Άμεση λύση για τους άστεγους ζητούν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς

Άμεση λύση για τους άστεγους ζητούν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς

Την άμεση ανάγκη εξεύρεσης λύσης για να στεγαστούν οι δεκάδες χιλιάδες άστεγοι και να μην μείνουν έρμαιοι των καιρικών συνθηκών και φέτος, ζητούν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση τους προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού.

Όπως τονίζουν στην ερώτηση τους, την οποία πρώτος υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας, «η εξεύρεση στέγης για ανθρώπους που καλούνται να ζήσουν για άλλον ένα χειμώνα στο κρύο, έρμαια των καιρικών συνθηκών, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έμειναν χωρίς στέγη, ενώ χιλιάδες ζουν στους δρόμους. Κάθε νέος χειμώνας είναι γι' αυτούς μια θανάσιμη πρόκληση με την έννοια ότι μπορεί να αποβεί μοιραίος για την υγεία και τη ζωή τους. Ως εκ τούτου, οι καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού δεν δικαιολογούνται ούτε από την ανάγκη προετοιμασίας, ούτε από την ανάγκη συντονισμού των σχετικών ενεργειών», επισημαίνουν οι 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:

«Η μακρόχρονη έκθεση στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ακόμα και αν δεν αποβεί άμεσα μοιραία για πολλούς και πολλές, είναι σίγουρο ότι υπονομεύει δραστικά τη δυνατότητά τους να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, μιας και πολύ γρήγορα δημιουργούν μόνιμα προβλήματα ψυχολογικής φύσεως».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι οι «καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού είναι επιπλέον αδικαιολόγητες, καθώς η στέγαση των αστέγων έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος για την Πολιτεία, διότι μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα τα δεκάδες αδιάθετα κτίρια που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως επίσης χαμηλού κόστους είναι και η αξιοποίηση και υποστήριξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των προαναφερόμενων κτιρίων και στεγαστικών συγκροτημάτων».

«Η στέγη πάνω απ' όλα αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Θυμίζουμε ότι στις προγραμματικές θέσεις της υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, στις 9/2/2015, τονιζόταν ότι θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες στέγασης με διαμερίσματα για άπορες οικογένειες (ενδεικτικά 30.000 διαμερίσματα), ότι θα διευρυνθεί ο θεσμός της εργατικής κατοικίας ώστε να μιλάμε για κοινωνική κατοικία κ.λπ.», καταλήγουν οι βουλευτές.

Εκτός του κ. Μπαλαούρα, την ερώτηση υπογράφουν, επίσης, οι βουλευτές: Σταύρος Αραχωβίτης, Ελένη Αυλωνίτου, Άννα Βαγενά, Φωτεινή Βάκη, Σωκράτης Βαρδάκης, Κώστας Γαβρόγλου, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Στάθης Γιαννακίδης, Γιάννης Γκιόλας, Μίμης Δημητριάδης, Μαρία Θελερίτη, Αννέτα Καββαδία, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Ευαγγελία Καρακώστα, Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, Πέτρος Κωνσταντινέας, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Κώστας Μπάρκας, Γιώργος Ντζιμάνης, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου, Κώστας Παυλίδης, Δημήτρης Ρίζος, Δημήτρης Σεβαστάκης, Χρήστος Σιμορέλης, Μπέτη Σκούφα, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Ιωάννης Στέφος, Μερόπη Τζούφη, Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Ψυχογιός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ