Απάντηση στις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών τα πράσινα νησιά
Κυρ. Μητσοτάκης από Χάλκη

Απάντηση στις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών τα πράσινα νησιά

Η πράσινη μετάβαση αποτελεί τη μοναδική απάντηση στην ενεργειακή κρίση, όπως δείχνει η δραστική μείωση των επιβαρύνσεων για τους σχεδόν 400 κατοίκους της Χάλκης από τη μετατροπή της σε ενεργειακά ουδέτερο νησί. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το ακριτικό νησί, το πρώτο Gr-eco island, εγκαινιάζοντας το project της πλήρους ενεργειακής του αυτονομίας του, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των ίδιων των κατοίκων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα λογαριασμό οικιακού καταναλωτή της Χάλκης που από τα 407 ευρώ θα πέσει στα 157 ευρώ, δηλαδή θα μειωθεί κατά 60% και πάνω. «Τα πράσινα νησιά είναι η τολμηρή απάντηση απέναντι στις αυξήσεις τιμών που προκαλεί η πρόσφατη κρίση και η καλύτερη απόδειξη ότι για την Ελλάδα οι ΑΠΕ είναι η μόνη μακροχρόνια σταθερή λύση», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μπορεί, όπως είπε, η κυβέρνηση να έχει πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, ωστόσο μεσο-μακροπρόθεσμα τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δύναμη του ήλιου, του ανέμου και της θάλασσας.

Μια εθνική πρωτοβουλία που ξεκινά από τη Χάλκη για να απλωθεί σε περισσότερα νησιά (η Αστυπάλαια κινείται στην ίδια λογική), προβάλλοντας ένα μοντέλο του αύριο: Το φωτοβολταϊκό σύστημα του νησιού καλύπτει τις τοπικές ανάγκες, οι κάτοικοι σε συνεργασία με το Δήμο θα παράγουν την ενέργεια που οι ίδιοι καταναλώνουν, φτάνοντας να εξοικονομούν 250.000 ευρώ το χρόνο. Η παρέμβαση στη Χάλκη θα μειώσει τους εκπεμπόμενους ρύπους κατά 1.800 λιγότερους τόνους το χρόνο, ενώ συνολικά ο στόχος για όλα τα ελληνικά νησιά είναι η μείωση να φτάσει στα 10 εκατ. τόνους μέχρι το 2030.

Στην κατεύθυνση αυτή, απηύθυνε έκκληση τόσο στους υπόλοιπους νησιωτικούς δήμους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Χάλκης και να ενταχθούν στην πρωτοβουλία Gr-eco Island, όσο και στις επιχειρήσεις να συνδράμουν ενεργά στη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε πράσινα, κάνοντας λόγο για το μοντέλο της ενεργειακής δημοκρατίας και για την κρίση που γεννά ευκαιρίες.

Η ενεργειακή δημοκρατία σημαίνει τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, όπου οι κάτοικοι - καταναλωτές γίνονται και παραγωγοί, και αφού καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, πωλούν στο σύστημα την περίσσεια ενέργεια που έχουν παράξει.

«Πετυχαίνουμε στη Χάλκη να περάσουμε στην εποχή των prosumers, των καταναλωτών- παραγωγών οι οποίοι καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ένα μοντέλο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για κάθε μικρό νησί, αυξάνοντας τη διείσδυση των ΑΠΕ και μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και τα κόστη στους λογαριασμούς των κατοίκων.

Τόνισε πώς «όσα συμβαίνουν στη Χάλκη αποδεικνύουν τι μπορεί να επιτύχουν μαζί ιδιωτικός και δημόσιος τομέας όταν εργάζονται μαζί» σημειώνοντας πως οι συνολικές χορηγίες ξεπερνούν το 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και προσέθεσε:

«Η Χάλκη όμως πρέπει να είναι μόνον η αρχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ελληνικό Δημόσιο θα δαπανήσει τα επόμενα χρόνια περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, και βεβαίως η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων θα επιταχύνουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Επιπλέον, αναβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν. Είναι δεδομένο πως η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη. Και τα νησιά που θα κινηθούν ταχύτερα στη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Εξ ου και ενθαρρύνω τον δήμαρχο να προχωρήσει στο επόμενο τολμηρό βήμα, να απαγορεύσει την κίνηση σε αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Στο χέρι σας είναι μαζί με τη στήριξη του Υπουργείου Ενέργειας. Οι πρώτοι ωφελημένοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, αυτό για το οποίο είχε δεσμευθεί στην προηγούμενη επίσκεψη του στο νησί, την απόφαση της κυβέρνησης να μετεγκατασταθεί το λιμάνι από τη Χάλκη στο λιμένα Κανίων με τη σχετική μεταφορά του καλωδίου του ΔΕΔΔΗΕ, «ώστε να μπορεί το νέο λιμάνι να υποδέχεται τα πλοία της γραμμής για να μετατραπεί αυτό εδώ το πανέμορφο λιμάνι σε έναν τουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας πρωτίστως για σκάφη αναψυχής». «Έτσι η Χάλκη αναβαθμίζεται περαιτέρω ως τουριστικός προορισμός» σημείωσε και προσέθεσε:

«Εδώ στην Χάλκη το πράσινο μέλλον της ανάπτυξης για όλους χαράζει, για μία Ελλάδα που αλλάζει. Μία Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια προσπάθεια για ένα ακόμη πιο υγιές περιβάλλον, φροντίζοντας ταυτόχρονα την εθνική οικονομία. Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν πλέον άγονες γραμμές».