απόγευμα ενημερώθηκα από ιστοσελίδες για την απόφαση του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, να ορίσει εκπρόσωπο Τύπου την αγαπημένη και αξία συντρόφισσα Δώρα Αυγέρη», τόνισε ο Στέργιος Καλπάκης.

 

Οι «υπασπιστές» του νέου προέδρου 

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτόν και την εκλογικά αποτυχημένη παρέα του τον Σταθάκη, Βίτσα, Σκουρλέτη», ανέφερε ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας με αφορμή τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε ο Νίκος Φίλης στον Στέφανο Κασσελάκη, μιλώντας στον Ant1 για να προσθέσει «πώς γίνεται και γιατί ο κόσμος της εργατικής τάξης δεν τον έστειλε στην Βουλή αλλά προτίμησε να στον στείλει στο χρονοντούλαπο;».

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Νίκος Καρανίκας εξαπολύει τα πυρά του στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ασκήσει κριτική στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ο κόσμος δεν τους προτίμησε γιατί ο κόσμος ο ίδιος άλλαξε και δεν τους εμπεριέχει όπως και τους συντρόφους τους που έφυγαν το 2015 αλλά τουλάχιστον εκείνοι κράτησαν τίμια και αξιοπρεπή στάση και δεν έμειναν στο κόμμα  διατηρώντας τις έμμισθες θέσεις τους για να υπονομεύουν τον Τσίπρα».

 

«Χρειαζόμαστε μια Αριστερά της πράξης και της εφαρμογής», τόνισε η νέα εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στην ΕΡΤNEWS, λίγες ώρες μετά την τοποθέτησή της στο συγκεκριμένο πόστο από τον νέο πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.

Μεταξύ άλλων, η ίδια πρόσθεσε: «Καλή η θεωρία αλλά πάμε να δούμε και το αποτέλεσμα, αυτό θέλει ο κόσμος. Το αποτέλεσμα το αποτυπώνουν οι αριθμοί (…)»

Ο κ. Κασσελάκης δεν πρόλαβε να μιλήσει. Την πολιτική την αφαίρεσαν, προσπαθώντας να βάλουν άλλα πράγματα, όσοι καμώνονται και μιλούν για την μεταπολιτική. Υπάρχουν σύντροφοι που τους βρήκα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους οποίους αναζήτησε ο κ. Κασσελάκης για να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά δεν τους βρήκε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του Νίκου Φίλη σχολίασε ότι : «Ο Νίκος Φίλης κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα της οποίας ήταν μέλος, και στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τη δήλωση του Νίκου Φίλη, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δυσανεξία στην Αριστερά, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς τονίζοντας ότι «δεν θέλω να σκεφτώ ότι εργαλειοποιεί αυτή την τόσο πολύτιμη λέξη για να συνεχιστεί μία αντιπαράθεση η οποία αποτυπώθηκε και στην εκλογή που πέρασε».

Συγκεκριμένα, ο Ν. Παππάς ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Δεν ισχύει αυτό. Ο Κασσελάκης έχει μιλήσει για την πατριωτική Αριστερά και την δημοκρατική και την κυβερνώσα Αριστερά επανειλημμένα. Αυτό νομίζω ότι δεν είναι κάτι το οποίο έχει βάση και ούτε θέλω να σκεφτώ ότι ο Νίκος Φίλης εργαλειοποιεί αυτή την τόσο πολύτιμη λέξη για να συνεχιστεί μία αντιπαράθεση η οποία αποτυπώθηκε και στην εκλογή που πέρασε».

Ερωτηθείς για δηλώσεις που αποδίδονται σε στελέχη τα οποία στηρίζουν τον νέο πρόεδρο ότι «όποιος δεν θέλει, ας κάτσει στην άκρη» ο κ. Παππάς τόνισε: «Προφανώς τα κόμματα είναι ενώσεις πολιτών που με ελεύθερη βούληση συσπειρώνονται και υπηρετούν κάποιο πολιτικό σκοπό. Αλλά δηλώσεις οι οποίες παραπέμπουν σε πιθανότητες διάσπασης να αποχωρήσουν με βρίσκουν να διαφωνώ σθεναρά και δεν πρέπει να γίνονται». 

«Δεν χρειάζεται ούτε να εκτοξεύουμε δηλητηριώδη βέλη απέναντι στη νεοεκλεγείσα ηγεσία, ούτε να απαντά η άλλη πλευρά, όποιος θέλει ας πάει σπίτι του. Μπορούμε να διαφυλάξουμε την ενότητα και τη σαφή μας κατεύθυνση. Δεν την καταλαβαίνω την ένταση δύο εικοσιτετράωρα μετά την τόσο σημαντική εκλογή. Ποιος την χρειάζεται πραγματικά; Αποφασιστικά, ενωτικά, συγκροτημένα θα υπηρετήσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις. Δεν είναι τώρα η ώρα να εκτοξεύουμε απειλές ο ένας προς τον άλλον. Προς Θεού» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε Περισσότερα