Συνέδριο ΝΔ: Εγκρίθηκε το νέο καταστατικό, όλες οι τελικές τροποποιήσεις

Συνέδριο ΝΔ: Εγκρίθηκε το νέο καταστατικό, όλες οι τελικές τροποποιήσεις

Με σημαντικές τροποποιήσεις (από το αρχικό προσχέδιο) εγκρίθηκε από τους συνέδρους το νέο Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας, στο τέλος της δεύτερης ημέρας του «γαλάζιου» Συνεδρίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατατέθηκαν πάνω από 100 τροπολογίες, οι οποίες ελήφθησαν υπόψιν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδικότερα, πλέον καθορίζεται ότι σε περίπτωση που ο πρόεδρος του κόμματος κωλύεται και δεν υπάρχουν αντιπρόεδροι, τα καθήκοντα προέδρου επιτελεί ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής, αν είναι βουλευτής. Αν δεν είναι τότε αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και αν και αυτός κωλύεται τότε το αρχαιότερο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ορίζεται «πρόεδρος».

Παράλληλα, στο άρθρο 9, που αφορά τη σύγκλιση του συνεδρίου, δίδεται πλέον η δυνατότητα στην οργανωτική επιτροπή να καλεί στο Συνέδριο επιπλέον 100 αντιπροσώπους από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. Επίσης, στην συγκρότηση του Συνεδρίου θα περιλαμβάνονται εφεξής και περιφερειακοί σύμβουλοι, όπου δεν έχει εκλεγεί βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, «ώστε να μην αποκλειστούν περιφέρειες», όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώσης.

Μια ακόμη αλλαγή, που έγινε, αφορά την επιτροπή Δεοντολογίας. Συγκεκριμένα, ο προσωρινός πρόεδρος δεν θα μπορεί από μόνος του να διαγράψει κανένα, απόφαση που θα λαμβάνεται μόνο από Σώμα. Τέλος, αλλάζει και η συγκρότηση της Πολιτικής Επιτροπής, κατόπιν ορισμένων αντιδράσεων που υπήρξαν. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης το νέο όργανο θα αποτελείται πλέον από 300 μέλη, 150 εκλεγμένα από το συνέδριο (αντί 100 που ήταν η αρχική εισήγηση) και τα υπόλοιπα ex officio. Μεταξύ αυτών που προστίθενται είναι και ένα μέλος από τα προεδρεία κοινωνικών φορέων (ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κλπ), γεγονός που «βάζει τέλος στην παραφιλολογία περί αποκλεισμού των κοινωνικών εταίρων». Επίσης θα συμμετέχουν οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, καθώς και τρεις εκπρόσωποι από τον απόδημο ελληνισμό.

«Υιοθετούμε τις απόψεις των συνέδρων, που ήθελαν μεγαλύτερη συμμετοχή», τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής, κλείνοντας πανηγυρικά τη δεύτερη μέρα των συνεδριακών διαδικασιών! Ανακοίνωσε, εξάλλου, ως μεταβατική διάταξη ότι στο επόμενο συνέδριο που θα διεξαχθεί σε ένα χρόνο θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι σύνεδροι του παρόντος συνεδρίου.