Στην Αθήνα ο Μενέντεζ, το χαρτί της συνεργασίας με τις ΗΠΑ παίζει ο Μητσοτάκης

Στην Αθήνα ο Μενέντεζ, το χαρτί της συνεργασίας με τις ΗΠΑ παίζει ο Μητσοτάκης

Στην Αθήνα πρόκειται να βρεθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ο ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος έχει αποδειχθεί σε σταθερό και ισχυρό σύμμαχο των ελληνικών συμφερόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ θα έχει τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ θα συναντηθεί και με άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Προ ημερών, το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που εισηγήθηκε ο κ.Μενέντεζ  μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και μπήκε για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια.

Είναι σαφές ότι η παρουσία του Αμερικάνου αξιωματούχου θα στείλει έντονα το μήνυμα στήριξης της διακυβέρνησης Μπάιντεν προς την ελληνική κυβέρνηση, σε μία περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν πέραν και την καλύτερη φάση τους.

Σε κάθε αφορμή άλλωστε ο αμερικανός πρόεδρος δείχνει τη στήριξη του στα ελληνικά συμφέροντα, κινούμενος σε διαφορετική γραμμή από ότι ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ. Η στρατηγική συνεργασίας που θα σφραγιστεί από το τετ α τετ που θα έχουν Μπάιντεν Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου.

Εκτός όμως από την παρουσία με νόημα του κ. Μενέντεζ στην Αθήνα τον Αύγουστο, ο κ.Μητσοτάκης νωρίτερα θα έχει προβεί σε νέες ενισχυτικές κινήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ήδη η χώρα μας μετέχει σε διάφορα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας όπως έχουν ονομαστεί.  Η  τριμερής συνεργασία με την Κύπρο, το East Mediterranean Gas Forum και το «Φόρουμ Φιλίας» είναι μερικά από αυτά που έχουν κεντρικό στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως δεν σταματά εκεί.  Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράκ, στις 12 και 13 Ιουλίου, είναι το πρώτο μετά από καιρό που αποτυπώνει το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μία επίσκεψη που θα έχει έντονο οικονομικό “άρωμα” , μια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν επιχειρηματίες. 

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον θα έχει και το σχεδιαζόμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Ο πρωθυπουργός , με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, θα βρίσκεται στις 23 Ιουλίου στην ιαπωνική πρωτεύουσα με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.  Το συγκεκριμένο ταξίδι  δεν έχει ακόμα  πάντως “κλειδώσει”, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν να δουν κατά πόσο η πανδημία επηρεάσει τους Αγώνες και εκ των πραγμάτων υποβαθμιστεί η διοργάνωση.