Στρατηγική επιλογή για τον Τσίπρα ο δρόμος του λαϊκισμού

Στρατηγική επιλογή για τον Τσίπρα ο δρόμος του λαϊκισμού

Τελικά όλα δείχνουν ότι έχει χαράξει πορεία, την οποία και δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να δηλώσει ούτε άγνοια, ούτε απειρία. Μετά από μία πλήρη θητεία στο Μέγαρο Μαξίμου και παραπάνω από έναν χρόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση, γνωρίζει πολύ καλά το τί συμβαίνει στην πολιτική σκακιέρα. 

Πιο συγκεκριμένα, ουδείς μπορεί να πει ότι οι επιθέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εναντίον της επιστημονικής κοινότητας γίνονται ερήμην του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια ο τέως πρωθυπουργός είναι σαφές ότι έστω και δια της σιωπής καλύπτει τον κ. Πολάκη και άρα εμμέσως επικροτεί τα όσα λέει ο πρώην υπουργός. Λεγόμενα που αμφισβητούνται έντονα από πολλούς. 

Τελευταίο παράδειγμα τα όσα είπε στην αίθουσα της ολομέλειας ο κ. Πολάκης για τον Σωτήρη Τσιόδρα, με αφορμή τις ανακοινώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου: «...Τι είναι αυτό που ακούσαμε σήμερα; Ότι τα μικρά παιδιά δεν κολλάνε. Τι επιστημονικές αρλούμπες είναι αυτές κ. Σωτήρη μου; Δεν μπορώ να βλέπω την ιατρική επιστήμη να μπαίνει στην υπηρεσία της πολιτικής προπαγάνδας. Δεν θα δουλευόμαστε εδώ μέσα με επιστημονικές αρλούμπες» είπε ο κ. Πολάκης προκαλώντας αίσθηση.

Η κίνηση αυτή από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας προφανώς και πολιτικά οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα, το οποίο άλλωστε έχει αρχίσει να αποτυπώνεται  το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με την τακτική που έχει αποφασίσει ο κ. Τσίπρας ότι θα ακολουθήσει το κόμμα του: 

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του κορονοιού θα «παίξει τα ρέστα του», φλερτάροντας με τους όποιους αγανακτισμένους και κυρίως επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί μετά το δεύτερο lockdown. Το παραπάνω συμπέρασμα κυριαρχεί , σύμφωνα με πληροφορίες, στις αναλύσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, σε σχέση με τις κινήσεις στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο.  

Ενδιαφέρον, στο πλαίσιο αυτό, η πληροφορία που θέλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα να δέχθηκε εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες, προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει εκτός κάδρου κριτικής τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που συνεργάζονται με την κυβέρνηση (π.χ. τον Σωτήρη Τσιόδρα).

Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχώριζε το πολιτικό από το επιστημονικό πεδίο, στρεφόμενος αποκλειστικά απέναντι στην κυβέρνηση και όχι απέναντι στους λοιμοξιωλόγους. Είναι προφανές, μετά και την χθεσινή επίθεση Πολάκη στον καθηγητή Τσιόδρα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του ακολουθώντας την εμπειρία του… 2013.