Άνοιγμα στην κοινωνία και ανανέωση, όροι πολιτικής επιβίωσης για την ΝΔ

Άνοιγμα στην κοινωνία και ανανέωση, όροι πολιτικής επιβίωσης για την ΝΔ

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Ο όρος «ανοιχτό» κόμμα που χρησιμοποιεί ολοένα και και πιο πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα πρέπει να  αποτελέσει ούτε σχήμα λόγου ούτε ένα στοιχείο που απλώς «ηχεί» όμορφα κατά τη διάρκεια των ομιλιών. Αντιθέτως θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πρωτίστως εντός της Πειραιώς, ότι η πολιτική κυριαρχία των θέσεων και των απόψεων που αντιπροσωπεύει η ΝΔ περνάει μόνο μέσα από το «άνοιγμα» στην κοινωνία.

Εάν η όποια προσπάθεια από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δραστηριοποιηθεί στο σημερινό πολιτικό σκηνικό εξαντληθεί με όρους και κανόνες περασμένων δεκαετιών, τότε είναι βέβαιο ότι τίποτα δε θα αλλάξει. Τίποτα δε θα αλλάξει για το ίδιο το κόμμα αλλά κυρίως για τη χώρα.

Η ΝΔ έχει ανάγκη από δύο κρίσιμα στοιχεία.

Ανανέωση προσώπων και προσέγγιση της κοινωνίας στο σύνολό της χωρίς αποκλεισμούς και στερεότυπα του παρελθόντος.

Κλειδί για τις επόμενες κινήσεις πρέπει να είναι οι νέοι άνθρωποι, χωρίς τους οποίους ο κάθε πολιτικός σχηματισμός θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε «μουσείο» πολιτικής ιστορίας, μία διαπίστωση από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό το «άνοιγμα» στους πολίτες και η ανανέωση των στελεχιακού δυναμικού αναδεικνύονται σε παράγοντες πολιτικής επιβίωσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» την περίοδο αυτή η ατζέντα που έχει θέσει στο δημόσιο διάλογο η ΝΔ (μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, έμφαση στην ιδιωτική οικονομία) δείχνουν να έχουν πλειοψηφική τάση. Ποια λοιπόν καταλληλότερη συγκυρία από την σημερινή για την ΝΔ ώστε να προχωρήσει σε πραγματικές τομές τόσο ως προς τα στελέχη της αλλά και ως προς το πέρασμα της σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Μία πρώτης τάξης ευκαιρία για το περίφημο «άνοιγμα» αποτελεί το 11ο Συνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την Πειραιώς, θα είναι ένα Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, που θα εξειδικεύσει και θα επικυρώσει τους βασικούς άξονες του προγραμματικού λόγου του Κόμματος.

Πριν από αυτό όμως θα πραγματοποιηθούν επτά θεματικά Προσυνέδρια σε όλη τη χώρα. «Η απόφαση για τη διοργάνωση του Συνεδρίου και των Προσυνεδρίων με τέτοιο χαρακτήρα δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία δεν τα θεωρεί απλά μια καταστατική υποχρέωση της, αλλά τα συνδέει άμεσα με τη συνολική προσπάθεια για ανάδειξη του σχεδίου της για την έξοδο από την κρίση και για την επόμενη ημέρα για τη χώρα» τονίζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, οποίος συμπληρώνει πως «μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, η Νέα Δημοκρατία θα καταστήσει σαφές πώς έχει απαντήσεις για τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, για τα προβλήματα και τις αγωνίες τους». 

Στο πλαίσιο αυτό ή θεματολογία κάθε Προσυνεδρίου συνδέεται με διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, με στόχο να συζητηθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα και τα ζητήματα που τις αφορούν, και να αναδειχθούν συγκεκριμένες πολιτικές που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση τους. 

 Το πρώτο Προσυνέδριο της Νίκαιας, το πρωί της Κυριακής, είναι αφιερωμένο στους εργαζόμενους και τους ανέργους, ενώ το δεύτερο, στην Πάτρα, στους νέους. Ακολουθούν Προσυνέδρια για την υγεία και το ασφαλιστικό, για την επιχειρηματικότητα, για τους αγρότες, για τις δημόσιες υπηρεσίες και την ποιότητα ζωής των πολιτών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρώτη στιγμή, επιδιώχθηκε η ευρύτερη συμμετοχή της κοινωνίας, πολιτών και εμπειρογνωμόνων εκτός των κομματικών ορίων, με μόνο γνώμονα τις γνώσεις, την εμπειρία τους και τη διάθεσή τους για συμβολή στη διαμόρφωση του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. 

«Χαρακτηριστικό είναι πώς σε κάθε θεματική συνεδρίαση, ως ομιλητές θα συμμετέχουν,όχι μόνο οι αρμόδιοι τομεάρχες, αλλά και πρόσωπα από την αγορά και την επιχειρηματικότητα, από την εκπαίδευση και την έρευνα, και από την Κοινωνία των Πολιτών. Πρόσωπα χωρίς κομματική ιδιότητα, αλλά με πολύ καλή γνώση συγκεκριμένων ζητημάτων, με διάκριση στα πεδία που το καθένα δραστηριοποιείται και με ικανότητα να φέρουν νέες ιδέες στο διάλογο» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.