Αποδίδει καρπούς ο μαραθώνιος Μητσοτάκη για μείωση πλεονασμάτων

Αποδίδει καρπούς ο μαραθώνιος Μητσοτάκη για μείωση πλεονασμάτων

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Πολύ πιο κοντά σε έναν από τους πιο μεγάλους στόχους που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται η κυβέρνηση. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που μέχρι πριν από λίγο καιρό φάνταζε αδύνατο. 

Όπως όλα δείχνουν ο κ. Μητσοτάκης θα επιτύχει πριν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020 να λάβει πράσινο φως για να προχωρήσει στην μείωση ώστε να μεγαλώσει το εύρος των παροχών. 

Ενδεικτική του θετικού κλίματος που υπάρχει στις τάξεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ελλάδα ήταν τα όσα είπε ο επίτροπος οικονομικών  Πάολο Τζεντιλόνι,ο οποίος σημείωσε ότι το καλοκαίρι θα ανοίξει η σχετική συζήτηση. 

Για να φτάσουμε όμως μέχρι το «κλείσιμο του ματιού» από τον κ. Τζεντιλόνι, η κυβέρνηση κινήθηκε τις περισσότερες φορές «κάτω από τα ραντάρ» προκειμένου να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα στα ευρωπαϊκά κέντρα των αποφάσεων: 

- Το ραντεβού στα μέσα  του περασμένου Δεκεμβρίου στην Φρανκφούρτη του πρωθυπουργού με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αποτέλεσε κεντρική παράμετρο στην όλη εξίσωση, μια και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί έναν από τους θεσμούς που εποπτεύουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

H κυρία Λαγκάρντ φέρεται κατά τη διάρκεια της συνάντησης να έδωσε την συγκατάθεσή της για την μείωση του στόχου. Παρότι εκείνη η συνάντηση δεν είχε συνοδευθεί από τη διαρροή πολλών πληροφοριών, πηγή είχε εκφράσει την ικανοποίησή της στο liberal.gr για τον τρόπο που είχε προσεγγίζει το ζήτημα της οικονομίας η ελληνική κυβέρνηση. 

- Περίπου έναν μήνα αργότερα στο Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ. Η Ελλάδα επιθυμούσε από την πρώτη στιγμή να βρίσκεται η Γαλλία  σε αυτό το θέμα στο πλευρό της.

- Μερικές εβδομάδες μετά, στις 29 Ιανουαρίου τα πρωτογενή πλεονάσματα  ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στο τετ α τετ Μητσοτάκη Μακρόν στο Παρίσι.

Ο μαραθώνιος Μητσοτάκη όμως  για το πλεόνασμα δε θα τελειώσει πριν ληφθεί η οριστική απόφαση. Στο πλαίσιο των επαφών δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί και στην συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου στο Βερολίνο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. 

Σε κάθε περίπτωση ο κρίσιμος μήνας που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι ο ερχόμενος Απρίλιος. Τότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τις Eurostat για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τα οποία επιθυμεί η κυβέρνηση να είναι θετικά. Στην περίπτωση αυτή ένα ακόμα όπλα θα προσθεθεί στην ελληνική προσπάθεια για την επίσημη εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας. 

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στο ημερολόγιο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται το Eurogroup του Ιουνίου.