Τρικυμισμένα τα απόνερα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Τρικυμισμένα τα απόνερα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Όλα τα συνέδρια έχουν εκρηκτικό αλλά και ενοποιητικό χαρακτήρα. Η επαύριος όμως του συνεδρίου δεν βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ πιο ενοποιημένο. Αντιθέτως. Δεν λέμε βέβαια ότι βρίσκεται σε αποσύνθεση, και δεν θα βρεθεί όσο τα δημοσκοπικά ποσοστά παραμένουν υπέρ του δέοντος ανθηρά, αλλά σε μια νέα ενδεχόμενη ήττα, μάλλον δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέρουμε.

Η συγκρουσιακή ατμόσφαιρα του συνεδρίου δεν ήταν πρωτοφανής σε ένταση. Έχουν υπάρξει και υψηλότερης έντασης συνέδρια, τόσο του Συνασπισμού όσο και του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που διαφοροποιεί το πρόσφατο ήταν η ποιότητα της αντιπαράθεσης.

Στη ρητορική του μίσους κατά των πολιτικών αντιπάλων τους που είχαν οι ακραιφνείς συριζαίοι έως το 2015, προστέθηκε και ο ατόφιος αυριανισμός που εισήλθε από το ΠΑΣΟΚ. Και αν υποθέσουμε ότι οι ακραιφνείς συριζαίοι ήθελαν την κατάκτηση της εξουσίας για να πραγματώσουν τις ιδέες τους υπέρ λαού (με τα γνωστά αποτελέσματα…), οι πασόκοι απλώς ήθελαν την εξουσία δι’ ιδίαν σκοπιμότητα.

Είχαν μάθει να είναι υποστηρικτές κόμματος εξουσίας, με όσες διαμεσολαβήσεις συνεπάγεται, και εξ αυτού έκαναν αν-ιδεολογικό ρεσάλτο στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα φιλοδοξούν να οικειοποιηθούν τον χώρο και να ‘ξωπετάξουν τους παλιούς, που είχαν αρχές, άσχετα αν τις ασπάζεται κάποιος ή όχι (αν δεν είχαν δεν θα έμεναν δεκαετίες σε ένα κόμμα του 3%).

Παράλληλα οι Πασόκοι έφεραν και τη λατρεία του αρχηγού η οποία μπολιάστηκε με την παραδοσιακή αρχηγολατρεία που διέπει την αριστερά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα συμπαγές σώμα που αποτελεί φρουρά του Τσίπρα τώρα και στο μέλλον – εκτός από την υποθετική περίπτωση που δημοκοπικώς θα τον ξεπεράσει ο Ανδρουλάκης. Τότε μαζικά θα μεταναστεύσουν εκ νέου!

Δεν είναι τυχαίο που στον Θ. Δρίτσα, ο οποίος έχει αφιερώσει δεκαετίες από τη ζωή στην υπόθεση Αριστερά (έτσι όπως αυτός την πιστεύει), επιτέθηκε με σκαιότητα ένας πρώην πασόκος, θυμίζοντας ανάλογες συμπεριφορές επί Αντρέα (και όπως λέει ο λαός «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα»).

Τη διάσπαση της ψυχικής ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει το γεγονός ότι η διαμάχη του συνεδρίου συνεχίστηκε στα social media. Χαρακτηριστικός ήταν ο τσακωμός του πρώην συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού Νίκου Καρανίκα με τη σύζυγο του Πάνου Σκουρλέτη.

Ο Καρανίκας έκανε ανάρτηση στο Facebook (το οποίο όπως και το Twitter έχουν κάψει σπίτια), με την οποία άφηνε αιχμές κατά της «Ομπρέλας» και του Πάνου Σκουρλέτη. Η κα Πρίσκου, σύζυγος του δεύτερου, εξέφρασε τη δική της εκδοχή, λέγοντας ότι κανένας δεν απείλησε στο συνέδριο ότι θα αποχωρήσει, χαρακτηρίζοντας τον Καρανίκα «ψεύτη».

Αυτός εριστικά της απάντησε ότι μάλλον έλειπε «όταν έκανε πρόζα αποχωρήσεις ο Σκουρλέτης και γέλαγε το σώμα (πλην των 53) όταν δεν έφυγε τελικά. Δεν πέρασε όμως ο εκβιασμός και έγινε ρεζίλι και έμειναν». Στη συνέχεια της καταλογίζει ότι μάλλον ήταν σε άλλο συνέδριο, και με εριστικό τρόπο την αποχαιρετά «άντε γεια και καλή ανάσταση» (τα εντός εισαγωγικών είναι ακριβής απόδοση της Καρανίκειας γραφής).

Ο Πολάκης από την πλευρά του απαντάει εριστικά και ειρωνικά σε troll φιλοσυριζαϊκών δημοσιεύσεων, το οποίο ρώτησε το κοινό του «σε πια δεξιά εφημερίδα θα θελήσει ο αστός Τσακαλώτος να βρει πάλι καταφύγιο να κλαφτεί;» (αναφορά στη συνέντευξη του Ευκλείδη στην Καθημερινή, όπου αναφερόταν στην αστική αυτοπεποίθηση που τον διέπει λόγω σπουδών σε ονομαστά παλαιά σχολεία).

Πετάχτηκε ο Πολάκης ως μη όφειλε, και απάντησε στο ανώνυμο troll: «Στην Εστία. Έχει το κατάλληλο περιβάλλον για την «αστική αυτοπεποίθηση»! Παρενέβησαν και άλλοι χρήστες που εξέφρασαν την αντίδρασή τους. Μία εξ αυτών του είπε «Ντροπή σου να μιλάς έτσι για τον Τσακαλώτο. Προτιμούμε την αστική ευγένεια από τους δικούς σου τραμπουκισμούς. Μόνο κακό κάνεις όταν το καταλάβει ο Τσίπρας θα είναι αργά».

Ο Πολάκης τσακώθηκε και με άλλον χρήστη του Twitter, όταν αυτός αναφερόμενος στις μεταξύ τους διαμάχες έγραψε: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Σύντροφοί σας είναι - όχι δικοί μου. Αυτά που κάνετε τα έκανε ο Στάλιν στην αριστερή αντιπολίτευση. Κόπε πάστε το πάτε (που λέει και ο γίγαντας Πολάκης)..».

Ο Πολάκης πάλι απάντησε στον ανώνυμο χρήστη : «Εγώ είμαι γίγαντας. Εσύ ως νάνος του Μητσοτάκη ή του «δικαιωματισμού» μας κατηγορείς. ΑΝΤΕ παίξε παραπέρα»!

Πιο νωρίς, δημοσιογράφος - εκδότης, φίλος του Πολάκη και φωνή της λαϊκίστικης πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι « Στη Βουλή αρνάκια, στο συνέδριο στρίγγλες».

Επίθεση υπέστη η «Ομπρέλα» και από φιλική μη κομματική εφημερίδα, ενώ ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε η εκπαραθύρωση του δημοσιογράφου και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη, από τη διεύθυνση του κομματικού ραδιοφώνου «Στο Κόκκινο».

Εκπαραθύρωση που εξέπληξε και δυσαρέστησε δεδομένου ότι ο Ξυδάκης είχε αναβαθμίσει τον σταθμό, με τον Νίκο Φίλη να αναρτά στο Facebook την έκπληξή του και την απορία του για το «ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η απομάκρυνση Ξυδάκη ο οποίος έδωσε άλλον αέρα και κύρος στον σταθμό».

Αυτά την επαύριο του συνεδρίου. Επαναλαμβάνουμε, δεν θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα όρια της διάσπασης. Άλλωστε οι επικείμενες εκλογές αποτελούν συγκολλητική ουσία. Ωστόσο, η ψυχική επαφή έχει διαρραγεί, με όποιες εκρηκτικές καταστάσεις θα επιφέρει μια νέα ενδεχόμενη ήττα.