Το νέο σχέδιο του ΥΕΘΑ για την «θωράκιση» του Έβρου και των νησιών

Το νέο σχέδιο του ΥΕΘΑ για την «θωράκιση» του Έβρου και των νησιών

Τις βασικές πτυχές του σχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αποτροπή ενός δεύτερου κύματος μεταναστών στον Έβρο και τα νησιά παρουσιάζει η εφημερίδα «Τα Νέα», βάσει του οποίου προβλέπεται αύξηση του ένστολου δυναμικού και ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των μονάδων, καθώς πεποίθηση της Κυβέρνησης είναι ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να εξαπολύσει ένα νέο μεταναστευτικό «κύμα». 

Σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα» η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως η Άγκυρα μετά το τέλος της πανδημίας θα επιχειρήσει εκ νέου να ωθήσει χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας. Την παραπάνω πεποίθηση έρχονται να ενισχύσουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αναφέρεται από κύκλους του υπουργείου Άμυνας «Το τι έγινε στον Εβρο αλλά και στα νησιά τελείωσε. Αντιδράσαμε αποτελεσματικά. Αλλά τώρα προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Για το σοβαρό ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιχειρήσει ξανά να στείλει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα και στα νησιά».

Το καινούργιο σχέδιο οχύρωσης του Έβρου και των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο καταρτίζεται με βάση το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί. Παράλληλα, στις εντατικές προετοιμασίες οι επιτελείς του «Πενταγώνου» λαμβάνουν υπ' όψιν όλα τα κενά ή και οι παραλείψεις που εντοπίσθηκαν κατά την πρόσφατη απόκρουση του μεταναστευτικού κύματος τον Μάρτιο, προκειμένου να τύχουν άμεσης διόρθωσης.

Το νέο σχέδιο αποτροπής μιας πιθανής νέας τουρκικής πρόκλησης έχει ξεκινήσει εγκαίρως προκειμένου να «είμαστε πανέτοιμοι όταν χρειαστεί. Πώς αποτρέψαμε τον Φεβρουάριο την είσοδο 9.450 μεταναστών στον Εβρο; Δεν έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη. Είχαμε προετοιμαστεί από τον Σεπτέμβριο για να το πετύχουμε» επισημαίνεται από το υπουργείο σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τι ορίζει το σχέδιο

Κινήσεις σε τέσσερις διαφορετικούς άξονες περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων: 1ον) Παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο, 2ον) Οργανωτικές παρεμβάσεις, 3ον) Κινήσεις για την αύξηση του προσωπικού στα σύνορα, 4ον) Ενίσχυση του εξοπλισμού των δυνάμεων σε Έβρο και νησιά.

Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στη ενίσχυση των συνόρων με επιπλέον προσωπικό, με το σχέδιο να περιλαμβάνει και την μετακίνηση οπλιτών.

Παράλληλα, ενισχύεται ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του προσωπικού για την περαιτέρω «θωράκιση» του Έβρου και των νησιών.

Επίσης αναφορά γίνεται και στο σημαντικό ρόλο που έπαιξε το νέο δόγμα που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Άμυνας επισημαίνουν ότι πλέον δεν γίνεται απλώς διαχείριση. «Έχουμε περάσει, εξηγούν, στην επιθετική επιτήρηση, στην αποτροπή και στην απαγόρευση παράνομης εισόδου στη χώρα, αλλά πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο.»