Πυκνώνουν τα σύννεφα μετωπικού πολέμου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Πυκνώνουν τα σύννεφα μετωπικού πολέμου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Σιδέρη

Σε μετωπική σύγκρουση δείχνει να προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παραπομπή Παπαγγελόπουλου. Μια σύγκρουση, η οποία -ανεξαρτήτως προθέσεων- θα δημιουργήσει ένα σύννεφο πολιτικών εντυπώσεων μέσα στο οποίο θα χαθεί η ουσία της υπόθεσης.

Εν αρχή ην το γεγονός ότι στην Προανακριτική ορίστηκαν ως μέλη οι Τζανακόπουλος και Πολάκης που θα κληθούν και ως μάρτυρες. Το ΚΙΝΑΛ που πρώτο έθεσε θέμα εξαίρεσής τους, με δήλωσή του τονίζει ότι αφ' ής στιγμής έχουν προταθεί από το κόμμα ως μάρτυρες, δεν μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα και ως εξεταστές και ως εξεταζόμενοι».

Το αίτημα του ΚΙΝΑΛ που υιοθέτησε και ΝΔ έβαλε φωτιά στα τόπια. Ο Πολάκης τα χαρακτήρισε «π@π@ριές», ενώ ο νεοσύλλεκτος στον ΣΥΡΙΖΑ Ραγκούσης, που πρέπει να δείξει προσήλωση ζηλωτή, επιβάρυνε την ατμόσφαιρα μιλώντας για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα!

Φυσικά για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευθέως αναντίστοιχος με τον εαυτό του και το παρελθόν του. Τυπικά μπορούν οι δύο να παρίστανται ως μέλη της Επιτροπής. Όμως όταν συγκροτήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ΝΔ είχε ορίσει ως μέλη και τους Γεωργιάδη και Βορίδη. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε ένσταση ασυμβίβαστου, λόγω φερόμενης εμπλοκής τους στην υπόθεση. Η ΝΔ συναίνεσε στην απομάκρυνσή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να κάνει αυτό που απαίτησε από τη ΝΔ, ενώ ο Πολάκης προειδοποιεί «από εδώ μέσα (από την Επιτροπή) θα μας βγάλετε σηκωτούς»!

Το πλέον πιθανό είναι πως το στύλωμα των ποδιών δεν οφείλεται μόνο στην αψάδα της ιδιοσυγκρασίας του πρώην υπουργού, για την οποία τόση κατανόηση έχει δείξει διαχρονικά ο Τσίπρας. Γίνεται επί σκοπώ, για να οξυνθούν τα πνεύματα και να κυριαρχήσει η καταγγελιολογία επί των όποιων νομικών συμπερασμάτων σε ενδεχόμενη καταδίκη Παπαγγελόπουλου.

Γι' αυτό και η επίθεση Πολάκη υπερέβη ακόμη και τα δικά του εσκαμμένα. Επιτέθηκε στον διάδρομο στον βουλευτή της ΝΔ Πλεύρη με ιταμό στυλ «είσαι καρταγκιόζης μέγας», ενώ τον πρώην Δημοσιογράφο και νυν βουλευτή της ΝΔ τον χαρακτήρισε «πληρωμένο παπαγαλάκι και δολοφόνο χαρακτήρων… πληρωμένο μικρόφωνο... καραγκιοζάκο».

Ο δε Τζανακόπουλος, που στην ίδια σκηνή είπε στον Πλεύρη «δε μιλάω με φασίστες», χθες στη Βουλή αρπάχτηκε με τον Βρούτση (δικαίως ή αδίκως, δευτερεύον, συμβαίνουν αυτά), και υπερασπιζόμενος την Αυγή είπε: «70 χρόνια δίνει αγώνες για τη Δημοκρατία, όταν η παράταξή του (σ.σ. η δεξιά παράταξη) την κατέλυσε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»… Μάλιστα. Από τη μειλιχιότητα και τη σοφή μεταπολιτευτική συμπεριφορά των Κύρκου και Φλωράκη, ως την επιθετικότητα Πολάκη και Τζανακόπουλου, ένας ΣΥΡΙΖΑ δρόμος…

Στην ίδια λογική της έντονης πολιτικοποίησης εντάσσεται και ανάθεση στον Τσοβόλα της υπεράσπισης Παπαγγελόπουλου, τον οποίο κατά δήλωσή Τσοβόλα, δεν γνώριζε πριν. Ο παλαιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ φέρνει το φορτίο μιας άδικης στοχοποίησης κατά το «βρώμικο 89», όπου ένας από του κατήγορους ήταν η Αριστερά του κ. Τσίπρα (είτε ως ΚΝΕ είτε ως ΣΥΡΙΖΑ, και τα δυο τον πιάνουν). Παράλληλα έχει την αύρα εκείνης της παρωχημένης μεν, αλλά αγνώς στρατευμένης πτυχής του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Ήδη σε αυτό επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσοβόλας ανταποκρίνεται. Από τις πρώτες του δηλώσεις δεν περιορίστηκε στη νομική του ιδιότητα ως συνηγόρου υπεράσπισης («η υπόθεση στερείται στοιχείων που να στοιχειοθετούν αδικήματα»), αλλά προχώρησε σε πολιτικές αξιολογήσεις για τη Δεξιά («η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι στο DNA της συντηρητικής παράταξης»). Η Αριστερά το 89 ήταν φαίνεται αθώα παιδούλα, παρασύρθηκε και αλλοιώθηκε το πάναγνο DNA της.

Φυσικά η επιχείρηση πολιτικοποίησης θα πήγαινε στον βρόντο και η υπόθεση θα διατηρείτο στη νομική της διάσταση, εάν οι αντίπαλοι κρατούσαν την ψυχραιμία τους. Όταν όμως οι μεν, ως επιθεωρητές Κλουζώ, ανακαλύπτουν πληροφοριοδότες για το Joker, ενώ ο Γεωργιάδης πετάει κροτίδες με «ίσως» και «θα μπορούσε» να χρηματίστηκε ο Τσίπρας και ο Πολάκης από τη Novartis, γίνεται η χαρά του ΣΥΡΙΖΑ και του επιτρέπει να διατηρήσει τη διένεξη σε συγκρουσιακό πολιτικό επίπεδο. Άλλο που δεν θέλει δηλαδή.