Στα γαλάζια ψηφοδέλτια μέλη του μητρώου στελεχών της ΝΔ

Στα γαλάζια ψηφοδέλτια μέλη του μητρώου στελεχών της ΝΔ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Την ώρα που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εθνικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά χωρίς καθυστέρηση το σχεδιασμό του με στόχο την υλοποίηση ενός προσωπικού του στοιχήματος, που δεν είναι άλλος από την ανανέωσή της ΝΔ.

Μετά από 44 χρόνια ζωής η κεντροδεξιά παράταξη έχει αναμφίβολα ανάγκη την προσθήκη νέων και ικανών στελεχών, όπως άλλωστε την ίδια δίψα για «νέο αίμα» έχει το πολιτικό σύστημα συνολικά.

Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει να κάνει σύντομα και μάλιστα με εμφατικό τρόπο πράξη, τη δέσμευσή του περί εμπλοκής νέων ανθρώπων στην πολιτική, διαψεύδοντας όλους όσοι πίστευαν ότι τα περί «ανανέωσης», είναι απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα προς άγραν ψήφων.

Αυτό φρόντισε να το κάνει σαφές στην ομιλία του στην εκδήλωση για τα 44α γενέθλια της ΝΔ, παρουσία μάλιστα των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και της πολιτικής επιτροπής του κόμματος.

«Είχα πει τότε ότι χρειάζεται επειγόντως η πολιτική να αποκτήσει ξανά νόημα. Και για να γίνει αυτό, το οξυγόνο για να γίνει αυτό, είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, αλλά και η ανάδειξη των καταλληλότερων που θα τεθούν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Έτσι γεννήθηκε το Μητρώο Στελεχών.

Μια πρωτοβουλία στην οποία ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες. Χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι αξιολογήθηκαν αξιοκρατικά σε σχέση με τις δυνατότητές τους, ώστε να μπολιάσουν το κόμμα μας, να αποτελέσουν τα νέα μας πολιτικά στελέχη» τόνισε χαρακτηριστικά, προχωρώντας ένα ακόμα βήμα μιλώντας ευθέως για συμμετοχή των νέων στελεχών στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

«Σήμερα είναι μαζί μας οι πρώτοι 150 συμπολίτες μας που αναδείχθηκαν από τις διαδικασίες του Μητρώου. Τους καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά και με ιδιαίτερες προσδοκίες. Αρκετοί από αυτούς θα είναι και στα εθνικά μας ψηφοδέλτια» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ασφαλώς και δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το βήμα του 11ου συνεδρίου του κόμματος είχε ανακοινώσει ότι σε κάθε ψηφοδέλτιο όλων των εκλογικών περιφερειών της χώρας θα βρίσκεται τουλάχιστον ένα καινούργιο πρόσωπο. Η επιλογή όμως του κ.Μητσοτάκη να μιλήσει για είσοδο προσώπων από το μητρώο στην κεντρική πολιτική σκηνή ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Αιχμή του δόρατος για την επιχείρηση «ανανέωση» στην ΝΔ αποτελεί το μητρώο στελεχών, μία προσωπική επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μητρώο άρχισε την λειτουργία του, τον Οκτώβριο 2016.

Από τότε, περίπου 2500 άτομα, που πέρασαν από τη διαδικασία αξιολόγησης , έχουν ήδη κατανεμηθεί σε τομείς και γραμματείες του κόμματος.

Το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή συνολικά έχουν εκδηλώσει περισσότερα από 4000 άτομα, με τους συμμετέχοντες να έχουν έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνουν ορισμένες επισημάνσεις : Ανανέωση δεν σημαίνει ότι μέσα σε μερικά 24ωρα όλα τα παλιά στελέχη εξαφανίζονται ως δια μαγείας, μόνο και μόνο επειδή αυτά πέρασαν ένα δεδομένο όριο ηλικίας. Η είσοδος νέων ανθρώπων στον πολιτικό στίβο δεν αποτελεί μία λύση επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Αντίθετα είναι ένα από τα φάρμακα που μπορούν να αντιμετωπίσουν την αρρώστια της αμφισβήτησης από την κοινωνία των πολιτικών κομμάτων, κάτι το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να το γνωρίζει καλά . Στην πολιτική όμως όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, κανόνας που ισχύει και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η αρχή πάντως μοιάζει να έχει γίνει...

Φωτογραφία intime news