Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες στη Νέα Δημοκρατία

Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες στη Νέα Δημοκρατία

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Δύο ημέρες δρόμος χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τις εσωκομματικές κάλπες, που θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής για να επιλέξουν όσοι ψηφοφόροι αποφασίσουν να λάβουν μέρος στην διαδικασία, τον νέο Πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η προεκλογική κούρσα «τρέχει» αυτές τις τελευταίες ώρες με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Απόστολο Τζιτζικώστα να δηλώνουν αισιόδοξοι διεκδικώντας για τον εαυτό τους ρόλο φαβορί. Αισιοδοξία που στηρίζεται στη δημοσκοπική εικόνα, όσο και αν είναι δύσκολο να βασιστεί κανείς σε αυτή, καθώς η απουσία συγκεκριμένου εκλογικού σώματος καθιστά μάλλον αδύνατον να έχει κανείς καθαρές «φωτογραφίες της στιγμής». Από την πλευρά τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης εκτιμούν πως η αναμέτρηση θα πάει σε δεύτερο γύρο και εκφράζουν βεβαιότητα, καθένας από τη δική του πλευρά, ότι θα είναι μεταξύ των δύο τελικών διεκδικητών της ηγεσίας.

Οι εξελίξεις στη Βουλή και η απώλεια δύο βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν αφήνουν πάντως ανεπηρέαστη αυτές τις τελευταίες ώρες και την γαλάζια προεκλογική κούρσα, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης προβλέπει ότι «σύντομα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις» και πρέπει η ΝΔ να έχει ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας Παρασκευή πρωί στον «Ant1», έριξε εκ νέου το γάντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη καλώντας τον να δηλώσει καθαρά πριν από τις κάλπες εάν εμμένει στην προεκλογική θέση του ή έχει αλλάξει άποψη και δεν θέλει καμία συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι ακολουθούν Ασφαλιστικό, αγροτικό και άλλα δύσκολα για την κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί μείζον ο νέος αρχηγός της ΝΔ να έχει ανοίξει τα χαρτιά του στο ζήτημα αυτό και «να έχει πάρει σαφή εντολή από πριν». Ο ίδιος διαβεβαίωσε φυσικά ότι με εκείνον στην ηγεσία δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ. Πίεση για το ίδιο ζήτημα επιχειρεί να ασκήσει στον μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που για πρώτη φορά τόσο αισθητά υπογράμμισε την Πέμπτη, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα, ότι «δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τον κ. Τσίπρα».

Σε ό,τι αφορά στην τακτική των τεσσάρων υποψηφίων, ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα συνεχίσει να απευθύνεται πρωτίστως στο θυμικό των παραδοσιακών νεοδημοκρατών, τους οποίους «ποτέ δεν πλήγωσα και δεν θα το κάνω τώρα», όπως λέει χαρακτηριστικά. Υπόσχεται μεταξύ άλλων και επαναφορά του πυρσού στο συνέδριο της προσεχούς άνοιξης, αλλά και διατήρηση, σε κάθε περίπτωση, του ονόματος της ΝΔ. Αν συνυπολογίσει κανείς και την βούλησή του να επιστρέψει η ΝΔ στο ιστορικό κτήριο της Ρηγίλλης αντιλαμβάνεται πόσο ξεκάθαρη είναι στην προεκλογική του ρητορική η υπόσχεση επιστροφής στις ρίζες! Πρωτίστως μαζί τους νεοδημοκράτες που παρέμειναν στα δύσκολα και όχι με τους «περαστικούς».


Αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που προσβλέπει περισσότερο ίσως από όλους τους άλλους, στους… «περαστικούς», δηλαδή στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών πέρα από τα στενά όρια της ΝΔ. Είναι η υποψηφιότητα με το ισχυρότερο φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό κεντροδεξιό πρόσημο, έχει αποσπάσει εύσημα από προσωπικότητες πέραν της ΝΔ, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι όσοι τον προτιμούν για αρχηγό της κεντροδεξιάς είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν και στις κάλπες για να εγγραφούν μέλη, όπως είναι προϋπόθεση για να συμμετέχουν στη διαδικασία, σε ένα κόμμα που δεν τους είναι σήμερα καθόλου ελκυστικό. Η πέραν της ΝΔ αποδοχή της υποψηφιότητάς του κάνει πάντως τον ίδιο να διακηρύττει πως είναι ο καταλληλότερος για να διευρύνει τα ποσοστά του κόμματος, ενώ υποστηρίζει σταθερά πως έχει παρουσιάσει το πιο ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο στο οποίο εκ των πραγμάτων παραπέμπει όταν ζητά από τους πολίτες να ψηφίσουν όχι μόνο για πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και για επόμενο πρωθυπουργό.


Ο Απόστολος Τζιτζικώστας που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της κριτικής των συνυποψήφιων του για το τηλεοπτικό σποτ με το οποίο θέλησε να στηρίξει την επένδυσή του από την αρχή της κούρσας στο αίτημα των καιρών για ανανέωση, τονίζει πως «η ΝΔ δεν μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη, αν δεν συγκρουστεί με τα κλειστά συστήματα, τις βαρονίες, τους μηχανισμούς, με τους βολεμένους στο χθες». Διεκδικεί δάφνες «αντισυστημικού» υποψηφίου, τον οποίο βεβαίως αμφισβητούν έντονα οι συνυποψήφιοί του, υποστηρίζει είναι εκείνος που δέχθηκε αυτές τις 50 ημέρες την περισσότερη «λάσπη» και αρνείται το πρόσημο δεξιάς υποψηφιότητας που του αποδίδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την στήριξη από τον Μ. Βορίδη, δηλώνοντας κεντροδεξιός, με αναφορά στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Ευάλωτο σημείο του παραμένει το κοινοβουλευτικό ασυμβίβαστο ως το 2019, στο οποίο τον πιέζουν ιδιαίτερα οι Ευ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ισχυρής κοινοβουλευτικής παρουσίας της ΝΔ την επόμενη ημέρα.


Ο Άδωνις Γεωργιάδης φθάνει στις κάλπες διακηρύττοντας πως είναι ο μόνος εκ των υποψηφίων που δεν είναι από τζάκι, αλλά «ένας από εσάς», όπως λέει. Εκπέμπει το πλέον ξεκάθαρα δεξιό ιδεολογικό σήμα και έχει στο επίκεντρο της εκστρατείας του περισσότερο από κάθε άλλον υποψήφιο, την αναγκαιότητα να δοθεί νικηφόρα ιδεολογική μάχη με την Αριστερά. Παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του έργου της κυβέρνησης Σαμαρά θεωρώντας ότι δικαιώθηκε όχι μόνο για όσα έκανε, αλλά και για όσα έλεγε. Γι' αυτό και πρόβαλε στο Σπόρτινγκ το γνωστό τηλεοπτικό σποτ του Ιανουαρίου, που είχε επικριθεί τότε και στο εσωτερικό της ΝΔ ως προϊόν της εκστρατείας φόβου, σχολιάζοντας: «Δέκα μήνες μετά, το βίντεο είναι σαν να μη γράφτηκε από πολιτικό, αλλά σαν να γράφτηκε από προφήτη»