«Εθνική απόκριση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των μυοκαρδιοπαθειών», ήταν το θέμα της ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στο επίκεντρο της οποίας συζητήθηκαν τα βήματα για την διαμόρφωση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση τους, με έμφαση την πρόληψη.
Κοινό καταληκτικό συμπέρασμα όλων, ηγεσίας υπουργείου Υγείας, ειδικών επιστημόνων και βουλευτών, ότι πράγματι «η πρόληψη σώζει ζωές» και «αν αυτό το καίριο σύνθημα εμπεδωθεί περισσότερο στη κοινωνία, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο θεαματικά, όπως άλλωστε δείχνουν τα στοιχεία που κατατέθηκαν».
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, που άνοιξε την συνεδρίαση εστιάζοντας στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω».
«Είναι πολύ κρίμα στην εποχή που είμαστε, κάποιοι άνθρωποι να φεύγουν ξαφνικά από τη ζωή γιατί δεν έχουν καταφέρει να συνειδητοποιήσουν ότι το σώμα μας και την καρδιά μας πρέπει να την προστατεύουμε, να την παρακολουθούμε και να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες προόδους που έχει κάνει η ιατρική επιστήμη ως προς την διάγνωση και ως προς την θεραπεία καρδιακών παθήσεων.
Είναι πολύ σημαντικό η Βουλή να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για το πώς πρέπει η κοινωνία μας και ο καθένας μας προσωπικά να αντιμετωπίσει το ζήτημα της καρδιάς. Το υπουργείο Υγείας δίνει έμφαση στο πρόγραμμα "Προλαμβάνω", μία δράση που πηγαίνει πάρα πολύ καλά, με τις προληπτικές εξετάσεις για τις καρδιαγγειακές παθήσεις» τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Όπως είπε, οι δικαιούχοι είναι 5,8 εκατομμύρια και ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια έχουν κάνει χρήση των εξετάσεων του «Προλαμβάνω», μέσω του προγράμματος.
«Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάνεις τις εξετάσεις σου, ο αλγόριθμος βρίσκει αν έχεις κίνδυνο ή όχι, ακολουθεί δεύτερο μήνυμα και δεύτερος κύκλος εξετάσεων και αν και εκεί βρει το σύστημα ότι έχεις κίνδυνο πηγαίνεις στο νοσοκομείο για θεραπεία. Είναι ένα σύστημα από την αρχή μέχρι το τέλος για την διάγνωση, θεραπεία καρδιακών παθήσεων και πιστεύω θα έχει μακροπρόθεσμα τεράστια οφέλη για τη δημόσια υγεία στη χώρα», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
Παράλληλα, μίλησε για την «ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, όχι μόνο για να βρίσκουμε γρηγορότερα την όποια βλάβη έχει υποστεί η καρδιά μας, αλλά για να τις προλαμβάνουμε αυτές τις βλάβες».
«Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν και οι συμβουλές που θα δώσουν αποτελούν ένα πολύ καλό σήμα για εμάς. Εν έτει 2025, το να φεύγει μία ανθρώπινη ζωή, απλώς και μόνο διότι δεν πρόσεξε καθόλου την καρδιά του, ενώ η Πολιτεία μάς δίνει τόσο μεγάλα εργαλεία και δυνατότητες, είναι πολύ μεγάλο κρίμα. Για εμάς στο υπουργείο Υγείας θα είναι από τα πιο ισχυρά θέματα στην ατζέντα που έχουμε», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι «συζητάμε για κάτι που δεν ήταν ούτε αυτονόητο ούτε και κάτι που θα μπορεί να ξεφύγει της προσοχή μας, διότι τα καρδιακά αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα».
«Μαζί με τα προγράμματα που έχουμε στο πλαίσιο της δράσης "Προλαμβάνω", έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε πλέον τους ανθρώπους και να προλαμβάνουμε αυτή τη νόσο.
Μέχρι σήμερα, στο πρόγραμμα "Προλαμβάνω" πάνω από το 50% των έξι εκατομμυρίων μοναδικών δικαιούχων που έχουμε, δηλαδή πάνω από 3,5 εκατ. έχουν κάνει τις προληπτικές εξετάσεις τους και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη.
«Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη, γρήγορη και δωρεάν. Μπορεί να γίνει σε δημόσια ή ιδιωτικά κέντρα που είναι συμβεβλημένα με το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα και αλλάζει την εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα σε σχέση με την πρόληψη, κάτι που έχει να συμβεί από την εποχή του εμβολιασμού», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη, συμπληρώνοντας ότι «ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν να αντιγράψουν το πρόγραμμα μας».
«Έχουμε λοιπόν ένα ολοκληρωμένο μονοπάτι μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο παίρνει τους ανθρώπους από το χέρι, τους ξεκινάει από το πρώτο στάδιο, το πρώτο βήμα της πρόληψης, και τους φτάνει μέχρι και το βήμα της θεραπείας, αν χρειαστεί.
Αυτό λοιπόν είναι το μέλλον της χώρας. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και δεν είναι τυχαίο που έχουμε βάλει την ομάδα 50 έως 70 ετών, γιατί στη χώρα μας έχουμε πρώιμους αιφνίδιους θανάτους στις ηλικίες 40 με 50 ετών. Είναι ένας αγώνας ζωής που ξεπερνά κομματικές γραμμές» κατέληξε.
Οι προληπτικές εξετάσεις μπορεί να σώσουν ζωές
«Για μια καινούργια εμβληματική δράση σε ό,τι αφορά τη πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων» μίλησε ο Λάμπρος Μιχάλης, καθηγητής Καρδιολογίας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Όπως είπε, στόχος της Εταιρίας είναι να καταγράψει, να μελετήσει και να προλάβει τον αιφνίδιο νεανικό καρδιακό θάνατο, ενώ σημείωσε ότι «η ιατρική επιστήμη, στο πρόσωπο της καρδιολογίας έχει κάνει τεράστια βήματα, με τη συνεισφορά της πρόληψης να είναι στο 50% και το άλλο 50% να είναι η συνεισφορά θεραπείας».
«Σε άνδρες που είναι κάτω από 65 ετών, το 30% των θανάτων είναι καρδιακά και για τις γυναίκες κυμαίνεται στο 26% και αν αυτό το απλώσουμε, γιατί οι άνθρωποι δεν ζουν μόνο 65 χρόνια αλλά πολύ περισσότερο, τότε αυτό φτάνει για τους άνδρες στο 40% και για τις γυναίκες στο 50%», είπε.
Παράλληλα, έδωσε και ο ίδιος έμφαση στη πρόληψη, επισημαίνοντας ότι «πραγματικά φαίνεται ότι πάρα πολλοί θάνατοι μπορούν να προληφθούν».
«Υπάρχει το φαινόμενο του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου το οποίο είναι συνταρακτικό. Και γίνεται ακόμα πιο συνταρακτικό όταν αφορά νέους ανθρώπους. Μέσα από τα στοιχεία φαίνεται και κάτι άλλο. Για τους κάτω από 65 ετών είναι 30% για τους πάνω από 65 ετών, 50%. Σε ό,τι αφορά την καρδιακή ανεπάρκεια, είχαμε 17 ανθρώπους ανά 10.000 πληθυσμό το 1960, σήμερα έχουμε 54. Οι αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι μπορεί να προληφθούν», επανέλαβε.
Μίλησε ακόμα για «τον τεράστιο, καταλυτικό ρόλο που θα έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και την θεραπεία», τονίζοντας ότι «η ιατρική επιστήμη θα βασίζεται πάνω της για το τι πρέπει να γίνει».
«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για την καταγραφή νέων παιδιών σε ό,τι αφορά τους αιφνίδιους θανάτους και κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια με το Δίκτυο Ακριβείας καταγραφής, αναγνώρισης, πρόληψης και θεραπείας. Μας δίνονται καινούργιες δυνατότητες τεχνολογικές και φαρμακευτικές και όλα αυτά έρχονται και πρέπει εμείς να είμαστε έτοιμοι να τα δεχθούμε», τόνισε.
Ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, καθηγητής Καρδιολογίας, υπεύθυνος της Μονάδας Καρδιογενετικής και Αθλητικής Καρδιολογίας (EKKAN), στην Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ, στάθηκε ιδιαίτερα τόσο στην πρόληψη όσο και στα μοντέλα κλινικής διαχείρισης μυοκαρδιοπάθειας, σημειώνοντας ότι «οι ασθενείς στη χώρα μας είναι πολλοί. Υπολογίζονται περίπου στους 20.000. Από αυτούς λίγους έχουμε διαγνώσει και πολλοί λιγότερους θεραπεύουμε όπως πρέπει να θεραπεύσουμε».
«Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα για να προσέλθουν σε εμάς, άρα πρέπει να βρούμε τεχνικές ανίχνευσης. Το τραγικό γεγονός αιφνίδιου θανάτου σε αθλητές δεν είναι και τόσο σπάνιο. Δύο με τέσσερα επεισόδια ανά 100.000 νέους αθλητές, σε κάθε χρόνο, είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ασθενείς με κληρονομικά προβλήματα δεν είναι μόνοι τους. Έχουν οικογένειες μαζί, οι οποίες πιθανόν είναι προσβεβλημένες», υπογράμμισε.
Στον σημαντικό ρόλο που παίζει και που θα παίξει ακόμα πιο καθοριστικά η Τεχνητή Νοημοσύνη, στην πρώτη διάγνωση και στην αντιμετώπιση των ασθενειών με μυοκαρδιοπάθεια, αναφέρθηκε η Κωνσταντίνα Αγγελή, καθηγήτρια Καρδιολογίας στην Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ, σημειώνοντας ότι «είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα στην ιατρική κλινική πράξη και έχει να δώσει πολλά».
Ο Παναγιώτης Βάρδας, καθηγητής Καρδιολογίας, συντονιστής του Τομέα Καρδιάς στον Όμιλο Υγεία, HHG, τ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στάθηκε ιδιαίτερα στον αιφνίδιο νεανικό καρδιακό θάνατο, επικαλούμενους δύο πρόσφατους θανάτους που είδαν το φως της δημοσιότητας. Μίας 18χρονης που κατέρρευσε στο γυμναστήριο και μιας 34χρονης που έπαθε ανακοπή ενώ διασκέδαζε, τονίζοντας την «καθοριστική σημασία μιας προληπτικής εξέτασης ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κληρονομικότητα».
«Στην πανελλαδική προσπάθεια που κάνει το Δίκτυο Ακρίβειας, μέσα από την επεξεργασία των στοιχείων ώστε να καλύψει το πρόβλημα του νεανικού αιφνίδιου θανάτου», αναφέρθηκε ο Αριστείδης Αναστασάκης, MD, PhD, καρδιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς, αναπληρωτής διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
«Στόχος μας είναι να εντοπιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο, που σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, πριν πράγματι ασθενήσουν, για να τους προφυλάξουμε με τη δυνατότητα που μας δίνει η γονιδιακή έρευνα», τόνισε.
Τόσο η Ελισάβετ Προδρόμου όσο και η Μέμη Τσεκούρα, εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, χαρακτήρισαν «επείγουσα ανάγκη την δημιουργία ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου που θα ξεκινάει από την πρόληψη και θα φθάνει μέχρι την αποκατάσταση και την παρηγορητική θεραπεία και θα έχουν δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση όλοι».
Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΜΕΑ, Κωνσταντίνος Κόρτης, εστίασε και αυτός στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια αντιμετώπιση, επισημαίνοντας «την ανάγκη όχι μόνο ενημέρωσης αλλά και έμπρακτης συμμετοχής και συνεργασίας όλων όσων εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα στο πρόβλημα των καρδιακών νοσημάτων».
«Ορθώς βρίσκεται στο επίκεντρο η πρόληψη, όμως το 30% με 40% δεν κάνουν χρήση του προγράμματος "Προλαμβάνω". Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να εκμηδενιστεί αυτό το πρόβλημα, γιατί έτσι θα έχουμε μέγιστη ωφέλεια και για την κοινωνία και για την οικονομία», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Ελλάδος, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε ότι «σωστά αναφέρεται ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, που είναι ελπιδοφόρο μήνυμα, διότι βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας», ενώ ζήτησε την επέκταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» και σε άλλες νόσους.