Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, 15:06

-A +A

Τα «κουκιά» του Αλέξη Τσίπρα για τους 151 – Ποιοι θα πουν «ναι»

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, 15:06
Τα «κουκιά» του Αλέξη Τσίπρα για τους 151 – Ποιοι θα πουν «ναι»
-A +A

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το Μέγαρο Μαξίμου ήδη έχει μετρήσει τα κουκιά, τις ψήφους ώστε εκτός απροόπτου το βράδυ της Τετάρτης να έχει στα χέρια  του την εμπιστοσύνη της Βουλής, ώστε να συνεχίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Ο Πάνος Καμμένος στην συνέντευξη Τύπου παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι «ελέγχει» μαζί με τον ίδιο άλλους δύο βουλευτές, τον Κ. Κατσίκη και την Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Πράγμα που σημαίνει ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Βασίλης, Κόκκαλης, η Έλενα Κουντουρά αλλά και ο Κώστας Ζουράρις πιθανότατα να δώσουν τη θετική τους ψήφου.

Πιο… σίγουροι θεωρούνται ο Κώστας Ζουράρις (με πρόσφατη μακροσκελή δήλωσή του το προανήγγειλε) και ο Θ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος άλλωστε εμφανίζεται να συμφωνεί με την συμφωνία των Πρεσπών.

Με λίγα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται ακόμα έξι βουλευτές, προκειμένου να μην χάσει τον  κυβερνητικό θώκο. Εάν υποτεθεί ότι οι κκ Ζουράρις και Παπαχριστόπουλους πουν «ναι», τότε απαιτούνται άλλοι τέσσερις βουλευτές. Οι δύο κυρίες, η Κατερίνα Παπακώστα αλλά και η Έλενα Κουντουρά αναμένεται με την σειρά τους ενδεχομένως να στηρίξουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μπορεί μεν να μην έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της, ωστόσο εάν η σταθερότητα της κυβέρνησης εξαρτάται από τη δική τους ψήφο, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, κάτι που θα σημάνει και την απώλεια της καρέκλας της. Περίπου το ίδιο αναμένεται να πράξει και η Υπουργός Τουρισμού, η οποία μαζί με τον Β. Κόκκαλη βρίσκεται στην μακρινή Κίνα, μακριά από τις πολιτικές εξελίξεις.

Υπό αυτά τα δεδομένα μένουν να… μετρηθούν ο Γιάννης Σαρίδης και ο Σπύρος Δανέλλης. Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων τόνισε πρόσφατα ότι εφόσον η κυβέρνηση μετά το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή, δεν πρόκειται να πάρει από εμένα ψήφο εμπιστοσύνης και ας πάμε σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός τι θα γίνει με αυτό το θέμα». Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα πράξει την τελευταία στιγμή και εφόσον η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή.

Απομένει τέλος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήδη είπε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά η στάση του βουλευτή του είναι μια άλλη ιστορία. Πολλοί στο Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν στη ψήφο του, κάτι που θα επιβεβαιωθεί ή όχι το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης!

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα