Το οικονομικό πρόγραμμα του Τσίπρα και οι πατάτες του... Ερντογάν

Το οικονομικό πρόγραμμα του Τσίπρα και οι πατάτες του... Ερντογάν

«Τελευταία άκουσα ότι ο Ερντογάν θα μοιράσει πατάτες και κρεμμύδια φαίνεται ότι είναι των ημερών η παροχολογία» σχολίασε ο Σταύρος Κοντονής απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη το απόγευμα.

Με τον τρόπο αυτό ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα έβαλε ταφόπλακα στην πλειοδοτική διαδικασία που επέλεξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να χαϊδέψει για πολλοστή φορά τα αυτιά των πληττόμενων από την πανδημία υποσχόμενος διαγραφές χρεών και δόσεις για όλα και όλες τις υποχρεώσεις.

Η προσπάθεια να «αγκαλιάσει» ο ΣΥΡΙΖΑ τη μεσαία τάξη που κατά τη θητεία του αφαίμαξε σε σημείο οικονομικού στραγγαλισμού είναι εμφανής αφού και στελέχη του κόμματος δείχνουν να τηρούν αποστάσεις. Εντούτοις, ο πρώην υπουργός που πλέον έχει τεθεί εκτός κόμματος μετά τις καταγγελίες του για το ζήτημα των αλλαγών του ποινικού κώδικα έδειξε την αναντιστοιχία που υπάρχει με την πραγματικότητα και τις ανάγκες μιας οικονομίας που πρέπει να επανεκκινηθεί αλλά και να υποστηριχθεί σε βάθος χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν επιλέξει την παροχολογία. Φάνηκε στο πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι αλλά και στο σίκουελ Μένουμε Όρθιοι ΙΙ που ουσιαστικά έθετε θέμα να δοθούν τα πάντα στους πάντες και σε υπερθετικό βαθμό αγνοώντας το γεγονός πως η συνέχιση της πανδημίας και οι παγκόσμιες επιπτώσεις της δεν είναι σπριντ αλλά ένας μαραθώνιος που αφορά όλες τις χώρες, ειδικά την Ελλάδα που μόλις είχε αρχίσει να βγαίνει από μια δεκαετή οικονομική κρίση.

Η ταύτιση της επιδοματικής λογικής και μιας νέας μορφής σεισάχθειας με τις υποσχέσεις Ερντογάν και τη διανομή πατατών και κρεμμυδιών δείχνει πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει κανέναν όταν μιλά για οικονομία. Το κατά Τσίπρα «ατού» του έχει δοκιμαστεί με το τρίτο μνημόνιο που έφερε η... διαπραγμάτευσή του ενώ ο οικονομικός στραγγαλισμός κατά τη θητεία του ως Πρωθυπουργός, όσο και αν επιχειρείται να αποδοθεί στην πολιτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν παύει να ήταν μια κεντρική γραμμή αποδεκτή, αν όχι προερχόμενη από τους τότε ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου.

Άλλωστε και ο δημοσκοπήσεις που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας αυτό δείχνουν. Οι διαφορές ως προς το πρόσωπο, το οποίο εμπιστεύονται για τη διαχείριση της οικονομίας και την προσπάθεια να βγει από το νέο τούνελ η χώρα όταν τίθεται το ερώτημα μεταξύ του προσώπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, είναι κατά πολύ μεγαλύτερες ακόμη και από τις διαφορές που προκύπτουν αναφορικά με την πρόθεση ψήφου μεταξύ της κυβερνώσας παράταξης και του ΣΥΡΙΖΑ.