Απομονωμένη η κυβέρνηση ψηφίζει την επιστροφή της δικογραφίας της Novartis στη Δικαιοσύνη

Απομονωμένη η κυβέρνηση ψηφίζει την επιστροφή της δικογραφίας της Novartis στη Δικαιοσύνη

Σε ψηφοφορία που παραπέμπει σε παρωδία οδηγείται η υπόθεση της Novartis, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα αποχωρήσει. Ήδη, το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη σχετική ψηφοφορία, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει η ΝΔ, η ΔΗ.ΣΥ. το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.

Την ίδια ώρα, ο Μ. Γεωργιάδης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων έχει ήδη εισηγηθεί στον Β. Λεβέντη να μην συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Νωρίτερα, σε μια ακόμη μεθόδευση προχώρησε η κυβερνητική πλειοψηφία, με ψηφοδέλτια ουσιαστικά «σημαδεμένα». Δια της εγέρσεως αποφάσισαν δίπλα στο «Όχι» (σ.σ. στην άσκηση δίωξης) να υπάρχει η φράση λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής, μη επιτρέποντας ουσιαστικά στην αντιπολίτευση να ψηφίσει κατά της άσκησης δίωξης. 

Ως εκ τούτου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, προανήγγειλε την αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία, ενώ και ο Γ. Αμυράς είπε πως θα αποχωρήσει και το Ποτάμι. 

Ακόμη, την αποχώρηση του ΚΚΕ από την Ολομέλεια ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες παρωδία με τη Novartis και την κοροϊδία που επιχειρείτε εναντίον του λαού. Αρκετά έως εδώ! Συνεχίστε αυτό το δρόμο μονοί σας. Η Κ.Ο. του ΚΚΕ αποχωρεί από αυτή τη συνεδρίαση και από την ψηφοφορία», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας κλείνοντας την ομιλία του.

Ο Ν. Δένδιας ζήτησε να αλλάξει το ψηφοδέλτιο και να βγει η επεξηγηματική παρένθεση, λόγω αναρμοδιότητας.

«Δεν υπάρχει μία στο εκατομμύριο να τοποθετηθούμε επί του ψευδεπίγραφου διλήμματος», τόνισε και προσέθεσε ότι «ο Κανονισμός λέει ότι αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη. Εδώ δεν καταγγέλλεται καμία πράξη ή καμία παράλειψη».

«Το όχι αυτό είναι αντίθετο με αυτό το οποίο πιστεύει συνολικά η μειοψηφία. Για εμάς δεν υφίσταται κανένα αδίκημα και γι' αυτό λέμε όχι», υπογράμμισε και έκανε λόγο για ανοησία της πλειοψηφίας, η οποία θα καταγραφεί στον κατάλογο των γελοιογραφιών της πολιτικής ζωής της Ελλάδας. Ζήτησε, μάλιστα, την ύπαρξη μόνο μιας κάλπης και όχι δέκα που αποφάσισε η πλειοψηφία στη Διάσκεψη των Προέδρων.  

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Μαντάς, υπενθυμίζοντας ότι και στην περίπτωση Παπαντωνίου το ψηφοδέλτιο έγραφε πάλι λόγω αναρμοδιότητας και σε αυτό συμφώνησε η αντιπολίτευση και ψήφισε. «Πώς αυτό ξαφνικά γίνεται αντισυνταγματικό μόνο η ΝΔ μπορεί να το εξηγήσει γιατί έχει άλλα σχέδια», συμπλήρωσε ο κ. Μαντάς.

Αργότερα, το λόγο πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος υποστήριξε ότι πάνω από τη ΝΔ πλανιέται το φάντασμα του Ευάγγελου Αβέρωφ. «Θυμόμαστε τι είχε συμβεί στη Βουλή όταν συζητιόταν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Ο Ε. Αβέρωφ εξαιτίας των εσωκομματικών διαφωνιών είχε υποχρεωθεί να αποσύρει την ΚΟ της ΝΔ από την ψηφοφορία για να μην πλησιάσει κανείς την κάλπη» τόνισε για να λάβει την απάντηση του Ν. Δένδια: «Αν υπήρχε ο Ευάγγελος Αβέρωφ δεν θα υπήρχε ως φάντασμα. Θα υπήρχε ως ευλογία!».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κοντονής υποστήριξε ακόμα ότι οι πολλές κάλπες διασφαλίζουν την ελευθερία του βουλευτή να τοποθετηθεί και μίλησε για σκοπιμότητες από πλευράς ΝΔ. «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία ταραχή στα κόμματα τα στελέχη των οποίων εμπλέκονται. Μιλάτε για σκοπιμότητες. Σκοπιμότητα είναι να επιληφθεί η Δικαιοσύνη; Εσείς για την Δικαιοσύνη λέγατε ύμνους και τώρα που δεν συμφωνεί με τις απόψεις», τόνισε.

Λίγο αργότερα η «μάχη» φούντωσε εκ νέου με την Τασία Χριστοδουλοπούλου να επιχειρεί να πείσει ότι η ΝΔ ουδέποτε διαφώνησε για τη διαδικασία στη Διάσκεψη των Προέδρων. Διαβάζοντας τα πρακτικά επισήμανε μεν ότι ουδέποτε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ ουδέποτε συμφώνησε, είπε ότι είχε βάλει θέμα μόνο για τις δέκα κάλπες.

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, μετά τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας, όπου θα στηθούν 10 κάλπες, μια για κάθε αναφερόμενο πρόσωπο.

Τα ψηφοδέλτια θα έχουν τις εξής επιλογές:

- Ναι στη δίωξη (για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα).
- Όχι στη δίωξη λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.

Αυτό όμως προκαλεί μείζον θέμα αφού τα κόμματα και οι βουλευτές που επιθυμούν να ψηφίσουν «όχι» θα είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν πως δεν υπάρχει αρμοδιότητα της Βουλής. Επί της ουσίας δεν θα έχουν μια καθαρή επιλογή ως προς το «όχι». 

Σημειώνεται πως από τους δέκα αναφερόμενους στη δικογραφία έξι αναμένεται να πάρουν το λόγο για να τοποθετηθούν, ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα. Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Στουρνάρας, Βενιζέλος, Σαμαράς, Γεωργιάδης, Λοβέρδος, Κουτρουμάνης, Λυκουρέντζος θα παρέμβουν σίγουρα στην Ολομέλεια. 

Εξάλλου, νέα ένταση δημιουργήθηκε χθες με αφορμή την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, να διαβιβάσει στη Βουλή τη διάταξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, δια της οποίας τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις των Δ. Αβραμόπουλου, Ευ. Βενιζέλου και Α. Σαμαρά κατά των τριών εισαγγελικών λειτουργών, Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Κοντονή ότι έχει απολέσει κάθε αίσθηση νομιμότητας και κάθε σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς με μία προσωπική δήλωση σε πολύ υψηλούς τόνους και με πολλές αιχμές επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά και στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την επιλογή του. 

Διαβάστε ακόμα:

- Α. Λοβέρδος: Ελεεινή πλεκτάνη που σύντομα, όπως και οι αυτουργοί της, θα αποκαλυφθεί

- Α. Γεωργιάδης: Όποιος είναι εμπλεκόμενος στη σκευωρία στο τέλος θα πάει στο δικαστήριο

- Π. Πολάκης: Η υπόθεση Novartis επιστρέφει στη Δικαιοσύνη, υπάρχουν πολλά στοιχεία

- Γ. Κουτρουμάνης για Novartis: Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το όνομα, την τιμή και την εντιμότητά μου

- Αναδίπλωση Παπαγγελόπουλου: Το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο, αλλά δεν αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα

- Α. Λυκουρέντζος: Η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε την απόδραση από τις ευθύνες της

- Π. Πικραμμένος: Με προσβάλει βάναυσα η αδικαιολόγητη παράταση εξέτασης της υπόθεσης Novartis

Φωτογραφία αρχείου: Ιntime