Τρίτη πρωί οι δηλώσεις Μακρόν - Μητσοτάκη, τα σενάρια για εξελίξεις στην αγορά φρεγατών

Τρίτη πρωί οι δηλώσεις Μακρόν - Μητσοτάκη, τα σενάρια για εξελίξεις στην αγορά φρεγατών

Τελικά όχι μόνο δε θα είναι ολιγόωρη η παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαλλία αλλά αντιθέτως φαίνεται ότι θα κρύβει και ειδήσεις. Ενώ λοιπόν αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα έφτανε το πρωί της Δευτέρας στη Γαλλία και πιθανόν να αναχωρούσε το ίδιο βράδυ για την Ελλάδα τελικά όπως όλα δείχνουν το πρωί της Τρίτης θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις στο γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο. Δηλώσεις οι οποίες, κατά ορισμένες πληροφορίες θα αφορούν όχι μόνο την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και ίσως ορισμένες εξελίξεις στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. 

Ορισμένες πηγές λοιπόν εκτιμούν ότι στο Παρίσι το παρόν θα δώσουν εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, στοιχείο που δεν αποκλείεται να συνδέεται με το ζήτημα των υπό αγορά φρεγατών. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές κανείς δεν επιβεβαίωνε τη συγκεκριμένη πληροφορία όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις για αυτό το θέμα. 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν αρχικά θα βρεθούν μαζί στην  τελετή  εγκαινίων  της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου. Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αμέσως μετά οι δύο άνδρες θα δειπνήσουν. 

Μερικές μέρες μετά  το ταξίδι του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED Μητσοτάκης Μακρόν  θα ξαναβρεθούν, επιβεβαιώνοντας το άριστο επίπεδο διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Στο δείπνο αναμένεται να τεθεί μεταξύ άλλων η τουρκική προκλητικότητα και η στρατηγική έντασης που έχει αναπτύξει εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο, μετά από ένα διάστημα σχετικής νηνεμίας.

Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μακρόν έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τείχους απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Τούρκου προέδρου, κάνοντας τον Γάλλο πρόεδρο το νούμερο ένα πολέμιο της τουρκικής τακτικής.  

Μακρόν και Μητσοτάκης βρίσκονται από τον Αύγουστο του 2019  σε ανοιχτή γραμμή, καθώς το πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ο κ.Μητσοτάκης το έκανε στη Γαλλία.