Τηλεδιάσκεψη κρατών-μελών «πρώτης γραμμής» για το Μεταναστευτικό
Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου

Τηλεδιάσκεψη κρατών-μελών «πρώτης γραμμής» για το Μεταναστευτικό

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη τηλεδιάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο των ευρωπαϊκών κρατών-μελών «πρώτης γραμμής»,  Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας, εν όψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η πρώτη αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη είχε πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην ομάδα αυτή, πέραν του κ. Κουμουτσάκου, συμμετέχουν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Κύπρου, κ. Νίκος Νουρής, της Ιταλίας, κα Luciana Lamorgese, της Ισπανίας, κ. Fernando Grande-Marlaska Gómez και της Μάλτας, κ. Byron Camilleri.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκαν τα εξής:

α) Οι βασικές θέσεις των 5 χωρών να παρουσιαστούν στους Ευρωπαίους εταίρους πριν το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου.

β) Να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη με τη συμμετοχή και τρίτων χωρών, κατά κύριο λόγο αφρικανικών, με βασικό αντικείμενο την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο.

γ) Η επόμενη τηλεδιάσκεψη των «5» να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 16 Μαρτίου οι 5 χώρες «πρώτης γραμμής» είχαν υποβάλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη - μέλη της ΕΕ κοινό έγγραφο που αποτυπώνει τις θέσεις τους στη διαχείριση του μεταναστευτικού.