Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Ά. Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Ά. Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα

Τη στιγμή που ο Τ. Ερντογάν ξεδιπλώνει ένα σχέδιο που δείχνει να είναι οργανωμένο και επιχειρεί να εκβιάσει περαιτέρω την Ευρώπη, ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα 9 Μαρτίου, στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με την Ά. Μέρκελ. Μαζί με την καγκελάριο, θα συμμετάσχουν σε διαδοχικές ομιλίες στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, «Vision & Investment Opportunities», ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών το μεταναστευτικό και κυρίως την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο με υπαιτιότητα της Τουρκίας. 

Κάτι τέτοιο είχε διαφανεί από τις προχθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ανακοινώνοντας τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μπορεί κανείς να προβλέψει ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η τρέχουσα κατάσταση κατά μήκος των ελληνικών χερσαίων και θαλασσίων συνόρων.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να διεθνοποιήσει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι δεδομένη, κάτι άλλωστε που μαρτυρά και η προ ημερών επίσκεψη στον Έβρο των τριών Ευρωπαίων αξιωματούχων, του προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ, της προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Σε σημερινές δηλώσεις του ο Σ. Κουρτς τόνισε ότι  ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ενδώσει «στο παιχνιδάκι του Ερντογάν» και ανακοίνωσε ότι θα η χώρα του θα υποστηρίξει την Ελλάδα με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για την φροντίδα των προσφύγων στα ελληνικά νησιά και στα σύνορα της χώρας.

Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα χρειάζεται την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι  Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν εκβιάζεται από τον Τούρκο πρόεδρο.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, την Δευτέρα 9 Μαρτίου στο Βερολίνο, αυτό διαμορφώνεται ως εξής:

-Στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και της καγκελαρίου Μέρκελ στο Οικονομικό Φόρουμ.

-Στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την 'Ανγκελα Μέρκελ.

-Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με Γερμανούς επενδυτές και στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα για την Τρίτη 10 Μαρτίου περιλαμβάνει τα εξής:

-Στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πρωινό εργασίας με θεσμικούς φορείς της γερμανικής οικονομίας.

-Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αυστρίας, όπου στις 15.40 τοπική ώρα (16.40 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το Φόρουμ πραγματοποιείται στο Βερολίνο και θα φιλοξενηθεί στο «Μέγαρο της Γερμανικής Οικονομίας - Haus der Deutschen Wirtschaft» ενώ στο πλαίσιο της διοργάνωσης έχουν προγραμματιστεί πάνω από 40 επιχειρηματικές συναντήσεις.

Σημειώνεται ότι τη διεξαγωγή του Φόρουμ αποφάσισαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Ανγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη, πέρυσι στο Βερολίνο, ενώ η διοργάνωση υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών.