7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας στο πεζοδρόμιο για εργασιακά – Ταμείο Ανάκαμψης

ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας στο πεζοδρόμιο για εργασιακά – Ταμείο Ανάκαμψης

Το νέο «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» επιχειρεί να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας, διαπιστώνοντας πως η πανδημία και η επένδυση στην κορονοκαπηλεία δεν αποδίδει καρπούς. Στο πλαίσιο αυτό βάζει στο στόχαστρο το Ταμείο Ανάκαμψης, εμπλέκοντας τα εργασιακά προαναγγέλλοντας τον νέο του ανένδοτο», μέσα από κινητοποιήσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ παίζουν το τελευταίο τους χαρτί προκειμένου να βγει ο κόσμος στο πεζοδρόμιο.

Η καταστροφολογία αναφορικά με την πανδημία έχει πέσει στο κενό και η κορονοκαπηλεία ως προς τα κρούσματα τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους δεν βρίσκει ανταπόκριση στην πλειοψηφία των πολιτών. Αντιθέτως, ακόμη και ψηφοφόροι που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 γυρίζουν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα με 3 στους 10 να επικροτούν την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ουδείς, πέραν των φανατικών οπαδών και των χειροκροτητών της τακτικής του Πολακισμού, δείχνει διατεθειμένος να μπει στο παιχνίδι των θεωριών συνωμοσίας αλλά και στην πολιτική της άρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ακόμη και στο ΚΙΝΑΛ που εμφανίζεται να ακολουθεί ανάλογη πολιτική τακτική οι ψηφοφόροι γυρνούν την πλάτη, σε ποσοστό διπλάσιο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά οι πολίτες εμφανίζονται συσπειρωμένοι στην ορθολογική διαχείριση και σε μια τακτική που αν μη τι άλλο ως προς την πανδημία έχει δημιουργήσει συνθήκες που με βάση τον εμβολιασμό οδηγούν τη χώρα έξω από το τούνελ της κρίσης στη δημόσια υγεία το προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κηρύσσει τον δικό του ανένδοτο στο πεδίο της οικονομία. Τα εργασιακά μπαίνουν στην πρώτη γραμμή με παράλληλη στόχευση στο Ταμείο Ανάκαμψης που ετοιμάζεται να αναγορευθεί από την Κουμουνδούρου ως το νέο… Μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα βάζουν στο στόχαστρο τα 57 δισ. ευρώ και την ανάπτυξη καθώς και τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να βγουν στο δρόμο με χαρακτηρισμούς όπως «εργασιακός μεσαίωνας» και αναφορές σε «λίγους» που θα αποκτήσουν «μεγαλύτερο πλούτο» σε βάρος των πολλών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις και κυρίως η ανάκαμψη της οικονομίας θα αποτελέσει το οριστικό τέλος της ιδεοληπτικής λογικής που μεταφέρουν ως επιχείρημα στους πολίτες. Και αυτός είναι ο λόγος που επιδιώκεται η αποδόμηση του Ταμείο Ανάκαμψης δεδομένου ότι το κυβερνητικό σχέδιο όχι μόνο έχει γίνει αποδεκτό αλλά τείνει να μετατραπεί σε πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία τους.

Την Τετάρτη που πέρασε, όπως αποκαλύπτουν φίλα προσκείμενα στην Κουμουνδούρου Μέσα Ενημέρωσης αποφασίστηκε να βγει το κόμμα στο πεζοδρόμιο καταγγέλλοντας μειώσεις μισθών, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και αφαίμαξη των εργαζομένων «του μόχθου».

Ορόσημο για την κινηματική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική πριν το 2015 και με την ίδια συνθηματολογία ορίζεται η 6 Μαΐου, ημέρα που έχουν προγραμματιστεί απεργίες κυρίως από την ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο των εορτασμών για την 1η Μαΐου που φέτος θα κρατήσουν μια εβδομάδα αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός πως ήδη έχει συμφωνηθεί να μεταφερθεί η Πρωτομαγιά την Τρίτη 4 Μαΐου.

Ο Μινώταυρος του νεοφιλελευθερισμού και η αντιδεξιά ρητορική ξαναμπαίνουν στο λεξιλόγιο της Κουμουνδούρου και γίνονται σημαία «επαναστατικής γυμναστικής». Αποτελούν όμως την τελευταία ελπίδα για να προκληθεί εκ νέου χάος στη χώρα και να δημιουργηθεί το νέο κύμα νεοαγανακτισμένων των πλατειών που μέχρι τώρα δεν κατέστη εφικτό παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας σύρθηκαν ακόμη και πίσω από τις διαδηλώσεις υπέρ του αρχιεκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα...