Ποιοι γίνονται βουλευτές εάν κηρυχθούν έκπτωτοι οι 11 «Σπαρτιάτες»

Ποιοι γίνονται βουλευτές εάν κηρυχθούν έκπτωτοι οι 11 «Σπαρτιάτες»

Αλλαγή στην Κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων θα προκαλέσει η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα των 11 «Σπαρτιατών», εφόσον καταδικαστούν μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης που έκανε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την κατηγορία της εξαπάτησης εκλογέων, καθώς η έρευνα των δικαστικών αρχών οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως πραγματικός αρχηγός του κόμματος είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Υπενθυμίζεται ότι ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί κατά των: Αθανάσιου Χαλκιλά, Χαράλαμπου Κατσιβαρδά, Γεώργιου Μανούσου, Αλέξανδρου Ζερβέα, Ιωάννη Δημητροκάλλη, Διονυσίου Βαλτρογιάννη, Γεωργίου Ασπιώτη, Μιχαήλ Γαυγιωτάκη, Ιωάννη Κόντη, Πέτρου Δημητριάδη και Κωνσταντίνου Φλώρου.

Συνολικά έχουν ανεξαρτητοποιηθεί τέσσερις βουλευτές των Σπαρτιατών, οι Γιώργος Μανούσος, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς και Κωνσταντίνος Φλώρος με αποτέλεσμα στο κόμμα να έχουν απομείνει μόνο οκτώ βουλευτές και να μην διαθέτει πια την ελάχιστη προϋπόθεση των 10 βουλευτών για το σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σήμερα, ο προεδρεύων Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια και κατέθεσε στα πρακτικές τις Επιστολές που απέστειλαν χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, οι βουλευτές Γεώργιος Μανούσος και Ιωάννη Δημητροκάλλης και με τις οποίες δήλωσαν ότι αποχωρούν από την ΚΟ των Σπαρτιατών και ανεξαρτητοποιούνται.

Η ΚΟ των Σπαρτιατών, πλέον αριθμεί τους οκτώ βουλευτές και σε δύναμη αποτελεί την όγδοη κατά σειρά κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ οι Ανεξάρτητοι βουλευτές πλέον ανέρχονται συνολικά σε έξι βουλευτές.

Τα σενάρια 

Σύμφωνα με τους νομικούς κύκλους τα σενάρια σε περίπτωση καταδίκης των βουλευτών είναι:

1. Να καταληφθούν οι έδρες σε κάθε περιφέρεια με τους πρώτους σε σταυρό επιλαχόντες των υποψηφίων του κόμματος Σπαρτιάτες.

2. Να γίνει αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών που έλαβαν στις εκλογές σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτό το σενάριο η ΝΔ θα αυξήσει το ποσοστό της κατά 1,9% και θα φτάσει στο 42,45%, αποκτώντας επιπλέον πέντε έδρες (163 από 158 σήμερα). Παρομοίως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει άλλες τρεις έδρες, ενώ οι υπόλοιπες θα κατανεμηθούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα.

3. Να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 11 περιφέρειες όπου εκλέχτηκε ο αντίστοιχος αριθμός βουλευτών των Σπαρτιατών. Υπενθυμίζεται ότι οι περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτές των Σπαρτιατών είναι: Α΄ Αθηνών, Β Πειραιά, Βόρειος τομέα Αθήνας, Δυτικός τομέας Αθήνας, Ανατολική Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Ηρακλείου Κρήτης, Α και Β Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Το επικρατέστερο ενδεχόμενο

Το επικρατέστερο σενάριο, εκτιμάται ότι θα είναι το δεύτερο, δηλαδή η αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών στα υπόλοιπα κόμματα. Όπως ανέφερε και ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος σε συνέντευξή του στο Liberal.gr, στο ερώτημα ποια διαδικασία προβλέπει ο νόμος, απάντησε ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έχει ανοικτούς δυο δρόμους σύμφωνα με το άρθρο 32 του Κώδικα περί Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, δηλαδή του νόμου 345 του 1976.

«Η μία περίπτωση είναι να διατάξει επανάληψη των εκλογών στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες υπάρχει βουλευτής των Σπαρτιατών, πράγμα το οποίο το θεωρώ πρακτικά απίθανο και η δεύτερη περίπτωση είναι να διατάξει ανακατανομή των εδρών των Σπαρτιατών μεταξύ των υπολοίπων κομμάτων κατ' αναλογία της εκλογικής δύναμης των κομμάτων, με το σκεπτικό ότι δεν θα μεταβάλλονται οι συσχετισμοί δυνάμεων των υπολοίπων, ακόμη και αν δεν συμμετείχαν οι Σπαρτιάτες.

Σ' αυτήν την περίπτωση θα λάβει πέντε έδρες η Νέα Δημοκρατία, από δύο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα για το ΠΑΣΟΚ οι έδρες αυτές είναι η έδρα της Β΄ Θεσσαλονίκης και της Β’ Πειραιά και από μια έδρα θα λάβουν η Νίκη, η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ.

Οι έδρες που θα μείνουν κενές θα πρέπει να αναπληρωθούν είναι: Α' Αθηνών, Β' Πειραιά, Βορείου και Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Λάρισας.

Ποιοι οι υποψήφιοι για το βουλευτικό αξίωμα

Στη ΝΔ εκτιμάται ότι θα εισέλθουν στη Βουλή, ο  Άγγελος Τσιγκρής στην Αχαϊα, η Ρένα Καραλαριώτου στη Λάρισα, η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη στη Β΄ Πειραιώς, η Βασιλική Κόλλια στην Ανατολική Αττική και η Φωτεινή Πιπιλή. στην Α΄ Αθηνών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα και ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο.

Στο ΠΑΣΟΚ ο Θανάσης Γκλαβίνας στη Β' Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β΄ Πειραιώς, ενώ εάν λάβει τρεις έδρες τότε έχει δικαίωμα να εισέλθει στη Βουλή και ο Ανδρέας Λοβέρδος.