Άνοιγμα σχολείων: Φόβος για έκρηξη κρουσμάτων με το πρώτο κουδούνι

Άνοιγμα σχολείων: Φόβος για έκρηξη κρουσμάτων με το πρώτο κουδούνι

Η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί εύλογη ανησυχία ότι θα υπάρξουν πολλά κρούσματα στη σχολική κοινότητα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς με τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων στην εποχή της covid να εισάγουν πολύ εκτεταμένο testing σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να αποφευχθεί το οριζόντιο κλείσιμο τάξεων και σχολικών μονάδων.

Με το 80% των εκπαιδευτικών να είναι εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ κι άλλο ένα 10% να έχει αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, το τείχος ανοσίας στους εκπαιδευτικούς ορθώνεται στο 90%, ωστόσο παραμένουν πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στους μαθητές, όπου στους μεν έφηβους ηλικίας 15 έως και 17 ετών το ποσοστό εμβολιασμού φτάνει το 20%, ενώ στα παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών δεν ξεπερνά το 10%.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στη διάρκεια ενός μήνα που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι να κρυώσει ο καιρός και να αυξηθεί η μεταδοτικότητα του κορονοϊού λόγω της μεταφοράς όλων των δραστηριοτήτων στους κλειστούς χώρους, γίνεται προσπάθεια με καμπάνιες ενημέρωσης να πειστούν οι γονείς σε όλη την Επικράτεια και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στη σχολική κοινότητα και να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς.

Οι φόβοι των ειδικών οφείλονται επίσης στο γεγονός ότι στους ανεμβολίαστους πληθυσμούς αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης νέων και πιθανώς πιο δύσκολων μεταλλάξεων, σαν το νεοεμφανιζόμενο στέλεχος Mu, που μπορεί να καταστήσουν άχρηστα τα υπάρχοντα εμβόλια.

Πηγές από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναφέρουν στο Liberal.gr πως περιμένουν εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων στα σχολεία και πως η πολύ συχνή χρήση των τεστ (rapid tests για τους ανεμβολίαστους και self-test για τους εμβολιασμένους), που περιλαμβάνεται στα καινούρια υγειονομικά πρωτόκολλα θα βοηθήσει να διακοπεί πιο γρήγορα η αλυσίδα μετάδοσης.

Σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα, οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή δύο rapid tests την εβδομάδα και οι μαθητές θα μπαίνουν στην τάξη με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή δύο self-tests την εβδομάδα που θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Σε περίπτωση κρούσματος το θετικό άτομο θα μπαίνει καραντίνα 10 ημέρες ενώ οι συμμαθητές του θα κάνουν πιο συχνά rapid tests αν είναι ανεμβολίαστοι και self-tests αν είναι εμβολιασμένοι. Όσοι βρεθούν θετικοί θα μπαίνουν καραντίνα 7 ημέρες και οι στενές επαφές του κρούσματος (τα παιδιά που κάθονται στα κοντινά θρανία και οι φίλοι του από το διάλειμμα) θα κάνουν κάθε μέρα self-test στη διάρκεια του 7ημέρου. Τηλεκπαίδευση προβλέπεται μόνο αν χρειαστεί να κλείσει η τάξη κάτι που μπορεί να συμβεί αν το 50% του πληθυσμού της τάξης συν ένα παιδί βρεθούν θετικά.

Το πρώτο κουδούνι που αναμένεται να ηχήσει την παραπάνω Δευτέρα 13/9 συμπίπτει χρονικά με  την ανακοίνωση του ΠΟΥ για τον εντοπισμό μίας νέας μεταλλάξεις (Mu) η οποία μέχρι στιγμής κρατά τους επιστήμονες σε στάση επιφυλακής, με αρκετούς να εκτιμούν πως το νέο στέλεχος Mu θα εξελιχθεί περίπου σαν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κολομβία και στον Ισημερινό αριθμεί μεμονωμένα περιστατικά σε αρκετές χώρες. Ενδεικτικά στη Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη καταγράφει 33 κρούσματα ενώ στην Ελλάδα έχουνε ήδη καταγράφει έξι εκ των οποίων τα τέσσερα είναι εισαγόμενα λόγω και της τουριστικής σεζόν που είναι ακόμα σε ισχύ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το νέο στέλεχος σε μετάλλαξη ενδιαφέροντος και όχι ανησυχίας όπως ισχύει για τις μεταλλάξεις Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα.

Ο εμβολιασμός είναι το μεγάλο μας «όπλο» απέναντι στον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του αλλά όπως δείχνουν και παραδείγματα χωρών σαν τη Δανία- την πρώτη χώρα που κατάφερε να υποβιβάσει την πανδημία του κορονοϊού από υγειονομικά κρίσιμη νόσο σε ενδημική νόσο - ο εμβολιασμός δεν είναι το μοναδικό «όπλο», υπάρχει και ένα δεύτερο συμπληρωματικό «όπλο» στη φαρέτρα και αυτό είναι το εκτεταμένο testing 

Η Δανία πήρε λιγότερα περιοριστικά μέτρα σε σύγκριση με την Ελλάδα και από τη στιγμή που έγιναν διαθέσιμα τα μοριακά τεστ, η κυβέρνηση τα διέθεσε στους πολίτες ώστε να πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός ελέγχων καθημερινά. Μόνο τα Σαββατοκύριακα γίνονται ημερησίως 80.000 τεστ -σε μια χώρα με μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα- με τους Δανούς να αφήνουν πίσω τους την πανδημία έχοντας επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη του 72% και με τις δύο δόσεις, την ώρα που το 75% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Με αυτά τα πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν πολύ συχνό testing οι Δανοί υποβλήθηκαν σε αισθητά λιγότερους περιορισμούς κατά το 1, το 2ο και το 3ο κύμα κι έζησαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, παρά μόνο σε κλειστούς χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.