Το «αυτογκόλ» Τσακαλώτου που εκθέτει τον Τσίπρα

Το «αυτογκόλ» Τσακαλώτου που εκθέτει τον Τσίπρα

Του  Γιάννη Κ. Τρουπή

Ειλικρινής παραδοχή της αλήθειας ή επικοινωνιακή γκάφα; 

Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Η φράση όμως που χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για να σχολιάσει την πλήρη άρση των capital controls μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως.

«... Ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών», είπε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στο γιατί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε η συγκεκριμένη κίνηση. Πολλοί εκτιμούν ότι ο κ.Τσακαλώτος ουσιαστικά ομολόγησε την αβεβαιότητα που προκαλούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μία ερμηνεία που προφανώς και «εκθέτει» πολιτικά τον κ. Τσίπρα, του οποίου η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες αποτέλεσε την αφετηρία εξελίξεων.

Η αβεβαιότητα αυτή είχε δύο πτυχές.

- Πρώτον, αβεβαιότητα εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής, που δεν ήταν η ενδεδειγμένη.

- Δεύτερον, πολιτική αβεβαιότητα που φρόντισε να παρατείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζοντας την απλή αναλογική.

Την ώρα λοιπόν που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ακροβατεί σχεδόν δύο μήνες μετά από την εκλογική ήττα του Ιουλίου σε σχέση με την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί, μια ακροβασία που αποτυπώθηκε και στον τρόπο που υποδέχθηκε την είδηση για την άρση των περιορισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά βήμα-βήμα στο μονοπάτι που καταλήγει στο τέρμα του στην μείωση των πλεονασμάτων.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης θα έχει ένα δύσκολο αλλά ουσιαστικό τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ, στις αποσκευές του θα έχει αρκετά «όπλα» με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Πέρα από την πλήρη άρση των capital controls η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας δείχνει να επιβεβαιώνεται από σειρά δεδομένων ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν:

- Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων.

- Το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9% με με το οποίο η χώρα δανείστηκε από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση επταετούς ομολόγου.

- Το γεγονός ότι, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς, όσο και η Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.

- Το γεγονός ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημείωσε την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της Ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014.

- Το γεγονός ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού προχωράει ικανοποιητικά και τα έσοδα, μετά τον Ιούνιο, ενισχύονται σε σχέση με τους στόχους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η πορεία είναι δύσκολη και όπως τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού, όλα θα κριθούν στα μέσα του 2020.