Το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν: Κάνει «σέρβις» στον Πούτιν - Εκβιάζει για ανταλλάγματα

Το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν: Κάνει «σέρβις» στον Πούτιν - Εκβιάζει για ανταλλάγματα

Οι ωμοί εκβιασμοί του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας ως προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, έρχονται να αναδείξουν όσα σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο και να επιβεβαιώσουν τόσο τις αναθεωρητικές βλέψεις της Άγκυρας όσο και το γεγονός πως ο πρόεδρος της γείτονας προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Με τη στάση του «καίει» το σενάριο του ΝΑΤΟ για fast track διαδικασίες ένταξης των δύο χωρών. ΟΙ αντιδράσεις στο Κογκρέσο είναι χαρακτηριστικές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον πρόεδρος της Ρωσίας ενώ οι αρχές της χώρας τους εμφανίζονται να εργάζονται προκειμένου οι Ρώσοι oλιγάρχες και επιχειρηματίες φίλοι και υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν, να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την Τουρκία και πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη καθώς και αυτές στα παράλια προκειμένου να μετακινούνται να αγοράζουν ακίνητα και να συστήνουν εταιρείες προκειμένου να προχωρήσουν και σε επενδύσεις διακινώντας πόρους που η Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ, επιχειρεί να δεσμεύσει.

Έτσι ταυτόχρονα με τα παζάρια για να αποκομίσει ότι περισσότερο μπορεί στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΝΑΤΟ να αναδείξει τη διεύρυνση ως απάντηση στις επεκτατικές βλέψεις του Πούτιν παράλληλα του επιτρέπει να κινείται χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμη αυστηρότερων κυρώσεων ή να εγείρονται ζητήματα για την πολιτική του που ουσιαστικά στέλνει νέες χώρες στην ατλαντική συμμαχία.

Ζητώντας πολεμικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, (επαναφέρει ως αίτημα μέχρι και την επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35) εξαπολύοντας επιθέσεις με αιχμή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και θέτοντας ζητήματα υπόθαλψης τρομοκρατών από τις υπό ένταξη χώρες δεν επιχειρεί μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Επιχειρεί, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του καθεστώτος Πούτιν που συνεχίζει την αιματηρή εισβολή στην Ουκρανία επιδιώκοντας πλέον την πλήρη κατάληψη και ενσωμάτωση μιας ανεξάρτητης χώρας.

Εκμεταλλευόμενος, όπως και ο Βίκτωρ Όρμπαν τις φιλελεύθερες δυτικές δημοκρατίας, που επί της ουσίας αποστρέφεται πατάει πάνω στον βασικό άξονα της ομοφωνίας που προβλέπεται για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ώστε να μπλοκάρει διαδικασίες, λειτουργώντας ως δούρειος ίππος σε αντιστοιχία με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό εντός της Ένωσης.

Δηλώνοντας ο ίδιος πως δεν προτίθεται να χαλάσει τις σχέσεις του με τον Πούτιν εμφανίζεται να εκβιάζει συνολικά τη Δύση και να απειλεί ανοιχτά τις ΗΠΑ εκτιμώντας ενδεχομένως ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία για να κάνει παζάρια, να ξεπεράσει τις κυρώσεις και να υλοποιήσει τα παιχνίδια του έναντι της Ελλάδας. Και αυτό διότι γνωρίζει πως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κάνει τίποτα αναφορικά με την άρνησή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Και ναι μεν μπορεί να τονίζεται πως είναι έξαλλος με το γεγονός πως οι ΗΠΑ ανταποκρίνονται με ιδιαίτερα θετικό τρόπο έναντι της Ελλάδας εν τούτοις θεωρείται πως το σκηνικό που διαμορφώνεται τον εξυπηρετεί και εν όψει των εκλογών που καλείται να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της χώρας τους. Παράλληλα όμως ο Ερντογάν κερδίζει. Οι υπηρεσίες που προσφέρει στο καθεστώς Πούτιν δεν είναι αμελητέες και δεν έγκεινται μόνο στο γεγονός της καθυστέρησης της ένταξης χωρών στην ατλαντική συμμαχία.

Η Τουρκία δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στις οποίες μετέχουν σχεδόν στο σύνολό του οι ΝΑΤΟικές χώρες με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί στο «πλυντήριο» των χρημάτων των Ρώσων Ολιγαρχών που πλέον κινούνται μεταξύ της γείτονας και του Ντουμπάι.

Κωνσταντινούπολη και παράλιες τουρκικές πόλεις εμφανίζουν μια αύξηση που ξεπερνά το 60% σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ακινήτων, κατοικιών ακόμη και ξενοδοχειακών μονάδων, σε Ρώσους ολιγάρχες και επιχειρηματίες. Τα στοιχεία που καταγράφονται σε μέσα ενημέρωσης από δηλώσεις Τούρκων μεσιτών φέρνουν στη δημοσιότητα ένα μπαράζ αγοραπωλησιών που συνδέονται και με τη δυνατότητα παροχής τουρκικών διαβατηρίων σε όλους όσοι επενδύουν στη χώρα από ένα ποσό και πάνω.

Την ίδια στιγμή το διάστημα Ιανουαρίου Απριλίου η δημιουργία νέων εταιρειών παρουσιάζει μια ανοδική τάση που αγγίζει το 55%. Το επίσημο κράτος αλλά και τουριστικοί πράκτορες επιδίδονται σε μαι εκστρατεία προσέλκυση Ρώσων τουριστών.

Το επίσημο κράτος επιχειρεί να κλείσει συμφωνίες για επενδύσεις αλλά και για εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων με τον Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αυτές τι εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας όπου η δημοτικότητά του εμφανίζεται ιδιαιτέρως χαμηλή όπως και τα ποσοστά του, την ώρα που η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

Εκνευρισμός σε Κογκρέσο και ΝΑΤΟ

Η στάση του Τούρκου προέδρου έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό. Στις Βρυξέλλες τα στελέχη του ΝΑΤΟ αποτυπώνουν την έντονη δυσαρέσκειά τους. Εν τούτοις γνωρίζουν πως λίγα μπορούν να πράξουν στο πλαίσιο της λειτουργίας του Οργανισμού, ενώ και οι φωνές που κάνουν λόγο για απομάκρυνση της Τουρκίας μόνο ως γραφικές δύναται να χαρακτηριστούν. Στο πλαίσιο αυτό οι εξελίξεις ως προς την ένταξη των δύο νέων χωρών μόνο ευοίωνες δε δείχνουν και αυτό αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του Πούτιν που μάλιστα σταμάτησε και τις ανοιχτές απειλές εναντίον τους.

Στις ΗΠΑ τώρα η διοίκηση επιχειρεί να βρει τρόπους για να υπάρξει μια συμφωνία. Αναζητεί τα… ελάχιστα που θα μπορούσαν να βάλουν στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να υλοποιηθεί ο κεντρικός σχεδιασμός που αφορά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Όμως δε συμβαίνει το ίδιο στο Κογκρέσο που είναι και ο τελικός κριτής αναφορικά με τα αιτήματα του Ερντογάν. Αυτό άλλωστε προκάλεσε και την έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα των πολεμικών αεροσκαφών F-35, αυτό αποφασίζει και για τα αιτήματα που αφορούν στην πώληση ή την αναβάθμιση των αεροσκαφών F16

Οι πρώτες αντιδράσεις που καταγράφηκαν από τη Washington Post φέρνουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ να ασκεί έντονη κριτική και να δηλώνει πως η συμπεριφορά της Τουρκία προσθέτει ευρύτερες ανησυχίες για την αξιοπιστία της ως συμμάχου των ΗΠΑ και να υπενθυμίζει τόσο το θέμα της αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων όσο και την άρνησή της να συμμετάσχει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μενέντεζ εμφανίζεται δε να στέλνει μήνυμα στην κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ υποστηρίζοντας πως «Ελπίζω ότι η διοίκηση τα παρατηρεί αυτά καθώς εξετάζει τα F-16». Καταλήγει δε λέγοντας πως «Θα έπρεπε να πείτε στον Ερντογάν ότι πρέπει να ενεργήσει με διαφορετικό τρόπο εάν θέλει να εξεταστεί oτιδήποτε». Δε λείπουν δε και οι φωνές όπως αυτή του γερουσιαστή Τoμ Τίλις που κάνουν λόγο για τη δυνατότητα που έχουν οι ΗΠΑ να ασκήσουν από την πλευρά τους πιέσεις.