Αλ. Τσίπρας: Με συνθήματα Ανδρέα καλεί το ΚΙΝΑΛ σε συμμαχία - Ζητά απάντηση πριν τις εκλογές

Αλ. Τσίπρας: Με συνθήματα Ανδρέα καλεί το ΚΙΝΑΛ σε συμμαχία - Ζητά απάντηση πριν τις εκλογές

Με συνθήματα Ανδρέα Παπανδρέου (με κυρίαρχο το «μαζί θα προχωρήσουμε»), με μπαράζ υποσχέσεων που ανάγουν τη βάση τους στη λογική του λαϊκισμού και της κρίσης της ακρίβειας (αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και διαγραφή χρεών της πανδημίας) και με δεσμεύσεις για κατάργηση όλων των νόμων της σημερινής κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε την έναρξη του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέτοντας στο τραπέζι και το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» απηύθυνε έκκληση με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ για συνεργασία διαγράφοντας τις διαφορές του παρελθόντος, σημειώνοντας όμως πως αυτό πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές. Τι είπε για την Ουκρανία.

Με την αναπαραγωγή συνθημάτων του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να στείλει για μια ακόμη φορά μήνυμα συνεργασίας στο ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές για τις οποίες δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για να γίνουν όσο το δυνατόν ταχύτερα. «Μαζί θα προχωρήσουμε» δήλωσε κάνοντας λόγο για το «χρονοντούλαπο της ιστορίας» στο οποίο θα περάσει η διακυβέρνηση ΝΔ και σε μια «Νέα Αρχή» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στο σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που τόσο βάναυση έχει κακοποιηθεί σε βάθος χρόνων από όλους όσοι επιχείρησαν να το υιοθετήσουν στην προσπάθεια ανάδειξης διαχωριστικών γραμμών. Για να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές παρακάμπτοντας το γεγονός πως ο Κορνήλιος Καστοριάδης είχε δηλώσεις ότι «εν Ελλάδι τα πάντα δύνανται να γελοιοποιηθούν, όχι μόνο ο σοσιαλισμός αλλά και η βαρβαρότητα». Ενθυμούμενος για μια ακόμη φορά την Ρόζα Λούξεμπουργκ ουσιαστικά επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα και στο αριστερό του... κομμάτι που εμφανίζεται να αντιδρά στην προσπάθεια στροφής στο κέντρο.

Μιλώντας για μια «συμμαχία ανάπτυξης και προόδου που θα στηρίξει μια προοδευτική κυβέρνηση» απηύθυνε «κάλεσμα συμπόρευσης, διαλόγου και προγραμματικής συζήτησης σε όλες τις οργανώσεις και τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου» ως «βασική αλλά όχι μοναδική δύναμη» συμπληρώνοντας ότι «αναλαμβάνουμε την ευθύνη, απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που μας πληγώνουν. Να ενώσουμε δυνάμεις. Να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση. Αυτό απαιτεί η κοινωνική πλειοψηφία αυτό είναι το χρέος μας»

Έταξε θέσεις και ρόλο για όλους δεδομένου ότι ο ίδιος έχει αποσαφηνίσει πως ως αρχηγός του πρώτου κόμματος θα είναι και πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «Υπάρχει θέση και ρόλος για όλους και για όλες ανεξάρτητα από υπαρκτές και ιδεολογικές διαφορές» σημειώνοντας όμως ότι πρέπει όλοι «να ανοίξουν τα χαρτιά τους απέναντι στην κοινωνία και τους προοδευτικούς πολίτες».

«Είμαστε» είπε «βιβλίο ανοιχτό» για να επισημάνει ότι «ούτε αποκλείουμε ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανέναν. Θέλουμε να είμαστε κορμός και θεμέλιο μιας κυβέρνησης που μπορεί να προκύψει θέλουμε και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με βάση κοινό πρόγραμμα» για να καταλήξει «η κοινωνία δεν εμπιστεύεται και η ιστορία δεν θυμάται ποτέ τους απόντες, δικαιώνουν αυτούς που δεν δίστασαν να μπουν στη μάχη για ψωμί και δικαιοσύνη».

Πρόκειται ουσιαστικά και για ένα είδος τελεσιγράφου προς το ΚΙΝΑΛ κυρίως το οποίο εμφανίζεται να καλεί να λάβει θέση τώρα λέγοντας όμως ότι δεν μπορεί και να περιμένει να γίνουν οι σχετικές διαδικασίες μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, προειδοποιώντας μάλιστα ότι εάν δεν γίνουν οι σχετικές ζυμώσεις δεν θα τους θυμάται η... ιστορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του επέλεξε την πεπατημένη του προηγούμενου διαστήματος κινούμενος μεταξύ της επίθεσης κατά της κυβέρνηση και του πρωθυπουργού και της λογικής της παροχολογίας με υποσχέσεις που περιλαμβάνουν τα πάντα και τους πάντες δίνοντας αυξήσεις σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, «διαγράφοντας» μέρος των πανδημικών χρεών των επιχειρήσεων και δίνοντας μισθούς 2000 ευρώ στους γιατρούς και αυξήσεις στους νοσηλευτές.

Η αναφορά του δέ στην κατάργηση όλων των νόμων που έχει προωθήσει και εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση έφερε μνήμες από την προεκλογική περίοδο του 2014 όταν ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν σκίσιμο του μνημονίου με έναν νόμο και ένα άρθρο οδηγώντας όμως το 2015 τη χώρα σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο.

Ταυτόχρονα επιχείρησε να απευθυνθεί στην μεσαία τάξη με μια τάση αυτοκριτικής που όμως έσπευσε να δικαιολογήσει όπως έχει πράξει και στο παρελθόν. «Πέραν των λαθών στα χρονιά διακυβέρνησης καταφέραμε πολύ περισσότερα από όσα μπορούσε κανείς να φανταστεί» είπε και αναφέρθηκε σε «μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις απειλές της δανειστών» και τα οποία προκάλεσαν δυσανάλογο βάρος σε κοινωνικές ομάδες.

«Το αναγνωρίζουμε» σημείωσε για να προσθέσει ότι «αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε» αυτές τις ομάδες συμπληρώνοντας ότι «το αναγνωρίζουμε και γνωρίζουμε και έχει αξία να το πούμε πως δεν μπορεί να υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση» για να καταλήξει λέγοντας πως «δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να βγάλουμε το λουρί από το σβέρκο της χώρας».

Μάλιστα υποστήριξε ότι «μπορώ να το πως χωρίς αλαζονεία. Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε να θέτει ως κεντρικό διακύβευμα την επιστροφή στην εξουσία και πάνω σε αυτό κινήθηκε γνωρίζοντας όμως ότι αυτό δεν καθίσταται εφικτό με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ως εκ τούτου απευθύνθηκε στα υπόλοιπα κόμματα, κυρίως στο ΚΙΝΑΛ τονίζοντας όμως ότι παρά τις συμμαχίες και τις συνεργασίες και παρά τα περί «περασμένων ξεχασμένων» που περιέγραψε δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην αριστερή του τσέπη θα κρατήσει το «συναξάρι των αγώνων».

Επίσης έθεσε την πρότασή του για τη μετατροπή του κόμματος σε αρχηγικό που είναι και ο ένας εκ των δύο λόγων που πραγματοποιείται το συνέδριο. Ο δεύτερος είναι η προσπάθεια να συσπειρώσει τους οπαδούς του υποσχόμενος μια νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές και μια επαναφορά στην εξουσία. Ο ίδιος άλλωστε τόνισε ότι «θέλουμε και μπορούμε να αναλάβουμε εκ νέου τη διακυβέρνηση.

Επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε προσωπικό τόνο κάνοντας λόγο για πορφυρογέννητους της εξουσίας και χαρακτηρίζοντάς τον ως Πρωθυπουργό – Εργολάβο. Μίλησε για τέλος της σημερινής κυβέρνησης που έρχεται σύντομα και επανάλαβε σε αρκετές στιγμές της ομιλίας του ότι «είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» αναδεικνύοντας την αγωνία που κυριαρχεί στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου προκειμένου να εκμεταλλευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο τη φθορά που προκαλούν η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση.

Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που γίνεται από δυνάμεις του λαϊκισμού και σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα στη Γαλλία όπου η εκπρόσωπος της ακροδεξιάς η Μαρί Λεπέν κινείται στην ίδια λογική της παροχολογίας και των υποσχέσεων προς όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Η καταστροφολογία κυριάρχησε και σε αυτή την ομιλία εμφανίζοντας για τη χώρα μια εικόνα χάους και πείνας προκειμένου να αναδείξει τα υπαρκτά προβλήματα που διαρκώς πολλαπλασιάζονται από την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκ νέου στην εισβολή στην Ουκρανία ακολουθώντας όμως τη λογική των προηγούμενων δηλώσεων βάσει των οποίων καταγγέλλει τη Ρωσία του Πούτιν, θέτει όμως και ένα αλλά που οδηγεί στη βάση της επιχειρηματολογίας του Κρεμλίνου περί ευθυνών ΗΠΑ και ΕΕ.

«Ο πόλεμος στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, οι θηριωδίες, δεν αποτελούν σενάρια μυθοπλασίας. Είναι οδυνηρή πραγματικότητα» είπε και αφού κατήγγειλε την εισβολή του Πούτιν δήλωσε πως «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό» για να επισημάνει όμως πως «το μεγάλο μερίδιο βαραίνει τον επιτιθέμενο, τη Ρωσία του Πούτιν» θέτοντας και το γνωστό αλλά που συνοδεύει τις σχετικές δηλώσεις.

«Ευθύνες όμως υπάρχουν και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ που επέκτειναν το ΝΑΤΟ χωρίς να οικοδομήσουν αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία» προσθέτοντας μάλιστα πως σε αρκετές περιπτώσεις «Παραβίασαν το διεθνές δίκαιο, δεν έκαναν ότι μπορούσαν».

«Είναι προφανές» είπε «για την ΕΕ πως οι πληγές της θα είναι μεγάλες, ανυπολόγιστες» προσθέτοντας πως η ΕΕ δεν πορεύεται καλά, είναι «Ουραγός στις παγκόσμιες προκλήσεις»