Αβραμόπουλος: Όλες οι χώρες βρίσκονται υπό πίεση σε σχέση με το προσφυγικό

Αβραμόπουλος: Όλες οι χώρες βρίσκονται υπό πίεση σε σχέση με το προσφυγικό

Όλες οι χώρες βρίσκονται υπό πίεση σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, εκτίμησε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την επίσκεψή του αργά το απόγευμα στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο αυστριακό συνοριακό σταθμό Σπίλφελντ στα σύνορα με τη Σλοβενία, συνοδευόμενος από την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ.

Τόνισε, ταυτόχρονα, το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που γίνεται ως προς την επαναπροώθηση και τις πρωτοβουλίες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, ενώ ανακοίνωσε την παροχή προς την Αυστρία οικονομικής υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον χειρισμό του προσφυγικού ζητήματος.

Χωρίς να προσδιορίσει το ύψος της κοινοτικής οικονομικής βοήθειας προς τη Βιέννη, διευκρίνισε πως αυτή θα καταβληθεί "πάρα πολύ σύντομα" και πως τα σχετικά έγγραφα ελέγχονται ήδη στις Βρυξέλλες, ενώ επισήμανε πως οι εγκαταστάσεις στο Σπίλφελντ λειτουργούν πολύ καλά.

"Η Αυστρία υποστηρίζει τους πρόσφυγες και φροντίζει για μια αξιοπρεπή υποδοχή τους", τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ευχαριστίες για αυτά που, όπως είπε, προσφέρουν εκεί και αλλού, η αυστριακή κυβέρνηση, ο λαός και οι αυστριακές υπηρεσίες.

Ο ίδιος χαιρέτισε την "στενή" συνεργασία ανάμεσα στην Αυστρία και την Σλοβενία, οι οποίες, όπως σημείωσε, βρίσκονται κάτω από μία μεγάλη πίεση και έχουν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση.

Σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται στην Αυστρία ως προς την ύψωση φράκτη στα σύνορά της (σ.σ. κάτι που προωθεί η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι είναι ενήμερος του θέματος, ωστόσο, από ό, τι γνωρίζει, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ