Τα πόθεν έσχες και η αβάσταχτη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Τα πόθεν έσχες και η αβάσταχτη υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Κούρεψαν δάνεια, πήραν καινούργια, ζητούσαν δάνειο «κατά παρέκκλιση πιστοληπτικών κριτηρίων», γονάτισαν τον κόσμο στους φόρους και στις περικοπές, ψήφισαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τώρα εμφανίζονται ξανά ως σημαιοφόροι της Κάθαρσης και τιμητές των πάντων. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με το ψέμα, την υποκρισία, τον αποπροσανατολισμό και την προπαγάνδα. Και επαναλαμβάνεται μονότονα.

Μόλις βλέπει ότι ο λογαριασμός και η επίθεση προς την εξουσία δεν του «βγαίνουν», παριστάνει τον προστάτη των φτωχών και των αδυνάμων. Και καταθέτει τροπολογίες – τις οποίες, βέβαια, δεν είχε φροντίσει να ψηφίσει κατά την κυβερνητική του θητεία.

Πήραν πάλι λοιπόν στα χέρια τους τις ρομφαίες της δήθεν κάθαρσης και κατασκεύασαν ένα ακόμη εφημερεύον θέμα. Με ένα τραγούδι που σκοπό έχει να χαϊδέψει τα αυτιά των ευκολόπιστων.

Μιλούν για χαριστικές ρυθμίσεις σε πολιτικά πρόσωπα και για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στους πολίτες.

Και μιλούν αυτοί που υπόσχονταν να θέσουν υπό δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες – τις οποίες κατέστρεψαν και τελικά έκλεισαν με πέντε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μιλούν αυτοί που υπόσχονταν «νέα σεισάχθεια», αυτοί που με νόμο (4354/2015) έφεραν στην Ελλάδα τα ξένα funds (γνωστά και ως «κοράκια της καταστροφής») και με άλλο νόμο (4472/2017) τους ανέθεσαν και την διαχείριση ακινήτων, προφέροντας παράλληλα στα στελέχη τους ασυλία.

Μιλούν αυτοί που με νόμο (4549/2018) επέτρεψαν στα ξένα funds να έχουν έδρα και εκτός Ελλάδας.

Μιλούν αυτοί που με τον ίδιο νόμο επέτρεψαν στις τράπεζες να ενημερώνουν τους δανειολήπτες ότι πούλησαν το δάνειό τους σε κάποιο ξένο fund με ένα απλό mail ή sms και χωρίς πια να υποχρεούνται σε 12μηνη προειδοποίηση.

Μιλούν αυτοί που με άλλο νόμο (4472/2017) επέβαλαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ με άλλο νόμο (4512/2018) προχώρησαν σε επίσπευση επανάληψης πλειστηριασμού (από 30 σε 8 ημέρες).

Μιλούν αυτοί που με νόμο (4389/2016) έδωσαν ασυλία στα στελέχη του υπερταμείου.

Και κυρίως, παριστάνουν τους υπερασπιστές του λαού αυτοί που με νόμο (4387/2016, άρθρο 92, νόμος Κατρούγκαλου), έκοψαν το ΕΚΑΣ. Και που με το άρθρο 12 του ίδιου νόμου έκοψαν και τις συντάξεις από τις χήρες και τα ορφανά!

Μιλούν αυτοί που με νόμο (4336/2015) αύξησαν τις εισφορές υπέρ υγείας από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις και για πρώτη φορά επέβαλαν εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις.

Μιλούν αυτοί που μείωσαν την κατώτατη σύνταξη του πρώην ΙΚΑ από 486 σε 392,7 ευρώ.

Μιλούν αυτοί που έκοψαν και τα 35 ευρώ του επιδόματος συζύγου, που μείωσαν τις συντάξεις κατά 25% σε όσους υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2017, που έκοψαν το 60% της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους, που αύξησαν τις ασφαλιστικές εισφορές, που μείωσαν τα εφάπαξ και το αφορολόγητο, που αύξησαν τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΕ.

Και άλλα πολλά…

Και όχι μόνο αυτά!

Μιλούν αυτοί που τον Απρίλιο του 2016 έστησαν τη γνωστή εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των τραπεζών προς τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης. Πορεύτηκαν με τοξικότητα μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, οπότε και κατέληξαν στο πόρισμα, βάσει του οποίου δεν βρέθηκαν στοιχεία για πολιτικούς. Και έστειλαν πίσω στη Δικαιοσύνη την υπόθεση.

Εδώ υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια»: Από εκείνη την Εξεταστική προέκυψε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το μοναδικό κόμμα που έλαβε δάνειο μετά το 2012 με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση: Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνειο με εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης ως το… 2020!

Προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει να καταψηφίσει το άρθρο 5 του νόμου Σαμαρά (4304/2014) που απαγόρευε την εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης για πάνω από έναν χρόνο.

Και να ήταν μόνο αυτά…

Στις 14/12/2010 ο κ. Τσίπρας είχε στείλει επιστολή σε τράπεζα ζητώντας να δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ δάνειο «κατά παρέκκλιση πιστοληπτικών κριτηρίων»!

Στις 16/3/2016 με επιστολή του προς την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Τσίπρας ζητούσε μετάθεση πληρωμής χρεολυτικών δόσεων επί τη βάσει της υπόσχεσης για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα αύξανε την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων. Δηλαδή είχε προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση που τον βόλευε!

Και όλοι βέβαια θυμόμαστε πως το 1998 η ΕΑΡ, πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε το μοναδικό κόμμα που κατάφερε να κουρευτεί το 65% του δανείου του!

Η συνήθης απάντηση που λαμβάνουμε επ' αυτού είναι ότι το δάνειο ήταν σε… δραχμές και μόνο 400 εκατομμύρια!

Με τη διαφορά ότι, ως γνωστόν, μπορείς να κοροϊδέψεις τους πάντες για μια φορά, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πάντα, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα!

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος