"Συγχαρητήρια" Κυρ. Μητσοτάκη στον Ν. Αναστασιάδη για την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο

Oι εξελίξεις στο Κυπριακό, η επικείμενη έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο και περιφερειακά θέματα συζητήθηκαν μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην συνάντηση, η οποία κράτησε μία ώρα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη για την κοινή συνάντηση του στο Νταβός με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Ban ki-Moon και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Mustafa Akinci.

Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις , μετά την συνάντηση, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη , τον οποίο χαρακτήρισε «καλό του φίλο». Επίσης, ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν πολύ ουσιαστική και τόνισε την αμέριστη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις προσπάθειες του Κυπρίου προέδρου και όλου του Κυπριακού λαού για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό ζήτημα.

Είχαμε , είπε, επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος. «Εξέφρασα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τα συγχαρητήρια μου για το γεγονός ότι η Κύπρος εξέρχεται του μνημονίου εντός των επόμενων δύο μηνών και είχαμε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να επαναλάβουμε πόσο σημαντικές είναι οι ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βάζουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, πόσο σημαντικές είναι στην όλη προσπάθεια εξόδου από τους μνημονιακούς περιορισμούς», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ακόμη ότι εξέφρασε στον πρόεδρο Αναστασιάδη την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και επεσήμανε το γεγονός ότι «μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν φαίνεται να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς την ανάγκη περιορισμού των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς το Αιγαίο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Είχα την ευκαιρία, σήμερα, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής μου, στην Κύπρο,  με τη νέα μου ιδιότητα, να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλό μου φίλο, Νίκο Αναστασιάδη.

Είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα. Επανέλαβα, για άλλη μια φορά, την αμέριστη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις προσπάθειες του Προέδρου και όλου του κυπριακού λαού, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε και ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος. Εξέφρασα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τα συγχαρητήριά μου για το γεγονός ότι η Κύπρος εξέρχεται του μνημονίου, εντός των επόμενων δύο μηνών. Και είχαμε, για άλλη μια φορά, την ευκαιρία να επαναλάβουμε πόσο σημαντικές είναι οι ουσιαστικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βάζουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Πόσο σημαντικές είναι σε όλη την προσπάθεια εξόδου από τους μνημονιακούς περιορισμούς.

Συζητήσαμε, επίσης, και τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον Πρόεδρο την έντονη ανησυχία μου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Και να επισημάνω το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, η Τουρκία δεν φαίνεται να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς την ανάγκη περιορισμού των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς το Αιγαίο.

Θέλω να ευχαριστήσω, και πάλι, τον Πρόεδρο για την ενημέρωση την οποία μου παρείχε και να του ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ