Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ για τα ελληνοτουρκικά

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ για τα ελληνοτουρκικά

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει την Παρασκευή 17 Ιουλίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο.

Η συνομιλία γίνεται στον απόηχο της προσπάθειας αποκατάστασης διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας που έχει αναλάβει το Βερολίνο και λίγες ώρες μετά την τριμερή συνάντηση στην γερμανική κυβέρνηση κορυφαίων συνεργατών του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, παρουσία του διπλωματικού συμβούλου της Γερμανίδας καγκελαρίου, Γιαν Χέκερ.

Στην συνάντηση αυτή την οποία αποκάλυψε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μ. Τσαβούτσογλου και στην οποία έλαβαν μέρος οι επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, εκτός από τις ευρωτουρκικές σχέσεις, συζητήθηκε μεταξύ των δυο πλευρών και η ενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας, μαζί με την δυνατότητα συνέχισης των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω, όπως και η σημερινή επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ, εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, μετά και την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και ενώ η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση συνέχισης της τουρκικής προκλητικότητας θα ζητήσει τη συνδρομή των 26 χωρών μελών της ΕΕ στη βάση του άρθρου 42 της ιδρυτικής συνθήκης.

Ένας δίαυλος που επιχειρεί να ανοίξει με γερμανική πρωτοβουλία, προσπάθεια που ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες όταν έγινε και η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία της Ελ. Σουρανή με τον Ι. Καλίν, γεγονός που οδήγησε και στην τηλεφωνική επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν. Επικοινωνία που ναι μεν είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση του κορονοϊού και το άνοιγμα των συνόρων για επισκέπτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχε υπάρξει κάποια αναφορά και στα θέματα για τα οποία οι διαφορές των δύο χωρών παραμένουν πολύ μεγάλες.

Διαβάστε ακόμα: 

Τα «σαράντα κύματα» της σχέσης Μέρκελ - Μητσοτάκη

Γερμανία σε Τουρκία: Δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση οι γεωτρήσεις στην Κύπρο