Στ. Καλαφάτης για Σκόπια: Η κυβέρνηση ποζάρει σαν ντελιβεράς ξένων επιδιώξεων

Στ. Καλαφάτης για Σκόπια: Η κυβέρνηση ποζάρει σαν ντελιβεράς ξένων επιδιώξεων

Η σημερινή κυβέρνηση «θέλησε μόνο να ποζάρει σαν ντελιβεράς ξένων επιδιώξεων, να αποδείξει πόσο βολική είναι για τα συμφέροντά τους», ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του «Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Όπως σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, «η διαδικασία της κύρωσης υπαγορεύεται και επιβάλλεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών… Είναι εκτελεστικό τμήμα μίας Συμφωνίας που η ΝΔ καταψήφισε. Για αυτό ακριβώς η θέση μας είναι αρνητική. Δεν κυρώνουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ διότι διαφωνούμε με τη Συμφωνία που το πρόβλεψε και το επιβάλλει. Δεν το κυρώνουμε διότι αρνούμαστε να συμπράξουμε στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της Μακεδονίας μας». Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με τις οποίες «η Ελλάδα δεσμεύεται να μην αντιταχθεί στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ». «Από εμάς δεν πρόκειται να υπάρξει -το είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος της ΝΔ- καμία υποχώρηση. Δεν πρόκειται να δεχτούμε να έχει η Ελλάδα λιγότερα δικαιώματα από τους εταίρους μας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε να ανοίξει ούτε να κλείσει ποτέ, κανένα από τα 35 κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας εάν δεν ικανοποιούνται οι θέσεις της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την απόφαση του Βουκουρεστίου, ο κ. Καλαφάτης είπε χαρακτηριστικά ότι πριν 11 χρόνια, στο Βουκουρέστι, ο Κώστας Καραμανλής, με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη και υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Ευάγγελο Μειμαράκη, βρίσκονταν αντιμέτωποι με την Ιστορία. Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ προσέρχονταν στη Σύνοδο Κορυφής αποφασισμένοι να απευθύνουν πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία. Και όμως, εκείνη την ημέρα, η ροή της Ιστορίας άλλαξε κατεύθυνση: Μπροστά στην ελληνική αποφασιστικότητα δέχτηκαν την ελληνική θέση, την έκαναν συμμαχική και τη συνόψισαν σε πέντε λέξεις «πρώτα λύση, μετά πρόσκληση ένταξης».

«Από εκείνη τη στιγμή, η φορά των πιέσεων άρχισε να στρέφεται από την Αθήνα στα Σκόπια, οι Σκοπιανοί άρχισαν να συνειδητοποιούν το κόστος της παραφροσύνης τους και η Ελλάδα δεν είχε πια κανέναν λόγο να βιάζεται» τόνισε.

Παρόλα αυτά, επισήμανε, η κυβέρνηση «δεν θέλησε να αξιοποιήσει τη διακαή επιθυμία των Σκοπιανών να μπουν στο ΝΑΤΟ. Δεν θέλησε να αξιοποιήσει την απόφαση του Βουκουρεστίου».

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση εκχωρεί στους Σκοπιανούς όνομα, ταυτότητα και γλώσσα, μόνο και μόνο για τους βάλει μια ώρα αρχύτερα στο ΝΑΤΟ. Βιάζει τη Δημοκρατία, ποδοπατά τη βούληση της πλειονότητας των Ελλήνων. Έφτασε στο σημείο να βρίζει τους Έλληνες και πανηγυρίζει για τον έπαινο των νατοϊκών. Έφτασε στο σημείο να ρωτά αν ξέρουμε τι λένε οι ξένοι ηγέτες στις μεταξύ τους συναντήσεις, για τη στάση του καθενός μας. Ναι, ξέρουμε. Εκφράζουν ικανοποίηση διότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε όλα όσα απέρριπταν όλοι οι προκάτοχοί του. Πανηγυρίζουν για τον όψιμο νατοϊκό σύντροφο. Και ομολογούν, βέβαια, ότι δεν κατάφεραν να αποσπάσουν το "ναι" από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως δεν κατάφεραν να το αποσπάσουν ούτε από τον Αντώνη Σαμαρά, ούτε από τον Κώστα Καραμανλή».