Στήριξη Τσίπρα στα «κεκτημένα» των συνδικαλιστών - Θυμήθηκε και τα μνημόνια

Στήριξη Τσίπρα στα «κεκτημένα» των συνδικαλιστών - Θυμήθηκε και τα μνημόνια

Στην προσπάθειά του να δείξει πως το ενδιαφέρον της ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τη διατήρηση των κεκτημένων των… συνδικαλιστών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά άδειασε τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων με παραπομπές στην εποχή των… μνημονίων.

Ταυτόχρονα στήριξε τις κινητοποιήσεις της Πέμπτης δεδομένου ότι και ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει το εργασιακό νομοσχέδιο ως την «μητέρα των μαχών» καλώντας το κόμμα του να βρεθεί στα… πεζοδρόμια.

«Όταν επιτίθεται κανείς στην εργασία, όταν απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, όταν καταργεί το 8ωρο και θεσπίζει το 10ωρο εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, η μπάλα θα πάρει και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα», ήταν η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ μέσα από την οποία αναδεικνύεται και το γεγονός πως οι κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, όπως έχουν αποφασιστεί από τους εκπροσώπους τους συνδέονται με τις αλλαγές που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου στο σκέλος των συνδικάτων και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Στο σημείο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η αναφορά του στο ότι η μπάλα θα πάρει και τον Δημόσιο τομέα προέρχεται από την «εμπειρία μας και από τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων», βάζοντας στο τραπέζι εκ νέου θέματα που ο ίδιος μιλώντας πρόσφατα στο Φόρουμ των Δελφών επιχείρησε να κλείσει όταν και υποστήριξε πως δεν τίθεται θέμα νέων μνημονίων στο μέλλον και τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Η ΑΔΕΔΥ έχει σηκώσει ψηλά το θέμα του 8ωρού και των ρεπό. Κυρίως όμως ασχολείται με τα συνδικαλιστικά και τις αλλαγές που προωθούνται.

Αλλαγές που μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας βάζουν τέλος στην αλόγιστη χρήση του δικαιώματος για απεργίες μέσα από αποφάσεις μιας μειοψηφίας που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία των εργαζομένων είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.

Εκτός από τον τρόπον ψηφοφορίας, βάζει τέλος και σε ένα καθεστώς που επέτρεπε ειδικά σε φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα να… χρηματοδοτούν με διάφορες μεθόδους συνδικαλιστικές οργανώσεις, προωθώντας τη διαφάνεια στα οικονομικά θέματα των οργανώσεων αλλά και στον τρόπο εκλογής, κλείνοντας οριστικά και τις οργανώσεις σφραγίδες.

Κατά τα λοιπά στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα συλλαλητήρια και την απόφαση να βγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πεζοδρόμια.

Άλλωστε στην προηγούμενη κινητοποίηση στις 6 Μαΐου όπου και πάλι πρωτοστάτησε η ΑΔΕΔΥ ετέθη ο ίδιος επικεφαλής του «γκρουπ» της Κουμουνδούρου πλαισιωμένος τότε από την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Θάνο Μοραΐτη και τον Στέφανο Τζουμάκα.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην ουσία θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο τής Μεταπολίτευσης- αυτή είναι η ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση του 8ωρου, που θέλει να μας πείσει ο κ. Χατζηδάκης ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων και η πληρωμή με ρεπό είναι μια στροφή προς το μέλλον», ήταν ο το σχόλιο του στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ σημειώνοντας μάλιστα, ότι «δεν είναι μόνο η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, είναι ο συνδικαλιστικός νομός, είναι και η συρρίκνωση του δικαιώματος της απεργίας μέσα στον εργασιακό νόμο, είναι η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας -πράγμα που είναι και αντισυνταγματικό γιατί είναι μέριμνα του κράτους η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων- είναι ο νόμος για τα ΑΕΙ».

Και κατέληξε υποσχόμενος πως «αυτές οι ρυθμίσεις, απορρυθμίσεις, που είναι βαθιά αντιλαϊκές και αντεργατικές -και που δεν έχουν τη στήριξη παρά μονάχα μιας μικρής μειοψηφίας όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης- θα καταργηθούν αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα σε μια προοδευτική κυβέρνηση να επαναφέρει την κοινωνία και τον τόπο σε μια κατεύθυνση κοινωνικής συνοχής».