Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Σλοβάκο πρόεδρο

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Σλοβάκο πρόεδρο

Το κοινό ενδιαφέρον των δύο χωρών για την εμβάθυνση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων, τονίσθηκε κατά τη συνάντηση που είχε στην Μπρατισλάβα με τον πρόεδρο της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πραγματοποιεί εκεί από χθες επίσημη επίσκεψη εργασίας.

«Η φιλία βασίζεται πάντα, πάνω από όλα, στην εμπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια» επισήμανε ο Σλοβάκος Πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία αποτιμά ως ευκαιρία για βελτίωση της οικονομίας.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σλοβακίας, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στο Σλοβακικό Εθνικό Συμβούλιο (Κοινοβούλιο) με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λούμπος Μπλάχα.

H συνάντηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα και οι συζητήσεις εστιάστηκαν στην επικείμενη σλοβακική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση των μεγάλων ευρωπαϊκών θεμάτων, στο μέλλον της Ευρώπης και στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, αλλά και στις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Κατά τις συνομιλίες, τονίστηκε η αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων Ελλάδας-Σλοβακίας, ενώ συζητήθηκαν, επίσης, το προσφυγικό και οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτσακ, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της σλοβακικής κυβέρνησης, αρμόδιο για επενδύσεις, Πέτερ Πελεγκρίνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ