Το… νέο ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ και η πανδημία ως αντιπολιτευτικό όπλο

Το… νέο ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ και η πανδημία ως αντιπολιτευτικό όπλο

Η παρουσίαση μιας πρότασης από την αξιωματική αντιπολίτευση θα αποτελούσε μια αλλαγή στάσης στην παρούσα φάση ακόμη και με την πλειοδοσία των μονιμοποιήσεων, των χιλιάδων προσλήψεων και των αυξήσεων μισθών στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Εν τούτοις ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέφυγε να εξαπολύσει για μια ακόμη φορά δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως ευθύνεται για τους νεκρούς της πανδημίας.

«Ένα χρόνο μετά είμαστε για μια ακόμη φορά στο σημείο μηδέν. Σήμερα που μιλάμε, τα νοσοκομεία της Αττικής, παρά τα μεγάλα λόγια περί ενίσχυσής τους, για 3η φορά το τελευταίο χρόνο, είναι στο κόκκινο. Και ας μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο πέμπτο συνεχόμενο μήνα λοκντάουν και παρόλα αυτά η Αττική κινδυνεύει να ζήσει ό,τι η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβρη» είπε για να προσθέσεις πως «Οι ευθύνες τις κυβέρνησης είναι προφανείς».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, πάνω από 6.500 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους» για να προσθέσει πως «Αν είχαμε ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, πολλοί από αυτούς θα είχαν προσέλθει έγκαιρα στα νοσοκομεία και η εξέλιξη της υγείας τους μπορεί να ήταν διαφορετική. Αν είχαμε επάρκεια σε γιατρούς και νοσηλευτές και ικανοποιητικό αριθμό κλινών στις ΜΕΘ, δεν θα χρειαζόταν τα νοσοκομεία μας να θεραπεύουν σχεδόν αποκλειστικά ασθενείς COVID και να γίνεται επιλογή ασθενών που θα χειρουργηθούν».

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της πανδημίας για μια ακόμη φορά πρόταξε τις προσλήψεις και τις ΜΕΘ τη στιγμή κατά την οποία ακόμη και χώρες με τα πιο προηγμένα συστήματα δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν χιλιάδες θανάτους και επιχείρησε να αποδώσει την εξέλιξη στην κυβέρνηση και στην απουσία μέτρων.

Από την αρχή της πανδημίας, πολύ προσεκτικά, αλλά από το δεύτερο κύμα και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφύγει να λάβει μια συγκεκριμένη θέση από΄την ασφάλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν βρίσκεται στη θέση να λαμβάνει αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό όταν η κυβέρνηση αποφάσιζε lockdown o ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το κλείσιμο κάνοντας λόγο για κυβερνητική αποτυχία ενώ όταν άνοιγε είτε συγκεκριμένες παραγωγικές τάξεις είτε ολόκληρες περιοχές μιλούσε για εγληματικό άνοιγμα και εξυπηρετήσεις συμφερόντων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε τα σχολεία όπου από΄την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά της τηλεκπαίδευσης ζητώντας το άνοιγμα των σχολείων, συντασσόμενος με όσα υποστήριζαν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί. Στη συνέχεια τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων όταν αποφασίστηκε από την κυβέρνηση τόσο κατά το τέλος του πρώτου κύματος όσο και κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το… νέο ΕΣΥ

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την πρότασή του για το ΕΣΥ στηριζόμενος στο τρίπτυχο προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και αυξήσεις μισθών. Όπως έίπε «πρόκειται για μία μικρή επανάσταση» με αυξήσεις δαπανών που έχουν στόχο στο τέλος μιας τετραετίας να φτάσουν στον ευρωπαικό μέσο όρο που είναι 7% του ΑΕΠ. Σημείωσε δε πως τον πρώτο χρόνο θα δοθούν 3 δισ. ευρώ, ενώ παραλλήλως θα υπάρξει και ανακατανομή των δαπανών στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου αξιοποίησης των πόρων(!).

Επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στο ΕΣΥ τα χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην οικονομική κρίση κα τα μνημόνια, το τελευταίο εκ των οποίων φέρει την υπογραφή του, μίλησε για ένα νέο ΕΣΥ το οποίο ταυτοχρόνως θα μειώνει τα ιδιωτικές δαπάνες υγείας και θα αντιστρέφει και το braindrain των νέων γιατρών -επιστημόνων που εγκαταλείπουν τη χώρα και διαπρέπουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

Μάλιστα μίλησε για τρεις άξονες, ο πρώτος εκ των οποίων θα είναι ένα «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό» σημειώνοντας πως «Αυτή η μεταξύ μας συμφωνία θεωρεί τους εργαζόμενους θεμέλιο λίθο του νέου ΕΣΥ».

Ο δεύτερος άξονας αφορά στη γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον Ευρωπαϊκό ΜΟ που είναι στο 7% του ΑΕΠ. «Πριν όμως από αυτά» όπως αναφέρθηκε «κατά το πρώτο έτος του νέου ΕΣΥ, προβλέπεται μία ένεση ζωής ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος οικονομικός «χώρος» για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση».

Ο τρίτος άξονας κάνει λόγο για αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του Συστήματος, με εσωτερική ανακατανομή των πόρων με βάση τις διεθνείς οικονομικές μελέτες και πρακτικές.

Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει:

  • Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας) χωρίς να αντικατασταθούν.
  • Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
  • Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού. προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.
  • Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ.
  • Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.
  • Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000 ευρώ.
  • Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.