Υπουργείο ΨΗΠΤΕ: Να μην κατασκευάσουμε τους μικροδορυφόρους;

Υπουργείο ΨΗΠΤΕ: Να μην κατασκευάσουμε τους μικροδορυφόρους;

Στη... νέα εποχή θέλει να βάλει την Ελλάδα το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς με ανακοίνωσή του δηλώνει πως είναι υπέρ του προγράμματος κατασκευής των μικροδορυφόρων, απαντώντας παράλληλα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση με αφορμή τις καταγγελίες του παραιτηθέντος Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο αναρωτιέται κατά πόσο «η ΝΔ προτείνει να μην κατασκευάσει η Ελλάδα, μέσω των Πανεπιστημίων της, τη δική της συστοιχία μικροδορυφόρων;».

Το υπουργείο ωστόσο δεν απαντάει σε όσα ανέφερε η τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία δήλωσε: «ο λαλίστατος κ. Παππάς τι άραγε έχει να πει για όσα καταγγέλλει σε βάρος του ο διακεκριμένος καθηγητής τον οποίο ο ίδιος επέλεξε να ηγηθεί του διαστημικού οργανισμού;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Χαιρόμαστε που η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας κάνει σαφές ότι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) δεν έχει εισπράξει ή ξοδέψει μέχρι στιγμής ούτε μισό ευρώ.

Σχετικά με το ποσό που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά με την Εκπρόσωπο Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη, κατά την οποία διευκρινίστηκε ότι το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, που αναφέρει η ΝΔ, αφορά στα 12 εκατ. ευρώ της ετήσιας συνδρομής που καταβάλλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσίας (ESA) και στα 24 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί (από ευρωπαϊκούς πόρους) η κατασκευή μιας πλήρους συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων (σ.σ.: Η διαφορά των 4 εκατ. ευρώ, η οποία προκύπτει μεταξύ των 40 εκατ. ευρώ που αναφέρει η ΝΔ και των 36 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ποσό των δύο κατηγοριών, σχετίζεται με κάποιο λάθος υπολογισμό εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης).

Με βάση τα ανωτέρω, αναφέρουμε τα εξής:

1. Η Ελλάδα καταβάλλει, ανελλιπώς από το 2005, ετήσια συνδρομή ύψους 12 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), ποσό το οποίο θα αξιοποιηθεί για πρώτη φορά με τρόπο άρτιο από τη χώρα μας.
Ρωτάμε: Η ΝΔ προτείνει να μην καταβάλει η Ελλάδα τη συνδρομή της στην ESA;

2. Όπως προαναφέρθηκε, τα 24 εκατ. ευρώ αφορούν σε σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων, πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί εξ' ολοκλήρου στη χώρα από τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια (Πατρών, Πελοποννήσου, Αιγαίου και Θράκης) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), με τη συμμετοχή-συνδρομή του si-Cluster και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και σε αυτό θα συμμετάσχουν –εκ μέρους των Πανεπιστημίων- τουλάχιστον 45 Έλληνες ερευνητές.

Τα Πανεπιστήμια και οι λοιποί φορείς θα διαχειριστούν τα χρήματα που θα διατεθούν για το έργο.

Ρωτάμε: Κατηγορεί η ΝΔ τους ερευνητές της χώρας για αδιαφάνεια;

Επίσης, κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε αν θέλουμε να κατασκευάζονται δορυφόροι στην Ελλάδα ή όχι.

Αν απαντήσουμε θετικά, θα πρέπει να ξέρουμε πως δεν πρόκειται ούτε για ματαιοπονία ούτε για χαμένο χρόνο ή χρήμα. Και αυτό διότι:

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τομέας των νάνο και μίκρο δορυφόρων παρουσίασε –σε παγκόσμιο επίπεδο- ρυθμούς ανάπτυξης 37,2% ετησίως κατά την περίοδο 2009-2016.
Εκτιμάται ότι το 2018 θα εκτοξευθούν 250 νάνο και μίκρο δορυφόροι.

Για κάθε ένα ευρώ επένδυσης σε διαστημικές εφαρμογές, επιστρέφουν στον “επενδυτή” 7 ευρώ μέσα σε διάστημα μιας τριετίας.

Οι συστοιχίες νάνο και μίκρο δορυφόρων εξασφαλίζουν χαμηλού κόστους και ταχύτατη ανάπτυξη σε τομείς τεχνολογίας αιχμής.

Η επένδυση στον τομέα των νάνο και μίκρο δορυφόρων εξασφαλίζει και ενισχύει την εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια, την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας σε κρίσιμους τομείς, τη συγκράτηση υψηλής στάθμης επιστημονικού δυναμικού, την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του διαστήματος.

Με βάση τα παραπάνω, ρωτάμε και πάλι: Προτείνει η ΝΔ να μην προχωρήσουμε στο πρόγραμμα κατασκευής των μικροδορυφόρων;

Η δική μας θέση, όσο και της επιστημονικής κοινότητας, είναι ξεκάθαρη: Και θέλουμε και μπορούμε να βάλουμε την Ελλάδα στη νέα εποχή».