Το μοναδικό χαρτί της κυβέρνησης Τσίπρα

Το μοναδικό χαρτί της κυβέρνησης Τσίπρα

Του Νίκου Φιλιππίδη

Στις 16 Ιανουαρίου – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα με άγνωστη για την ώρα εντολή. Νωρίτερα στις 12 Ιανουαρίου στο προγραμματισμένο και με φυσική παρουσία βοηθών υπουργών Οικονομικών Euroworking Group, θα επιχειρηθεί η αποτίμηση της κατάστασης μετά τις «μαγκιές» Τσίπρα. Παράλληλα θα καταβληθούν προσπάθειες να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και να επανεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον, καθώς καμμία πλευρά δεν θα θέλει να φορτωθεί πιθανή παράταση της αβεβαιότητας.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Ιανουαρίου στο Eurogroup, η ομάδα Schauble αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της, δίνοντας δημόσια στην Αθήνα τον οδικό χάρτη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με πιθανό χρόνο ολοκλήρωσης τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Το σίγουρο επίσης είναι ότι θα ξεκαθαριστεί σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο των μέτρων που θα συνοδεύουν την συμφωνία.

Δύο εβδομάδες αργότερα στις 6 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιου του ΔΝΤ, για πρώτη φορά με κυβέρνηση Τράμπ, γεγονός που αναμένεται να αποσαφηνίσει για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι Ευρωπαίοι από το ταμείο, αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε αυτό το διάστημα των 30 περίπου ημερών αναμένεται να γίνει σαφές εάν το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης Τσίπρα προκειμένου να διασωθεί στην εξουσία, που είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μπορεί να κερδηθεί.

Προκειμένου να πετύχει την συγκεκριμένη επιδίωξη έχει ήδη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διαμηνύσει στην Γερμανία αλλά και στις περισσότερες πλευρές των θεσμών ότι είναι διατεθειμένη να δεχτεί τα πάντα! «Κόφτη» με μειώσεις στις συντάξεις για το μέλλον, περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου για να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση, ακόμα και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα δεχτεί ώστε να γατζωθεί στα κυβερνητικά γραφεία. Μάλιστα, μια πληροφορία θέλει να έχει βρεθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προετοιμαστεί μια λύση κοινά αποδεκτή.

Ένας απρόβλεπτος παράγοντας απειλεί για την ώρα να τινάξει στον αέρα τις ελληνικές επιδιώξεις. Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δηλώνει πλέον ότι θέλει κάτι περισσότερο από τα κράτη μέλη σε ότι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Θέλει δηλαδή να συντάξει μια έκθεση πιο κοντά σε αυτήν που θα συνέτασε ή θα συντάξει το ΔΝΤ, ώστε να μην εκτεθεί στο τέλος τέλος...