Η περίπτωση της Φινλανδίας και ο Έβρος
Eurokinissi
Eurokinissi
Αριστερά και φράχτες

Η περίπτωση της Φινλανδίας και ο Έβρος

Τον περασμένο Ιούλιο η φινλανδική Βουλή ομόφωνα – με εξαίρεση μια ακροδεξιά ψήφο – είχε αποφασίσει την ανέγερση φραχτών στα σύνορά της με τη Ρωσία. Πρόσφατα, τα κόμματα σε κοινή σύσκεψη, αποφάσισαν ότι η κατασκευή του φράχτη θα ενταχθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ώστε η ανέγερσή του να αρχίσει αμέσως. Όταν τον Νοέμβριο του 2021 η κεντροδεξιά αντιπολίτευση το είχε προτείνει, είχε απορριφθεί ως λαϊκισμός. Τώρα η κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας πρωτοστατεί. Τελικά, όλοι αλλάζουν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ…

Ο φινλανδικός φράχτης θα ολοκληρωθεί μέσα στα προσεχή τέσσερα χρόνια και για τον πρώτο χρόνο της κατασκευής του έχουν προβλεφθεί 140 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος του έργου θα περιληφθεί στον επόμενο προϋπολογισμό. Θα καλύψει δε τα 300 από τα 1.300 χιλιόμετρα της συνοριογραμμής μεταξύ της Φινλανδίας και της Ρωσίας, καθώς τώρα υπάρχουν μόνο μερικοί ξύλινοι φράχτες προκειμένου να εμποδίζεται η διέλευση των βοοειδών που κινούνται στην περιοχή.

Για άλλη μια φορά η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, με τα κόμματα να συμφωνούν ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Πολλοί μάλιστα υπερθεμάτισαν απαιτώντας να επιταχυνθεί το έργο και να κλείσουν εντελώς τα σύνορα, καθώς θα προηγηθεί μια πιλοτική κατασκευή κόστους έξι εκ. ευρώ, ποσό που περιελήφθη στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

«Θα ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα», δήλωσε η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την μεγάλη απόφαση. Στο ίδιο μήκος κύματος και η (πράσινη) υπουργός Εσωτερικών Κρίστα Μικκόνεν, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης.

Τα σύνορα της χώρας πιο σημαντικά από αυτά που χωρίζουν τα κόμματα

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όλα τα κόμματα έμπρακτα συμφώνησαν με την άποψη που εξέφρασε η Μαρίν ότι τα σύνορα της χώρας είναι πιο σημαντικά από τα σύνορα που χωρίζουν την κυβέρνηση από την αντιπολίτευση. Έτσι η συνάντηση των κοινοβουλευτικών αρχηγών κράτησε λιγότερο από μία ώρα.

Ειδικά τώρα που στο πρόβλημα της εργαλειοποίησης των μεταναστών από τη Ρωσία έχει προστεθεί και αυτό της μαζικής φυγής χιλιάδων Ρώσων που προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση του Πούτιν.

Από την πλευρά του εθνικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, τέθηκε και το ζήτημα αλλαγής της νομοθεσίας για το άσυλο, ώστε να αντιμετωπίζονται οι κρίσεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ανέγερση του φράχτη.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πως συμφώνησαν όλοι. Και τα πέντε κυβερνητικά κόμματα (συμπεριλαμβανομένων και των Πράσινων και της Αριστερής Συμμαχίας), αλλά και συνολικά τα εννέα από τα δέκα κόμματα του κοινοβουλίου – καθώς ο διαγραφείς από τους Αληθινούς Φινλανδούς ακροδεξιός Άνο Τουρτιάνεν, έχει ιδρύσει δικό του κόμμα με τον εαυτό του μοναδικό εκλεγμένο. Η μόνη ένσταση ήταν η διάρκεια κατασκευής, αλλά φαίνεται ότι αυτό αποδόθηκε στη μορφολογία του εδάφους στην περιοχή.

Η διακοινοβουλευτική ομοψυχία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου 2023, ώστε το έργο να μην κινδυνέψει σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που σε άλλα θέματα, όπως αυτό της οικονομίας, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες.

Αλλά όχι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Η πρώτη αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Νιίνα Μαλμ υπήρξε ξεκάθαρη στις δηλώσεις της:

«Βασικά, οι φράχτες δεν είναι κάτι για το οποίο θα θέλαμε να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις, αλλά ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική στρατιωτικοπολιτική κατάσταση. Ειδικά στην Ανατολική Φινλανδία, η ασφάλεια των συνόρων ανησυχεί τους ανθρώπους. Είμαι πολύ χαρούμενη που προχωρά η κατασκευή του φράχτη στα σύνορα».

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει

Αυτά συμβαίνουν αυτές στις μέρες στη Φινλανδία. Για τα οποία ουδόλως ενδιαφέρονται οι εγχώριοι επαγγελματίες ανθρωπιστές, με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξέχαστη έχει μείνει η «ανοιχτή επιστολή» που είχε στείλει το Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2017, προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία… επιτίμησαν επειδή κατά την επίσκεψή της στον Έβρο είχε φωτογραφηθεί μπροστά στον φράχτη. Και ενώ είχαν προηγηθεί τα γεγονότα του 2020!

Έγραφαν μεταξύ άλλων:

«Την ώρα που οι εστίες πολέμου παραμένουν ανοιχτές, την ώρα που το δράμα του Παλαιστινιακού λαού κορυφώνεται, την ώρα που πρόσφυγες εξακολουθούν να πνίγονται στην Μεσόγειο και το Αιγαίο, την ώρα που η Ελλάδα καταγγέλλεται διεθνώς για μαζικές παράνομες επαναπροωθήσεις, την στιγμή που μερικές χιλιάδες πρόσφυγες-μεταξύ τους και πολλοί ήδη αναγνωρισμένοι- προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες πεινασμένοι και άστεγοι, την στιγμή που ο καθολικός αποκλεισμός για τα προσφυγόπουλα από την εκπαίδευση συνεχίζεται, την ώρα που το δικαίωμα της πολιτογράφησης ουσιαστικά καταργείται, εσείς ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επιλέξατε να φωτογραφηθείτε με φόντο τον φράχτη του Έβρου!»

Σύμβολο-φετίχ για τον κ. Τσίπρα

Πριν από λίγες ημέρες η κ. Αχτσιόγλου υπήρξε ξεκάθαρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.

Και αμέσως μετά, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον Σκάι και στην Σία Κοσιώνη κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. Περιέγραψε πάλι την Ελλάδα ως «δεσμοφύλακα μιας Ευρώπης-φρούριο» και επέμεινε ότι «η βασική κριτική μας στον φράχτη είναι ότι είναι περισσότερο ένα σύμβολο-φετίχ για κάποιους, που είναι αναποτελεσματικό».

Προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις».

Και αφού κατά τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, καλύτερα να μην δίνουμε καμιά λύση.

Προφανώς, δεν έχει την ίδια γνώμη η Αριστερά στη Φινλανδία, αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει τους αρχιτέκτονες του αίσχους της Ειδομένης…

*Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, δημοσιογράφος