Το Μαξίμου «ξεμένει» από αφηγήματα, καθώς τίποτα πλέον δεν του βγαίνει

Το Μαξίμου «ξεμένει» από αφηγήματα, καθώς τίποτα πλέον δεν του βγαίνει

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Φαίνεται πως η περίοδος κατά την οποία τα αφηγήματα του Μεγάρου Μαξίμου υλοποιούνταν μέσα σε χρόνο ρεκόρ έχει περάσει.

Μία σειρά από κεντρικής φύσεως θέματα, στα οποία δείχνει να επενδύει η κυβέρνηση, δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του κ.Τσίπρα προκαλώντας εκνευρισμό και επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά ότι στην πολιτική όλα έχουν ημερομηνία λήξης.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα ορισμένα από αυτά:

- Ρύθμιση χρέους. Παρότι το έχουμε σχεδόν ξεχάσει, στη Γερμανία ακόμα δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Η χώρα με την ισχυρότερη οικονομία στην ευρωζώνη δε λέει να βγει από τη δίνη της εσωστρέφειας, παρά την καταρχήν συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, παραμένοντας  για περισσότερους από τέσσερις μήνες ουσιαστική ακέφαλη.

Μπορεί η Angela Merkel και ο Μartin Schulz να έχουν δώσει τα χέρια ώστε να υπάρξει ένας ακόμα "μεγάλος" συνασπισμός, όμως οι εσωτερικές αντδράσεις δε λένε να κοπάσουν, δυσκολεύοντας την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά σε μία νέα δυνατή διακυβέρνηση της κυρίας Μerkel, την οποία ο κ.Τσίπρας θεωρεί πλέον συμμαχό του.Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι πως ακόμα και στην περίπτωση που στο Βερολίνο οι συζητήσεις τελεσφορήσουν και βγει οριστικά «λευκός» καπνός αν η νέα κυβέρνηση θα διαθέτει δυναμική ή απλώς θα προχωρήσει σε μία διαχείριση της ευρωπαικής καθημερινότητας.

«Μία μή ισχυρή γερμανική κυβέρνηση δε θα μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά στις συζητήσεις για το χρέος και δε θα μπορεί να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις», σημειώνει πηγή που παρακολουθεί τις διεργασίες στη Γερμανία και συμπληρώνει ότι η έλλειψη βούλησης πιθανόν να επηρεάσει και τις ελληνικές εξελίξεις αναφορικά πάντα με τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η «γερμανική» αβεβαιότητα ίσως αποτελέσει τροχοπέδη για τον σχεδιασμό που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, μπλοκάροντας τα σχεδιά του γύρω από το συγκεκριμένο κομβικό κυβερνητικό αφήγημα. Στο ίδιο πλαίσιο σημαντικό κρίνεται και το ζήτημα των νέων περικοπών των συντάξεων στις οποίες έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση από 1/1/2019. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί, με τα υπογεγραμμένα κείμενα όμως να λένε άλλα.

- Η «καθαρή» έξοδος από τα μνημόνια δε δείχνει να είναι και τόσο «καθαρή». ''Ήδη από την δεύτερη κιόλας μέρα του 2018 ο πρωθυπουργός σε συνεντευξή του στο real fm απέσυρε τον όρο «καθαρή» έξοδο, δίνοντας με τον πιο εύγλωτο τρόπο το στίγμα για το τί θα ακολουθήσει. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει βάλει στον πάγο  το συγκεκριμένο αφήγημα που κυριάρχησε τους προηγούμενες μήνες. Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα μηνύματα των θεσμών, τα οποία κάνουν λόγο για νέο πρόγραμμα με επιτήρηση και όρους.

- Διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. ''Οπως τελικά αποδεικνύεται η κυβέρνηση προσπάθησε να διεμβολίσει την ΝΔ με όχημα τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Στο Μέγαρο Μαξίμου πόνταραν στο σενάριο που ήθελε στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλείται ρήγμα, με αφορμή την προσέγγιση του σκοπιανού. Όμως και εκεί, όπως όλα δείχνουν, το αφήγημα δεν περπάτησε, αφού στην Πειραιώς γρήγορα αντιλήφθηκαν την κυβερνητική σπουδή και φρόντισαν να «θωρακίσουν» τα νώτα τους.

Η δυστοκία του Αλέξη Τσίπρα να επενδύσει σε ένα σταθερό αφήγημα που να αποδίδει έχει γίνει αντικείμενο ανάλυσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Πειραιώς δεν κρύβουν την εκτίμηση ότι η κατάσταση αυτή πιθανόν να έχει συνέπειες στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Με άλλα λόγια οι γαλάζιοι επιτελείς δεν αποκλείουν το γεγονός η έλλειψη πειστικού διακυβεύματος προς τους πολίτες από την κυβέρνηση να αποτελέσει έναν από τους λόγους που μπορεί να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες εντός του 2018.

Φωτογραφία: Intimenews