Συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας δημιουργεί ο Κυρ. Μητσοτάκης

Συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας δημιουργεί ο Κυρ. Μητσοτάκης

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Βήμα βήμα και με μεθοδικότητα οικοδομεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περιβάλλον προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες πολιτικής του κυριαρχίας για τα επόμενα χρόνια στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Χωρίς πολλά λόγια και “παχιές” υποσχέσεις ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να ξέρει τι θέλει και κυρίως πώς να το περάσει στην κοινωνία.

Μεγάλο του “όπλο” η καλή προετοιμασία, η οποία πλέον φαίνεται πως πράγματι υπήρξε την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση. Ενδεικτικό είναι ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες της νέας κυβέρνησης στην Βουλή προς νομοθέτηση έφτασαν πάνω από 20 νομοσχέδια, με την συνταγματική αναθεώρηση και τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να παίρνουν σειρά. Ένας όγκος δουλειάς που στέλνουν το μήνυμα ότι υπήρξε η απαραίτητη δουλειά πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, στοιχείο μάλλον πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Το μεγάλο όμως προτέρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως αυτό καταγράφεται τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο, μοιάζει να είναι η αποδοχή που συναντά στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει από την πλειοψηφία της κοινωνίας και όχι μόνο από τους δικούς της ψηφοφόρους. Εάν συμφωνήσουμε για παράδειγμα ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν τη φωτογραφία της στιγμής, τότε η μέτρηση της PULSE για το ΣΚΑΙ είναι μία σαφής ένδειξη των πρώτων θετικών στοιχείων της εν εξελίξει επιχείρησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να κυριαρχήσει σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λέει ΝΑΙ στις αλλαγές στο άσυλο και το 50% του ίδιου ακροατηρίου υποστηρίζει την κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια. Το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που υποστηρίζει το νέο περιβάλλον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αγγίζει το 83%.

Με άλλα λόγια η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων προσπαθεί να “σπάσει” τα καθιερωμένα τείχη μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, επιχειρώντας να πάει την κουβέντα στο εθνικά και όχι στο κομματικό ωφέλιμο.

Είναι ξεκάθαρο πως το να σε δείχνουν οι δημοσκοπήσεις να προηγείσαι και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό , όντας κυβέρνηση έξι μήνες μετά από την εκλογική διαδικασία, προφανώς και δεν είναι είδηση μια και ο χρόνος ακόμα μετράει προς όφελος σου.

Με άλλα λόγια είσαι στον λεγόμενο μήνα του μέλιτος. Όμως όταν οι έρευνες κοινής γνώμης αποτυπώνουν τη σαφή υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας στις βασικές σου πολιτικές, τότε έχεις κάθε λόγο να αισιοδοξείς.

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει ασφαλώς και ένας μεγάλος αστερίσκος, που δεν είναι άλλος από το μεταναστευτικό. Από τη διαχείριση του θα κριθούν πολλά ακόμα και ως προς την ουσία της διακυβέρνησης. Η κοινωνία είναι ξεκάθαρο ότι περιμένει πολλά από τον κ.Μητσοτάκη σε αυτό τον τομέα και αντιμετωπίζει τα νέα μέτρα με κριτική διάθεση. Όλα θα φανούν από την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή των προς υλοποίηση μέτρων. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κερδίσει το συγκεκριμένο στοίχημα, τότε το περιβάλλον θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για εκείνη. Εάν όμως οι εξελίξεις είναι διαφορετικές τότε οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.