Ζυγώνει ο Αύγουστος και άρχισαν οι παροχές

Ζυγώνει ο Αύγουστος και άρχισαν οι παροχές

Του Γιάννη Σιδέρη

Ξεκινάει σήμερα η εβδομάδα των «Θείων Παθών». Μεγάλη Δευτέρα, αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, γιου του Πατριάρχη Ιακώβ, που φθονήθηκε από τ' αδέρφια του, τον έριξαν σε βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξαναπούλησαν στον αρχιμάργειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Πετεφρή (μπορεί και κάτι να θυμίζει…).

Σκόπιμη η συγκεκριμένη εισαγωγή, παρότι ο γράφων θητεύει στον Αγνωστικισμό, γιατί η μνήμη αυθόρμητα συγκρίνει τα παλιά, τότε που πιστοί ή όχι, εισερχόμασταν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδος. «Μεταλαβαίναμε» την αξεπέραστη ποίηση των εκκλησιαστικών ύμνων, την υπέροχη μουσική τους, την κατανυκτική ατμόσφαιρα, τη γλύκα σε πρόσωπα και συναισθήματα. Τότε που για μια εβδομάδα η πολιτική ενασχόληση βρισκόταν σε ανοιξιάτικη «αγρανάπαυση» και η πλέον εμφανής πολιτική δράση ήταν οι παρουσία των πολιτευτών στους Επιταφίους και την Ανάσταση προς άγραν ψήφων, καθώς και η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στα στρατόπεδα την Κυριακή του Πάσχα.

Τώρα στον…. καταραμένο τόπο δεν ξέρουμε αν θα βρέξει Μάη μήνα, αλλά η μίζερη πολιτική επικαιρότητα μεγαλοβδομαδιάτικα δε λέει να μας αφήσει. Μας έχει αρπάξει από το μανίκι και μας τραβάει, που θα τραγουδούσε και ο Νιόνιος των παλιών εποχών.

Χθες ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, για να δικαιολογήσει την επί πλέον - και αχρείαστη - φτώχεια που έφερε στο λαό ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταβλήθηκε σε… Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, ή «Φτωχούλη του Θεού», όπως τον έχει απαθανατίσει η πένα του Νίκου Καζαντζάκη.

«Δεν πιστεύω, είπε, ότι κανένας Έλληνας νοσταλγεί πια τις πλαστές ευημερίες της μεταπολίτευσης». Εντάξει, μόνο που η πλαστή ευημερία δεν ήταν και τόσο πλαστή για τον κ. υπουργό. Η βίλα του στην Αίγινα κάθε άλλο παρά… πλαστή είναι, όπως και οι συμμετοχές του σε δουλειές – εργολαβίες του Δημοσίου που ήταν πλουσιοπάροχες.

Καλά έκανε, ήταν η εποχή τέτοια. Το πάρτι της διασπάθισης χρημάτων δεν ίσχυσε μόνο για τον Άκη και πέντε επιχειρηματίες. Διακλαδώθηκε και εξαπλώθηκε ευρέως στα οικονομικά μεσοστρώματα που είχαν άκρες και έκαναν δουλειές με το κράτος . Η ρήση του είναι ύβρις για τους άνεργους (και δη αυτούς που πρόσθεσε η δική τους θητεία), τους εργαζόμενους των 380 και των 500 ευρώ, και σε όσους μένουν με ενοίκιο και μετράνε τη δεκάρα.

Τον Αύγουστο που… είναι παχιές οι μύγες

Ούτως ή άλλως ο Αύγουστος της περιβόητης εξόδου δεν είναι μακριά, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να πάει σε εκλογές το Φθινόπωρο, και έτσι άρχισε τις προσφορές.

Ο Γαβρόγλου ανακοίνωσε τέσσερις χιλιάδες επί πλέον θέσεις εισακτέων, σε σχέση με πέρυσι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ελπίζουν ότι οι ευτυχείς γονείς των υποψηφίων ανέργων μετά πτυχίου, θα ανταποκριθούν με τη ψήφο τους στην γαλαντομία της κυβέρνησης.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο μαζί με τις παχιές οι μύγες, θα γίνουν και παχύτεροι οι μισθοί. Θα αυξηθεί με νομοθετική ρύθμιση ο κατώτατος μισθός. Όχι βέβαια στα 751 που υποσχόταν τέτοιο καιρό πριν δυο χρόνια και ο Γραμματέας της Κ.Ο. κ. Ζαχαριάδης στο twitter(«άλλη μια υπόσχεση που γίνεται πράξη» - και την οποία δεν είδαμε), αλλά θα ξεπεράσει… τα 380 ευρώ! Με ανάπτυξη που την καθήλωσαν στο 1,4% νομίζει ότι η θεσμοθέτηση πλαφόν θα αυξήσει τους μισθούς. Όσο για το ασθενές 1,4%, είναι προφανώς η ανάπτυξη για την οποία μας είχε προϊδεάσει ο κ. Φλαμπουράρης ότι θα τρίβαμε τα μάτια μας μόλις τη δούμε.

Αλλά ο καυτός Αύγουστος θα φέρει κι άλλα. Αναδρομικά 180.000 συνταξιούχων, και υποσχέσεις για επανεξέταση των συντάξεων χηρείας που έχουν μειωθεί ως 60%.Μειώσεις στα πρόστιμα αδήλωτης εργασίας, αλλά και οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις θα αποπληρωθούν αυτό τον μαγικό Αύγουστο τα … νέας εθνεγερσίας. Παράλληλα οχτώ χιλιάδες προσλήψεις ανήγγειλε ο Σκουρλέτης, επιστροφή κρατήσεων από τον ΑΚΑΓΕ ο κ. Πετρόπουλος, ενώ 5.000 θέσεις αντιπυρικού κινδύνου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Λαύριο (σαφώς χρειάζονται αλλά δεν εκτίθεται κοτζάμ πρωθυπουργός να αναγγέλλει - αντί του αρμόδιου υπουργού - και μάλιστα με θριαμβικό τρόπο, μια συνήθη κατ΄ έτος διαδικασία.

Όπως δεν αναγγέλλει - ξαναλέμε κοτζάμ πρωθυπουργός - ότι οι άνυδροι Θεσσαλονικείς θα έχουν την… άδεια να επισκέπτονται τις… τρύπες του μετρό, των οποίων οι τροχιές θα εγκατασταθούν μετά από ένα χρόνο. Τόση φιλολαϊκότητα δεν είχαμε ξαναδεί – ή όπως είπε σαρκαστικά κάποια φίλη, φαντάζει σαν κοινωνικό πείραμα για μετάβαση στον σοσιαλισμό χωρίς επανάσταση!).

Πάντως τώρα που θα πάνε οι βουλευτές τους στις περιφέρειες της επαρχίας, θα έχουν να υπόσχονται αυτά του Τσίπρα, του Φλαμπουράρη, της Αχτσιόγλου και των άλλων – και να θυμίζουν 40 χρόνια μετά το τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου «ήρθε ο βουλευτής το χωριό»….

Τα περί χαλαρώσεων των δεσμεύσεων και την διάνοιξη του κρουνού στη μετά μνημόνιο εποχή, όπου η λαοπρόβλητος θα έχει την ευχέρεια των παροχών, έχουν εντοπισθεί στο liberal επανειλημμένως, και είναι εκ του περισσού να επανέλθουμε.

Απλώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το μεγάλο αφήγημα του Αυγούστου, που θα το πασάρει ως απελευθέρωση της πατρίδας από την σκλαβιά των μνημονίων. Όποιος τσιμπήσει τσίμπησε, και ίσως να μην είναι λίγοι.

Για να τελειώσουμε με εκκλησιαστικό λόγο, όπως αρχίσαμε, θα πούμε «τοιούτοι έπρεπε ημίν αρχιερείς», που σημαίνει ό, τι πιο μικροπολιτικό και πεπαλαιωμένο μας έτυχε στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η εβδομάδα των Παθών δεν τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα.

Φωτογραφία: Intimenews