Βουλή: Κόντρες, επικρίσεις εκ των έσω και... «αερομαχίες» για το €1 δισ.

Βουλή: Κόντρες, επικρίσεις εκ των έσω και... «αερομαχίες» για το €1 δισ.

Σφοδρές κόντρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλλά και κριτική από βουλευτές της πλειοψηφίας στιγμάτισαν την επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτουμενα, που ουσιαστικά «ξεκλειδώνει» την δόση τους ενός δις.

Πλέον το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην Ολομέλεια της Βουλής, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να βγει αλώβητη, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία αριθμεί μόλις 153 βουλευτές. Σημειωτέων ότι η συνεδρίαση στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί και να ολοκληρωθεί μετά από περίπου δέκα ώρες, όταν και θα διεξαχθεί η σχετική ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητηθεί από κόμμα της αντιπολίτευσης. 

Σύμφωνα, πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχουν υποψήφιοι αντάρτες, μολονότι ήδη δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν τα βέλη τους προς τους παριστάμενους υπουργούς. Νίνα Κασιμάτη και Νίκος Συρμαλένιος δημιούργησαν ένα δυσχερές κλίμα, ζητώντας ουσιαστικά την κατάργηση ορισμένων διατάξεων, δίχως ωστόσο να απειλήσουν ευθέως με καταψήφιση.

Ο κ. Συρμαλένιος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να «έρχεται πιο έτοιμη έστω και στην διαδικασία του κατεπείγοντος». Ο ίδιος επιτακτικά χαρακτήρισε αδιανόητη την διάταξη που εξαιρεί όσους δημόσιους υπάλληλους εργάζονται στις Κυκλάδες να μην λαμβάνουν επίδομα παραμεθορίου. «Δεν κατάλαβα γιατί οι σχολικοί σύμβουλοι εξαιρούνται και δεν παίρνουν το σχετικό επίδομα, από την στιγμή που είναι ισόβαθμοι με διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», συμπλήρωσε ο κ. Συρμαλένιος «χτυπώντας» για δεύτερη φορά τον παριστάμενο υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Από την πλευρά της η Νίνα Κασιμάτη, αν και ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει, προχώρησε σε σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση. «Πως μπορούν να λειτουργήσουν εταιρίες με ελάχιστο κεφάλαιο 100.000 ευρώ; Δεν θα είναι αξιόπιστες», είπε μιλώντας για τις εταιρείες που με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ θα μπορούν να αναλάβουν την διαχείριση των κόκκινων δανείων!

Μάχη για "κόκκινα" δάνεια και ενιαίο μισθολόγιο

Νωρίτερα, βέβαια, κυβέρνηση και αντιπολίτευση είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους τόσο για τα κόκκινα δάνεια όσο και το ενιαίο μισθολόγιο. Ο Κωστής Χατζηδάκη σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, υπήρξε σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων, για τα οποία είπε ότι, από 14,33% στο τέλος του 2014 έφθασαν το 52% στο τέλος του 2015.

Αναφερόμενος, δε, στις ρυθμίσεις για το μισθολογικό του Δημοσίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι οι διατάξεις είναι οι ίδιες με εκείνες, «που εμείς είχαμε διαπραγματευτεί» αλλά «χωρίς πρόβλεψη αξιολόγησης» και προσέθεσε ότι με τα ειδικά επιδόματα, αυξάνεται η δημοσιονομική δαπάνη κατά 145 εκατ. ευρώ ετησίως. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιλύσει το πρόβλημα της απομείωσης των 90 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, παρέχοντας τον ύψιστο βαθμό κοινωνικής προστασίας», απάντησε ο Γ. Σταθάκης.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξαπέλυσε τα πυρά του προς την κυβέρνηση διότι  «επέλεξε να δώσει τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα συμφέροντα και τα δάνεια σε «κοράκια». «Ζούμε την εποχή του κυνισμού. Για να μείνετε γαντζωμένοι στην εξουσία θα κάνετε τα πάντα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ενώ ο ομολόγός του από ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνουν τα δάνεια στα αρπακτικά.

«Αερομαχίες» μεταξύ Σπίρτζη και Χατζηδάκη

Οι κόντρες φυσικά δεν περιορίστηκαν στον πυρήνα του νομοσχεδίου αλλά έφτασαν μέχρι την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Όλα ξεκίνησαν όταν ο γαλάζιος βουλευτής, Κωστής Χατζηδάκης ζητούσε μετ' επιτάσεως ένα σχόλιο για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά να ….τσακωθούν!

«Ισχύει η δήλωση που έκανα πριν. Διαφωνούμε με αυτό τον τρόπο παραχώρησης . Υπήρχε η δέσμευση στη δανειακή σύμβαση. Όλοι ήξεραν ότι ο διαγωνισμός που εσείς ξεκινήσατε, η σύμβαση είναι δικό σας έργο», είπε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης σε έντονο ύφος, για να του απαντήσει ο κ. Χατζηδάκης: «Πόσα θέλετε να μας τρελάνατε;» Ο υπουργός, μάλιστα, προκειμένου να δικαιολογήσει την υπογραφή του αλλά και να αντιπαρέλθει την κριτική που του ασκείται σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «εμείς  πονάμε αλλά θα κάνουμε για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση».

 Η στιχομυθία των δύο ανδρών συνεχίστηκε, όταν ο κ. Χατζηδάκης τον εγκάλεσε στην τάξη. «Δεν ντρέπεστε», είπε προς τον κ. Σπίρτζη για να του απαντήσει ο τελευταίος: «Εσείς δεν ντρέπεστε που υπογράψατε αυτές τις συμβάσεις; Σας τρελαίνουμε δωρεάν εμείς».

Ακόμη ένα κατεπείγον νομοσχέδιο 

Με το καλημέρα, πάντως, η Βουλή μετατράπηκε σε …ρινγκ όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή κατέθεσαν τις ενστάσεις τους προς την κυβέρνηση για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα φέρει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

«Από τον Ιανουάριο  του 2015 και μετά είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού τα νομοσχέδια που δεν έχουν έρθει με την διαδικασία του κατεπείγον,» είπε -με εμφανή δόση ειρωνείας- ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως «υπουργό Οικονομικών και… κατεπείγοντος», ενώ ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης εμφανίστηκε μίλησε για «ρουσφέτια».

Για «εξευτελιστική διαδικασία» έκανε λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος επιχείρησε να δικαιολογήσει τη σπουδή της κυβέρνησης να νομοθετεί με το κατεπείγον, λέγοντας ουσιαστικά ότι αν αργήσουμε θα «χάσουμε» την δόση του 1 δις ευρώ. «Αν το 1 δις ευρώ δεν εκταμιευθεί πριν από την 1-1-2016, επιστρέφει στον ESM και μετά πρέπει οι χώρες να ξαναπάνε στα κοινοβούλιά τους».

Να σημειωθεί, ότι τόσο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού υπερασπίστηκαν την θέση της κυβέρνησης.

Α.Δ.