Αλκ. Στεφανής: Η Τουρκία λειτουργεί σαν εκκρεμές μεταξύ Ανατολής και Δύσης
Eurokinissi
Eurokinissi

Αλκ. Στεφανής: Η Τουρκία λειτουργεί σαν εκκρεμές μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Για την συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν μίλησε ο Αλκιβιάδης Στεφανής πρώην υπ. Εθνικής Άμυνας, υποψ. Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου στην ΕΡΤ.

Χαρακτήρισε εξαιρετικό το γεγονός ότι γίνεται αυτή η συνάντηση σε μία εποχή που μετά τους σεισμούς η επιχειρησιακή τοξικότητα της Τουρκίας δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί τελείως.

«Είναι πάρα πολύ καλό να μιλάμε, έστω και αν δεν συμφωνούμε και είναι δεδομένο ότι δεν θα συμφωνήσουμε. Εμείς πηγαίνουμε με συγκεκριμένη ατζέντα, οι Τούρκοι έχουν άλλη ατζέντα. Μιλάμε όμως, μιλάμε, έχουμε διαύλους επικοινωνίας και προετοιμάζουμε τη συνάντηση του πρωθυπουργού μας μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο κ. Γεραπετρίτης, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, έχει προετοιμαστεί, έχει δει όλα τα θέματα και είναι σίγουρο ότι θα πάει εκεί ξέροντας τι να αποφύγει, και τι θα θέσει. Το πρώτο θέμα είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είχαν σταματήσει μία την περίοδο της τοξικότητας και της άκρατης επιθετικότητας της Τουρκίας. Το επίπεδο των ΜΟΕ είναι επίπεδο τακτικό, επιχειρησιακό, δεν αγγίζει στρατηγικά ή πολιτικά θέματα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και οι επαφές και να αλλάξει το κλίμα» είπε και συνέχισε:

«Το κλίμα στο τακτικό επίπεδο ποτέ δεν έχει σταματήσει την επικοινωνία μεταξύ του, τόσο στο επίπεδο του Λιμενικού στα νησιά, όσο και στο επίπεδο των τοπικών διοικητών στον Έβρο, η  Στρατοχωροφυλακή από πλευράς Τουρκίας και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την Αστυνομία από πλευράς της Ελλάδος επικοινωνούν καθημερινά. Στο επίπεδο της κοινωνίας στα νησιά, κάθε δύο μέτρα συναντάς και μία εξαιρετική οικογένεια Τούρκων τουριστών, οι οποίοι έρχονται, απολαμβάνουν την ελληνική φιλοξενία και θεωρούν τους εαυτούς τους ευτυχείς και πολύ ευνοούμενους που έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα και το δείχνουν με κάθε τρόπο».

Μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό είπε ότι υπάρχουν διαφορετικά γεγονότα και εξήγησε: «Το ένα είναι τι κάνει η Τουρκία. Η Τουρκία την τελευταία περίοδο προσπαθεί να θυμίσει στην Ευρώπη και σε εμάς ότι έχω πολύ μεγάλους αριθμούς μεταναστών, εάν συζητάτε να κόψετε τις πιστώσεις που μου δίνετε για τη διαχείριση, εγώ μπορώ να τους αφήσω, οπότε θα υποστείτε αυτά που θα υποστείτε. Επίσης το μήνυμα είναι και προς εμάς ότι έχω το μεταναστευτικό μπορώ να το χρησιμοποιήσω ως μοχλό πίεσης για την Ελλάδα. Και το τρίτο είναι ένα μήνυμα στο εσωτερικό της Τουρκίας που οι Τούρκοι έχουν πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν άλλους μετανάστες όπως λέει τον Ερντογάν και θέλει να δείξουν στους κατοίκους της Τουρκίας ότι κοιτάξτε να δείτε, φεύγουν μετανάστες από εμάς. Τρία λοιπόν τελείως διαφορετικά θέματα με διαφορετικά ακροατήρια».

Στη συνέχεια είπε ότι η ελληνική ακτοφυλακή αντιλαμβάνεται έγκαιρα τους μετανάστες και να ειδοποιεί τις τουρκικές αρχές όσο είναι στο τουρκικό έδαφος. «Αυτό λοιπόν κάνουμε τις περισσότερες φορές, αυτό πετυχαίνει. Τις περισσότερες φορές η Τουρκία αντιδρά και πάει και τους μαζεύει. Αλλά υπάρχουν και κάποιες φορές όταν διαπιστώνεται ότι είναι κοντά στα σύνορά μας, να μην το κάνει αυτό, προφασιζόμενη ότι είτε ότι δεν προλαβαίνει είτε ότι δεν έχει μέσα. Είναι ένας αγώνας συνεχής, ένας αγώνας ο οποίος έχει έρθει και θα μείνει ο αγώνας αυτός. Διότι το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι που θα τελειώσει. Βλέποντας τις ροές, τη γεωπολιτική κατάσταση, την κλιματική αλλαγή και τις απειλές της είναι κάτι το οποίο θα συνεχιστεί. Εμείς πρέπει να είμαστε ισχυροί, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι και στα ευρωπαϊκά φόρα και στις επαφές μας με την Τουρκία και στα οικονομικά μας θέματα και στο τι ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο επιχειρησιακό κομμάτι να το αντιμετωπίσουμε».

Συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στο Σότσι

Ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα συναντάται στο Σότσι της Ρωσίας, στη Μαύρη Θάλασσα, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση βρίσκεται στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντα της Τουρκίας. Αυτό που θέλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυρίως να πετύχει είναι να την επανενεργοποίηση της συμφωνίας για τα σιτηρά στην Μαύρη Θάλασσα και αυτό θα ήταν μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία στη φαρέτρα του ενόψει της Γενικής Συνέλευσης στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιάννη Μανδαλίδη. Όπως εξηγεί, οι Ρώσοι ζητούν να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στα δικά τους σιτηρά και στα δικά τους αγροτικά προϊόντα και λιπάσματα. Έχουν προτείνει μια εναλλακτική λύση. Να πουλήσουν στην Τουρκία ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρά, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Κατάρ. Είναι ένα περίπλοκο σχέδιο, το οποίο βέβαια η διεθνής κοινότητα μάλλον δεν το αποδέχεται.

«Η Τουρκία κινούμενη ως διπλωματικό εκκρεμές μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, προσπαθεί να τα έχει καλά με όλους και αυτή τη στιγμή προσπαθεί να παρουσιάσει τη χώρα του ο κ. Ερντογάν ως μία χώρα η οποία δίνει λύσεις» υπογραμμίζει ο κ. Στεφανής. «Από την άλλη μεριά, η Ρωσία αυτή τη στιγμή εισπράττει μια τεράστια αντεπίθεση από την Ουκρανία, η οποία τις τελευταίες μέρες πηγαίνει και καλά. Αφού ήρε ναρκοπέδια και κατέστρεψε αρκετά drones οι Ουκρανοί προχωρούν με τη βοήθεια της της Ευρώπης. Ο Πούτιν προσπαθεί να αποδυναμώσει την Ευρώπη και να μην βοηθάει η Ευρώπη την Ουκρανία. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό; Το μεταναστευτικό είναι ένας πολύ καλός μοχλός πίεσης. Γιατί η Ευρώπη αναγκάζεται να δώσει πάρα πολλά χρήματα εκεί, χρήματα από αυτά τα οποία θα διέθετε για την άμυνα και την ενίσχυση της Ουκρανίας. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιεί ένα σύστημα, το μεταναστευτικό, για να επηρεάσει ένα άλλο σύστημα την άμυνα ή την επίθεση της Ουκρανίας. Αυτά συνδέονται μεταξύ τους και σε όλο αυτό το γεωπολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι η Τουρκία παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο»

Ο κ. Στεφανής χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη «τεράστια στρατηγική επιτυχία της Ελλάδος». Όπως ανέφερε: «Η Αλεξανδρούπολη κατέδειξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές πύλες εισόδου από και προς την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται καθημερινά και δείχνουν την αποτελεσματικότητά τους. Η Ευρώπη κατάλαβε ότι αυτή η εναλλακτική επιλογή μπορεί να ξεπερνά τα στενά στα οποία η Τουρκία καθημερινά θέτει κωλύματα».