Σύνοδος EUMED 9: Τα δυο κείμενα που θα υιοθετηθούν στη Αθήνα

Σύνοδος EUMED 9: Τα δυο κείμενα που θα υιοθετηθούν στη Αθήνα

Δύο κείμενα, η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο και η (πολιτική) Διακήρυξη της EUMED αναμένεται να υιοθετηθούν σήμερα από τους 9 ηγέτες των νοτίων χωρών της Ε.Ε που συναντώνται στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία μεταξύ άλλων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν, του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και της επικεφαλής της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν. 

Την πρωτοβουλία στηρίζουν με την έλευσή τους στην Αθήνα οι ηγέτες (και ένας ΥΠΕΞ) των 9 χωρών, καθώς και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Σε αυτήν αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες της Διακήρυξης των Αθηνών για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη εδώ και απαιτεί τη συνεργασία και τον συντονισμό των χωρών της Μεσογείου τόσο μεταξύ τους, όσο και εντός της Ε.Ε, τόσο οικονομικά και θεσμικά όσο και επιχειρησιακά.

Την ίδια ώρα, παραμένουν οι γνωστές προκλήσεις για τις χώρες του Νότου: από τις παραβατικές συμπεριφορές τρίτων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι την κατάσταση σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Λιβύη, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσουν νέες  προσφυγικές ροές και άρα απαιτείται η στήριξη από την Ε.Ε. των γειτονικών στο Αφγανιστάν χωρών, το Μεταναστευτικό και την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., τον κίνδυνο εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από τρίτες χώρες και την πανδημία.

Προκλήσεις στις οποίες θα απαντήσουν οι ηγέτες με κοινές θέσεις που θα αποτυπωθούν στην πολιτική Διακήρυξη με την οποία θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της EUMED.

Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών μετά τη σύμπραξη ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας κατά της Κίνας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση Μακρόν.

Η Ατζέντα

Στην ατζέντα της Συνόδου που αποκτά ξεχωριστή γεωπολιτική βαρύτητα, βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του MED9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Την ξεχωριστή σημασία της Συνόδου υπογραμμίζει και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα παρακολουθήσει τις εργασίες της.

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Συνόδου

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής EUMED 9

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μαριο Ντράγκι, ο Πρωθυπουργός της ΚροατίαςΑντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπελα, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιανέζ Γιάνσα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ογκούστο Σάντος Σίλβα

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

ΕΛΑΣ: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα 

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής EUMED 9 ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών αποφάσισε την απαγόρευση  κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, από 6:00 έως 24:00 σήμερα, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, σε περιοχές της Αθήνας, ενόψει της πραγματοποίησης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» της διάσκεψης κορυφής EuroMed9 και των προγραμματισμένων συμμετοχών επισήμων προσώπων.