Το ελληνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο γκρεμίζει το «τείχος του Βερολίνου»

Το ελληνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο γκρεμίζει το «τείχος του Βερολίνου»

Την ευκαιρία που συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα της Ελλάδα το επενδυτικό πακέτο των 45 δισ ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης αναδεικνύει ο γερμανικός Τύπος, αναγνωρίζοντας παράλληλα το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης σε αντίθεση με το παρελθόν όπου η Ελλάδα ήταν το «μαύρο πρόβατο» για το Βερολίνο.

Στα μάτια της ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικονομίας η Ελλάδα πλέον δείχνει πλέον να εκμεταλλευθεί τις τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά της, να αλλάξει δραστικά ως χώρα και να υλοποιήσουν πολιτικές που θα την φέρουν πιο κοντά στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, από το οποίο είχε απομακρυνθεί επικίνδυνα στο παρελθόν.

Ταυτόχρονα οι γερμανικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τις τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζονται ενόψει και της γενναίας χρηματοδότησης που πρόκειται να δοθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων που αυτό θα πυροδοτήσει.

Στην λογική αυτή προετοιμάζονται να πάρουν θέσεις και να διεκδικήσουν συμμετοχή στα μεγάλα projects στην ενέργεια, στην διαχείριση απορριμμάτων, στην ψηφιοποίηση, στις υποδομές. Κινήσεις που θα ενταθούν μέσα στους επόμενους μήνες και ειδικά από το 2021 και μετά, όταν θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Νωρίτερα, σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική FAZ, σχολιάζοντας το σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έγραφε ότι η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο της εαυτό υπό τον νέο πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, αντανακλώντας στην ουσία και μια ευρύτερη αλλαγή στάσης του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες δείχνουν να έχουν πειστεί με την πρόθεση της Ελλάδας να πραγματοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις. ευρωπαϊκές χώρες

Η εφημερίδα τονίζει ότι το σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση των πόρων από το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό Ταμείο είναι οικονομικά υγιές και αντιμετωπίζει χρόνιες αδυναμίες της χώρας: «το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την ανάγκη αναπλήρωσης των κενών στην ψηφιοποίηση και την έλλειψη υποδομών για πράσινες επενδύσεις».

Έτσι, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, συμπεραίνει η FAZ, δεν αντιμετωπίζει μόνο την κρίση της πανδημίας, αλλά είναι ικανό να βγάλει τη χώρα από την εθνική της κρίση. Γιατί, σε αντίθεση με το παρελθόν, σημειώνει η εφημερίδα, η Ελλάδα κυβερνάται σήμερα από ανθρώπους που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις.

Και γράφει χαρακτηριστικά: «Με το σχέδιό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να γίνει πρότυπο στην ΕΕ. Μπροστά στο πρόγραμμά του οι αμφισβητίες δύσκολα μπορούν να αρνηθούν το νόημα του Ταμείου Ανάκαμψης».