Αλλάζει την ατζέντα μέσω «πόθεν έσχες» η κυβέρνηση υπό το φόβο των πλειστηριασμών

Αλλάζει την ατζέντα μέσω «πόθεν έσχες» η κυβέρνηση υπό το φόβο των πλειστηριασμών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Να αλλάξει την πολιτική ατζέντα επιχειρεί για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση δημοσιοποιώντας τα πόθεν έσχες των βουλευτών και των πολιτικών αρχηγών.

Προφανώς η κυβέρνηση θα εστιάσει την επικοινωνιακή της πολιτική στο πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη και επί της ουσίας της συζύγου του, προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο των πλειστηριασμών αλλά και της «κωλοτούμπας» με την απόσυρση της διάταξης για το συνδικαλιστικό νόμο. Έτσι, ενώ συνήθως τα πόθεν έσχες γίνονται γνωστά στο τέλος του χρόνου, αποφασίστηκε να δοθούν εσπευσμένα στη δημοσιότητα.

Οι περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα στραφούν στο πόθεν έσχες της οικογένειας Μητσοτάκη, προσπερνώντας ή αδιαφορώντας για τους πλειστηριασμούς ακόμη και πρώτης κατοικίας που θα διενεργηθούν τις επόμενες μέρες.

Θα πρέπει να γίνει σαφές πάντως ότι πλειστηριασμοί ακινήτων για πρώτη κατοικία διεξάγονται κανονικά καθώς κανένας νόμος δεν απαγορεύει τη διενέργεια τους ή προστατεύει την πρώτη κατοικία. Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν επιλέξει να μην βγάζουν στο σφυρί ακίνητα αντικειμενικής αξίας κάτω των 300.000 ευρώ σε αυτή τη φάση.

Εξέλιξη που βολεύει και την κυβέρνηση. Σήμερα λοιπόν είναι προγραμματισμένοι περισσότεροι από 120 πλειστηριασμοί. Πόσοι από αυτούς θα γίνουν είναι άγνωστο. Όπως επίσης άγνωστο είναι εάν η κυβέρνηση θα αποστείλει αστυνομικές δυνάμεις στις περιοχές που θα γίνουν φυσικοί πλειστηριασμοί.

Σημειώνεται ότι από το 2018 τα πράγματα δυσκολεύουν για την κυβέρνηση και αυτό διότι οι τράπεζες θα μπορούν να μεταβιβάζουν δάνεια σε ξένα funds με υποθήκη πρώτης κατοικίας. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς.

Ήδη πάντως από τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησε η τακτική τη κυβέρνησης για το πόθεν έσχες του Κ. Μητσοτάκη με αφορμή τη συνέντευξη στην οποία υποστήριξε ότι δεν θα μετέχουν μέλη της οικογένειας του στην κυβέρνηση του. Ο απαντά για το πόθε έσχες του καλώντας τον να το καταθέσει στη Βουλή!

Σε κάθε περίπτωση σε έλεγχος των πόθεν έσχες είναι σημαντικός και θα πρέπει να γίνεται για όλους και όπου υπάρχει σκοτεινό σημείο να δίνονται εξηγήσεις. Όπως για παράδειγμα σε καμία χώρα δεν θα γινόταν δεκτό ότι ξεχάστηκαν να δηλωθούν δύο εκατ. ευρώ και να μην ανοίγει μύτη.

Ξαφνιασμένοι για την αλλαγή ατζέντας δηλώνουν και οι ευρωπαίοι εταίροι που διαπίστωσαν την απόσυρση της διάταξης για τον συνδικαλιστικό νόμο και συγκεκριμένα για τις απεργίες. Η κυβέρνηση υπό τον φόβο έντονων αντιδράσεων, καθώς θα είναι, η πρώτη κυβέρνηση μετά το 1982 (όταν ψηφίσθηκε ο νόμος 1264 του ΠΑΣΟΚ) που εφαρμόσει μέτρα περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας.

Η κυβέρνηση δεν άντεξε και δεν αντέχει προς το παρόν να βρεθεί αντιμέτωπη με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και φοβούμενοι έκτροπα αποσύρθηκε η τροπολογία η οποία πάντως θα επανέλθει καθότι έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο με τους θεσμούς αλλά και από πολλά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν από τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στη ψήφιση μίας τέτοιας διάταξης. Όπως φαίνεται πάντως η διάταξη θα κατατεθεί το νέο έτος στη Βουλή.