Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία: Δεν τίθεται θέμα “ένοπλων συγκρούσεων” στα Βαλκάνια

Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία: Δεν τίθεται θέμα “ένοπλων συγκρούσεων” στα Βαλκάνια

Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η Σερβία θα ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία και θα συμβάλουν έτσι στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, τόνισαν από το Σαράγεβο ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η περιοχή δεν θα εκτεθεί σε ένοπλες συγκρούσεις εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης.

Μετά από την κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας και της κυβέρνησης της Σερβίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σαράγεβο, ο κ. Ζβίζντιτς, αναφερόμενος στην προειδοποίηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ για πιθανές συγκρούσεις στα Βαλκάνια λόγω του κύματος προσφύγων στη βαλκανική οδό, δήλωσε ότι συζήτησε για το θέμα αυτό με τον κ. Βούτσιτς.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων για τους μετανάστες μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στην περιοχή και να αυξήσει τις εντάσεις, αλλά υποστήριξαν ότι δεν τίθεται θέμα “ένοπλων συγκρούσεων”.

Ο κ.Βούτσιτς δήλωσε ότι εκλαμβάνει την προειδοποίηση της Άνγκελα Μέρκελ ως καλοπροαίρετη και ως έκφραση επιθυμίας να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις ενώ επιβεβαίωσε ότι τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο και στο Κόσοβο, όπως και η παραίτηση του Ρουμάνου πρωθυπουργού, Βίκτορ Πόντα προκαλούν ανησυχία.

“Η κατάσταση στα Βαλκάνια από πολιτική έννοια δεν είναι ρόδινη” ανέφερε ο κ. Βούτσιτς ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Σερβία «δεν είναι σε πανικό λόγω των μεταναστών" ενώ σχολιάζοντας τα σχέδια της χώβρας του για αγορά οπλικών συστημάτων, απέδωσε την αντίδραση της Κροατίας, στην οποία όμως δεν αναφέρθηκε, στην απόφαση για προμήθεια εκτοξευτών βαλλιστικών πυραύλων.

Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την προμήθεια επιθετικών όπλων. Δεν σχεδιάζουμε, ούτε που περνάει από το μυαλό μας η τρέλα αυτού του είδους, να επιτεθούμε σε κάποιον, αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες της Σερβίας, διευκρίνισε.

Στη χθεσινή πρώτη κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών και της κυβέρνησης της Σερβίας στο Σαράγεβο υπεγράφησαν πέντε πρωτόκολλα και συμφωνίες συνεργασίας.

Κοινή μας πρόθεση είναι να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία καλής γειτονίας και την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε ο κ. Ζβίζντιτς στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Βούτσιτς ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν συνομιλίες για συγκεκριμένα έργα, όπως η κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγεβο και θα διασφαλίσει μεγαλύτερη ανταλλαγή προϊόντων και κεφαλαίων.

“Υπάρχουν φόβοι για το τι θα συμβεί στα δυτικά Βαλκάνια. Εμείς θέσαμε ως προτεραιότητα το διάλογο” υπογράμμισε ο κ. Ζβίζντιτς.

Ο κ. Βούτσιτς χαρακτήρισε εξαιρετική την πρώτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών τονίζοντας ότι είναι σημαντική επειδή σε πολιτικό πλάνο πραγματοποιήθηκε 25 χρόνια μετά το ξέσπασμα των “πρώτων συγκρούσεων” στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

“Στρεφόμαστε στο μέλλον, στέλνουμε μήνυμα κατανόησης και διαλόγου σε όλους τους πολίτες μας” ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

“Είναι μήνυμα, δεν πρέπει να είναι αγάπη, αλλά είναι οπωσδήποτε αντίθεση σε ό,τι είναι μίσος και πρόκληση συγκρούσεων” σημείωσε ο κ. Βούτσιτς, λέγοντας ότι στο Σαράγεβο αισθάνθηκε σαν στο σπίτι του και ότι η επίσκεψή του στη Βοσνία δεν συνοδεύτηκε από προβλήματα.

Ο σέρβος πρωθυπουργός επανέλαβε την απόφαση του για συνέχιση της καλής συνεργασίας με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, αλλά διαβεβαίωσε για την προσήλωση του στην πολιτική πλήρους σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας ανακοινώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα συμμετάσχει σε επενδυτικό συνέδριο στη Σρεμπρένιτσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ