Συρεγγέλα: Χωρίς την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών δεν υπάρχει ανάπτυξη

Συρεγγέλα: Χωρίς την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών δεν υπάρχει ανάπτυξη

«Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες, τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων του ΟΑΕΔ με έμφαση στις γυναίκες, το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, η απονομή Σήματος Ισότητας στις επιχειρήσεις, είναι μερικές από τις δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με σκοπό τη στήριξη της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας».

Tα παραπάνω ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στη Βουλή, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο γυναικείο επιχειρείν».

«Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πιστεύουμε πως η πολυπόθητη ισότητα των φύλων περνά μέσα από την εργασία, γιατί πιστεύουμε ότι χωρίς την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη και πραγματική δημοκρατία. Γι' αυτό, η γυναικεία εργασία και επιχειρηματικότητα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας», τόνισε η υφυπουργός.

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, η πανδημία έπληξε την παγκόσμια αγορά εργασίας και ιδίως τις γυναίκες, ωστόσο, η ελληνική Πολιτεία ήταν στο πλευρό όλων και υλοποίησε το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Με μέτρα, όπως η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ, αναστολές συμβάσεων με καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία, δράσεις του ΟΑΕΔ, αλλά και τα προγράμματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2020, που υλοποιούνται από το υπουργείο, αντιδράσαμε άμεσα και αποφασιστικά και σταθήκαμε δίπλα σε χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους», δήλωσε η υφυπουργός.

Εναρμόνιση οικογενειακής - επαγγελματικής ζωής

 

Παράλληλα, η κ. Συρεγγέλα σημείωσε ότι η εναρμόνιση οικογενειακής - επαγγελματικής ζωής αποτελεί προτεραιότητα και αποτυπώνεται στα μέτρα του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, που θα παρουσιαστεί σε λίγο καιρό.

Συγκεκριμένα, στον άξονα 3, για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, προκρίνεται ιδιαίτερα η ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης, με σημαντικότερη παρέμβαση το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στη συνεδρίαση της Επιτροπής μίλησε και η Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής-αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM), ενώ συμμετείχαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Χριστίνα Φυτέα, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η Μαρία Πιττάκη, πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, η Σοφία Εφραίμογλου, πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, η Μαρίνα Οφλούδη Γιαβρόγλου, πρόεδρος της ICC Women Hellas, η Μαίη Ζαννή, πρόεδρος και συνιδρύτρια της «Women Act» και η Ιωάννα Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλος «Marketing Greece».